Στην Ελλάδα και τα προβλήματα που προκύπτουν κατά τις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους της αναφέρθηκε ο Alex Brazier, ο νέος εκτελεστικός διευθυντής της Τράπεζας της Αγγλίας για την χρηματοοικονομική σταθερότητα κατά την πρώτη του ακρόαση στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Είναι μη ρεαλιστικό να περιμένει κανείς από την Ελλάδα να αποπληρώσει το τρέχον χρέος της, δήλωσε ο αξιωματούχος, τονίζοντας ότι ένα ελληνικό σοκ μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις αγορές ενώ προειδοποίησε ότι “υπάρχει κίνδυνος για τις βρετανικές επιχειρήσεις λόγω του γεωπολιτικού ρίσκου”.

Μιλώντας ενώπιον των Βρετανών βουλευτών ο Brazier τόνισε ότι η αποτυχία να βρεθεί μια πολιτική λύση στο ελληνικό πρόβλημα θα μπορούσε να προκαλέσει “διόρθωση” στην αγορά.

“Ένα άσχημο αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια γενικευμένη επαναξιολόγηση των ρίσκων στις χρηματοπιστωτικές αγορές” είπε χαρακτηριστικά.

“Βρισκόμαστε σε μια θέση που οι αποτιμήσεις των μετοχών δείχνουν να είναι πιθανώς υποκείμενες σε μια διόρθωση. Αν και δεν νομίζω ότι η Ελλάδα αποτελεί άμεσο ρίσκο θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια επανεκτίμηση στην αγορά” πρόσθεσε.

Επιπλέον, τόνισε ότι το ελληνικό ζήτημα είναι κυρίως πολιτικό αφού οικονομικά είναι σχετικά απλό.

“Δεν θα τολμούσα να μαντέψω πόσο πιθανό είναι να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ. Αν και το οικονομικό θέμα είναι κατά κάποιο τρόπο πολύ απλό, δηλαδή υπάρχει υπερβολικό χρέος που πρέπει να αντιμετωπιστεί, αλλά ο τρόπος που αντιμετωπίζεται είναι πολιτικός κι έτσι δεν τολμώ να προβώ σε καμία πρόβλεψη για το πώς θα κινηθούν τα πράγματα”, είπε συγκεκριμένα.

Σε κάθε περίπτωση δήλωσε ότι οι βρετανικές τράπεζες έχουν πολύ μικρή απευθείας έκθεση στην Ελλάδα, περίπου 2 δισ. στερλίνες, περίπου το 1% των κοινών ονομαστικών μετοχών τους.