Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που περιμένουν μια μεγάλη υποχώρηση στις αγορές, με αφορμή κάποιο «συμβάν» το οποίο θα πυροδοτήσει μαζικές πωλήσεις.
Το σκεπτικό τους υποστηρίζεται με διάφορα επιχειρήματα, από τα μακροχρόνια διαγράμματα των χρηματιστηριακών δεικτών και την τεχνική ανάλυση, μέχρι μακροοικονομικές αναλύσεις.
Ένα βασικό μοτίβο για πολλούς είναι ότι η νομισματική χαλάρωση, με τα χαμηλά επιτόκια και το «τύπωμα» χρήματος, ήταν εκείνη που προκάλεσε ένα σχεδόν αδιάλειπτο ράλι στις μετοχές και τα ομόλογα, οπότε η αντίστροφη νομισματική πολιτική, εκείνη της σύσφιξης, θα έχει τα αντίστροφα αποτελέσματα.
Αυτή άλλωστε είναι και μια από τις μεγάλες αγωνίες των κεντρικών τραπεζιτών: πώς θα αρχίσουν να αφαιρούν τα χρήματα που «τύπωσαν» από την οικονομία, χωρίς να προκαλέσουν κατάρρευση των αξιών.
Οι κραδασμοί στις αγορές έχουν γίνει αισθητοί από τη στιγμή που άρχισε η αλλαγή της νομισματικής πολιτικής, με πτωτικά «επεισόδια» αλλά η υποχώρηση δεν ήταν της τάξης μεγέθους των «κραχ» που είχαν προηγηθεί (45% και 50% το 2000 και το 2008 αντίστοιχα). Οι τιμές των μετοχών, με βάση τον δείκτη S&P500 είχαν πέσει κατά 15% από την αρχή του χρόνου μέχρι τον περασμένο Ιούνιο αλλά ανέκαμψαν.
Τον Σεπτέμβριο έφτασαν 20% χαμηλότερα από την αρχή του χρόνου, αλλά και πάλι ανέκαμψαν. Σήμερα ο δείκτης βρίσκεται 10 χαμηλότερα από την αρχή του έτους.
Και δεν είναι ότι λείπουν τα προβλήματα και οι πηγές ανησυχίας. Πόλεμος, ενεργειακή κρίση, γεωπολιτικές ανακατατάξεις… η αστάθεια είναι πλέον ο κανόνας.
Οδεύοντας προς το τέλος της χρονιάς οι διαχειριστές έχουν την τάση να παραβλέπουν τα αρνητικά μηνύματα, καθώς το βασικό μέλημά τους είναι να «κλείσουν» τα βιβλία αξιοπρεπώς, να κατοχυρώσουν τα μπόνους τους και να πάνε για διακοπές.
Τα ερωτήματα όμως παραμένουν…
Ποιο μπορεί να είναι εκείνο το συμβάν που θα πυροδοτήσει νέο πτωτικό κύκλο
Τα γεωπολιτικά είναι ένας βασικός παράγοντας αβεβαιότητας που θα μπορούσε να κλονίσει την ισορροπία στις αγορές. Η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός υποτίθεται ότι έχουν ενσωματωθεί στις τιμές, όπως και οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος παρατείνεται απροσδιόριστα, με την πυρηνική κλιμάκωση να δείχνει αδιανόητη.
Οι εξελίξεις στην Κίνα, με τις μαζικές διαδηλώσεις και την αμφισβήτηση της πολιτικής μηδενικού κόβιντ του Πεκίνου δεν «ανησύχησαν» τις αγορές. Επίσης, σε κάποιο βαθμό οι συνέπειες της κινεζικής οικονομικής επιβράδυνσης στην παγκόσμια οικονομία φαίνεται ότι και αυτές έχουν αφομοιωθεί από τις αγορές οι οποίες δεν ανησυχούν για τα χειρότερα.
Ένας τομέας που ίσως να «κρύβει» προβλήματα μπορεί να είναι εκείνος των ακινήτων.
Οι τιμές ακινήτων παγκοσμίως έχουν ανέβει μετά το ξέσπασμα της πανδημίας χάρη στα χαμηλά επιτόκια των στεγαστικών δανείων και τις αποταμιεύσεις που αυξήθηκαν λόγω της καραντίνας. Με την αύξηση των επιτοκίων οι συνθήκες αντιστρέφονται και οι προβλέψεις για την πορεία των τιμών των ακινήτων είναι πτωτικές.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Oxford Economics και η Capital Economics συμφωνούν όλοι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στους Financial Times ότι οι τιμές θα υποχωρήσουν. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πτώση γύρω στο 10% τα επόμενα τρία χρόνια στις ανεπτυγμένες οικονομίες και έως και 25% στις αναπτυσσόμενες οικονομίες.
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εντοπίζεται στην αγορά των ΗΠΑ, όπου ήδη εμφανίστηκε το πρώτο ανησυχητικό σημάδι, καθώς το επενδυτικό κεφάλαιο ακινήτων της Blackstone που έχει επενδυσεις 127 δισ. δολαρίων σε εμπορικά ακίνητα, βρέθηκε αντιμέτωπο με μαζικά αιτήματα για απόσυρση κεφαλαίων από τους μεριδιούχους και υποχρεώθηκε να βάλει περιορισμούς στις αναλήψεις.
Το γεγονός θορύβησε τους επενδυτές, η μετοχή της μητρικής εταιρείας υποχώρησε 8% την ημέρα που το θέμα έγινε γνωστό, ενώ ορισμένοι αναλυτές αναρωτήθηκαν μήπως το ζήτημα είναι μια πρώτη ένδειξη ότι κάτι σημαντικότερο που μπορεί να προέλθει από την αγορά ακινήτων.
Διαβάστε ακόμη:
Trafigura: Η Ευρώπη θα πρέπει να εισαγάγει τεράστιες ποσότητες LNG και το 2023
Ασταμάτητη η πολεμική μηχανή του Πούτιν παρά το πλαφόν στο πετρέλαιο
Γερμανία: Η επιστροφή της μερικής απασχόλησης – Μείωση της βιομηχανικής παραγωγής (tweet +pics)