Του Κωστή Πλάντζου

«Τρίτη και 13» για τη διαπραγμάτευση που ξεκινά σήμερα με τους επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, καθώς η επιστολή Τόμσεν βάζει κυριολεκτικά «φωτιά» σε όλα τα ανοικτά θέματα μέτωπα της κυβέρνησης με τους δανειστές.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απαιτεί «εδώ και τώρα» να νομοθετηθούν προκαταβολικά ομαδικές απολύσεις, μείωση συντάξεων και αφορολογήτου ορίου. Στο πλαίσιο αυτό και ενώ εξαγγέλλει παροχές, η κυβέρνηση καταβάλει απεγνωσμένη προσπάθεια για εξεύρεση πολιτικής λύσης, «κτυπώντας» πότε το ΔΝΤ και πότε το Βερολίνο, προκειμένου να ισορροπήσει ανάμεσα στις πιέσεις των μεν και των δε.

Σήμερα οι κ.κ. Ευ. Τσακαλώτος, Γ. Χουλιαράκης, Γ. Σταθάκης, Δ. Παπαδημητρίου και Έφη Αχτσιόγλου έχουν την πρώτη συνάντηση με τους κ.κ. Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Φραντζέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ), Νικολά Τζιαμαριόλι (ESM) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), η οποία έδειξε ότι επιστρέφει με άγριες διαθέσεις και δική της ατζέντα για το πώς θα κλείσει η β΄αξιολόγηση.

Μόλις εχθές επανέλαβε, μιλώντας στο συνέδριο του Capital Link στη Νέα Υόρκη, ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ είναι υπεραισιόδοξος, ενώ πρόσθεσε ότι η μειωμένη ανταγωνιστικότητα, τα «κόκκινα» δάνεια και οι αδύναμες δημοσιονομικές επιδόσεις παραμένουν παράγοντες ανησυχίας για το ελληνικό πρόγραμμα.

Οι απεσταλμένοι των θεσμών επέστρεψαν στην Αθήνα προκειμένου να δείξουν ότι δεν κωλυσιεργούν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά τίποτε δεν προμηνύει πως θα επέλθει συμφωνία, τουλάχιστον μέσα στο 2016. Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος έχει προγραμματισμένο ταξίδι την Πέμπτη για διάλεξη στο Βερολίνο, όπου ενδεχομένως και να παραμείνει για να συνοδεύσει τον πρωθυπουργό στη συνάντηση του με την Καγκελάριο Μέρκελ.

ΔΝΤ: «Η κυβέρνηση φταίει»

Και ενώ ο κύριος Αλέξης Τσίπρας επικρίνει δημοσίως το ΔΝΤ για την στάση του, η απάντηση έρχεται απευθείας από τον Πόουλ Τόμσεν που με τη χθεσινή του παρέμβαση τονίζει ότι «αν η Ελλάδα συμφωνεί με τους Ευρωπαίους εταίρους της για φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους, μην κατακρίνετε το ΔΝΤ ότι αυτό επιμένει για λιτότητα όταν ζητάμε να δούμε τα μέτρα που απαιτούνται για να κάνουν τέτοιους στόχους αξιόπιστους».

Καυτηριάζει επίσης ευθέως τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης λέγοντας ότι «αντίθετα προς τις συμβουλές μας, η Ελληνική Κυβέρνηση συμφώνησε με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς να συμπιέσει περαιτέρω τις δαπάνες προσωρινά, αν χρειάζονταν για να διασφαλιστεί ότι το πλεόνασμα θα έφτανε στο 3,5 τοις εκατό του ΑΕΠ».

Ακόμα χειρότερα όμως, το ΔΝΤ δείχνει αμετακίνητο στις αξιώσεις ακόμα και αν μειώνονταν οι στόχοι για πλεόνασμα!

Όπως τονίζει ο κ. Τόμσεν «ακόμη και ένα πλεόνασμα της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ δεν συμβαδίζει με ισχυρή ανάπτυξη, χωρίς να γίνουν μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό και στο συνταξιοδοτικό”.

Και θέτει ωμά τις απαιτήσεις του Ταμείου, λέγοντας χαρακτηριστικά τα εξής:

– Ομαδικές απολύσεις: «Αντί να παρέχει υποστήριξη σε απολυμένους εργαζόμενους, η κυβέρνηση περιορίζει τη δυνατότητα των εταιρειών να τους απολύσει. Με απλά λόγια, η Ελλάδα δεν μπορεί να εκσυγχρονίσει την οικονομία της ενισχύοντας την χρηματοδότηση για υποδομές και για καλά στοχευμένα κοινωνικά προγράμματα»
 
– Μειώσεις συντάξεων: H Ελλάδα έχει «ένα εξαιρετικά γενναιόδωρο συνταξιοδοτικό σύστημα που κοστίζει στον προϋπολογισμό σχεδόν 11% του ΑΕΠ ετησίως (σε αντίθεση με τον μέσο όρο στην υπόλοιπη Ευρωζώνη που είναι 2¼ του ΑΕΠ)».
 
– Μείωση αφορολογήτου ορίου:  Η Ελλάδα έχει «ένα καθεστώς φορολογίας εισοδήματος που εξαιρεί πάνω από τα μισά νοικοκυριά από οποιαδήποτε υποχρέωση (ο μέσος όρος στην υπόλοιπη Ευρωζώνη είναι 8%)».
 
– Προκαταβολική νομοθέτηση μέτρων 4,5 δισ. ευρώ (ή 2% του ΑΕΠ): “Επιπλέον, για λόγους αξιοπιστίας, είναι επίσης απαραίτητο να νομοθετηθούν εκ των προτέρων τα μέτρα που απαιτούνται για να σπρώξουν το πλεόνασμα πάνω από το 1,5% του ΑΕΠ”.