Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η τουρκική κυβέρνηση, 1.366 γαλλικές εταιρείες λειτουργούσαν στην Τουρκία στην τελευταία καταμέτρηση. Η Γαλλία είναι η χώρα με το δέκατο μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων στην Τουρκία.
Η Γαλλία είναι επίσης ο δέκατος μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Τουρκία. Η πιθανότητα αντιποίνων θα δημιουργήσει κύμα φυγής γαλλικών επιχειρήσεων.
Ωστόσο εκτός απο επενδυτικός εταίρος, η Γαλλία είναι ακομα πιο σημαντικός εμπορικός εταίρος για την Τουρκία.
Εμπορικές σχέσεις
Η Γαλλία αποτελεί εξαιρετικά σημαντική αγορά για τα τουρκικά προϊόντα.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα απολογιστικά στοιχεία της γαλλικής κυβέρνησης το διμερές εμπόριο το 2018 άγγιξε τα €14 δισεκ.
Η Τουρκία είναι ο 13ος μεγαλύτερος προμηθευτής της Γαλλίας, ή ο πέμπτος μεγαλύτερος αν εξαιρεθούν οι χώρες της ΕΕ και η Ελβετία. Η Γαλλία είναι ο έκτος μεγαλύτερος πελάτης της Τουρκίας, καθώς απορροφά το 4,3% των συνολικών τουρκικών εξαγωγών.
Φέτος, οι εισαγωγές τουρκικών προϊόντων, μετά τη βουτιά του Μαρτίου στην κορύφωση του πρώτου κύματος της πανδημίας, ουσιαστικά επανήλθαν στα προ κορωνοϊού επίπεδα.
Οι εξαγωγές της Τουρκίας στη Γαλλία περιλαμβάνουν οχήματα, ρουχισμό και εαξεσουάρ ηλεκτρικό εξοπλισμό και οικιακές συσκευές. Πολλές απο αυτές αφορούν παραγωγικές μονάδες που εξάγουν στη Γαλλία ενδιάμεσα αγαθά, αλλά σε κάθε περίπτωση φέρνουν συνάλλαγμα στην Τουρκία.
Συνολικά δε, οι τουρκικές εξαγωγές στην Γαλλία αυξάνουν: Από $5,8 δισεκ το 2015 εκτοξεύτηκαν στα $7,3 δισ. το 2018 σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία:
Αντίθετα οι γαλλικές εξαγωγές στην Τουρκία φθίνουν την τελευταία δεκαετία. Από περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια δολάρια το 2011 έχουν υποχωρήσει σε λίγο πάνω από $6,5 δισ.
Αυτό σημαίνει ότι ενώ πριν δέκα χρόνια η Τουρκία είχε αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο με την Γαλλία, σήμερα το μεταξύ τους εμπόριο είναι πλεονασματικό για την Άγκυρα.
Δηλαδή, παράγει κέρδος για την τουρκική οικονομία, σε ευρώ το 2019 2,8 δισ. , ενισχύοντας έτσι την θέση της Τουρκίας στο διεθνές εμπόριο – το οποίο συνολικά για την Αγκυρα είναι έντονα ελλειμματικό: η Τουρκία εισάγει από τον υπόλοιπο κόσμο περισσότερα από όσα εξάγει. Αλλά με τη Γαλλία η εικόνα είναι αντίστροφη – και θετική για την τουρκία.
Δηλαδή ο Ερντογάν πυροβολεί την εμπορική σχέση με έναν από τους πιο σημαντικούς εμπορικούς εταίρους, με τον οποίο έχει πλεόνασμα. Σε περίπτωση γαλλικών αντιποίνων δηλαδή, είναι η Τουρκία που θα χάσει.
Αλλά αυτό μάλλον δε φαίνεται να επηρρεάζει τον τούρκο Πρόεδρο καθώς φαίνεται να ιεραρχεί ψηλότερα την ευκαιρία να γίνει ο ηγέτης όλων των μουσουλμάνων.
Οι τελευταίες του ενέργειες ενισχύουν το προφίλ του μεταξύ των Τούρκων που ζουν στη Γαλλία – περισσότεροι από 650 χιλιάδες – εκ των οποίων οι 300 χιλιάδες με διπλή υπηκοότητα. Μόλις 3 χιλιάδες Γάλλοι ζουν στην Τουρκία.