search icon

Οικονομία

BoFA: Χρυσή ευκαιρία η επιστροφή του waiver για τις τράπεζες

Ενδεχόμενη απόφαση της ΕΚΤ, στην αυριανή της συνεδρίαση, για επαναφορά του waiver αποτελεί μία πραγματικά χρυσή ευκαιρία για τις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα τουλάχιστον με report της Bank of America Merrill Lynch

Ενδεχόμενη απόφαση της ΕΚΤ, στην αυριανή της συνεδρίαση, για επαναφορά του waiver αποτελεί μία πραγματικά χρυσή ευκαιρία για τις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα τουλάχιστον με report της Bank of America Merrill Lynch.

Όπως υποστηρίζει ο Ruben Segura-Cayuela, αναλυτής του αμερικανικού χρηματοοικονομικού ομίλου επαναφορά του waiver θα προσφέρει στις ελληνικές τράπεζες την ευκαιρία να δανειστούν με αρνητικά επιτόκια, με δεδομένο ότι εντός του μήνα ξεκινά η δεύτερη φάση των δημοπρασιών που έχει αναγγείλει η ΕΚΤ (των Targered Long-Term Refinancing Operations – TLTROs).

«Φαίνεται ότι η εμμονή των αγορών αναφορικά με τη συμμετοχή ή όχι των ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ, παραγνωρίζει ένα πολύ πιο θετικό ζήτημα: τα νέα TLTROs στα οποία θα έχουν πρόσβαση οι ελληνικές τράπεζες και μέσω αυτών θα μπορούν να δανειστούν με αρνητικά επιτόκια. Κατά την άποψή μας αυτό το πρόγραμμα μπορεί να είναι εντυπωσιακά θετικό για τις ελληνικές τράπεζες», τονίζει ο αναλυτής της BoFA.

Βάσει, μάλιστα, των υπολογισμών του οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν εχέγγυα (collaterals) ικανά να τους προσφέρουν πρόσβαση σε 27 δισ. ευρώ από τις δημοπρασίες TLTROs, κάτι το οποίο θα είναι το λιγότερο καλοδεχούμενο, με δεδομένη και τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση των καταθέσεων.

Όσο για τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ, η BoFA τονίζει ότι δεν είναι κάτι τόσο εντυπωσιακό, τουλάχιστον από καθαρά «αριθμητικής» πλευράς. Όπως υπογραμμίζει έτερος αναλυτής του αμερικανικού ομίλου «βάσει των δικών μας υπολογισμών η ΕΚΤ θα μπορέσει να αγοράσει ελληνικά ομόλογα το πολύ για τρεις μήνες, μετά θα σταματήσει». Σημειώνεται ότι η διακοπή δεν οφείλεται σε κάποια «ιδιοτροπία» της ΕΚΤ, αλλά στο γεγονός ότι, βάσει των όρων που ισχύουν στο QE, δεν μπορεί να έχει στην κατοχή της άνω του 33% του χρέους κανενός κράτους-μέλους της Ευρωζώνης.

Exit mobile version