search icon

Οικονομία

BofA: Στο 8,6% ο «πήχης» της ανάπτυξης στην Ελλάδα φέτος

Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος Bank of America Global Research αναθεωρεί ανοδικά την εκτίμησή του για την ανάπτυξη του 2021 στο 8,6% από 5,6% προηγουμένως

Με αφορμή τα στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας για το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου και τον πληθωρισμό του Οκτωβρίου, η BofA επικαιροποίησε τα σενάρια των προβλέψεών της για τη ζώνη του ευρώ, με την Ελλάδα να βρίσκεται στις υψηλότερες θέσεις των προβλέψεων για την ανάπτυξη.

Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος Bank of America Global Research αναθεωρεί ανοδικά την εκτίμησή του για την ανάπτυξη του 2021 στο 8,6% από το 5,6% προηγουμένως. Παράλληλα προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης 3,8% για το 2022 από προηγούμενες εκτιμήσεις για 3,5% και 2,5% από 2,1% το 2023.

Σε υψηλότερα επίπεδα διαμορφώνονται και οι εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα, ο οποίος τοποθετείται χαμηλά φέτος στο 0,4% φέτος, 1,9% για το 2022 και 1,2% για το 2023, αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα από την Ευρώπη.

Η BofA είναι χαμηλότερα από το consensus των οικονομολόγων για την ανάπτυξη του ΑΕΠ αλλά η πρόβλεψή τους για τον πληθωρισμό είναι αρκετά πάνω από το consensus συνολικά για την Ευρώπη, παρότι εξακολουθεί να θεωρεί παροδικό φαινόμενο τον πληθωρισμό.

Οι νέες εκτιμήσεις της Bank of America για την Ευρωζώνη τοποθετούν την ανάπτυξη στο 5,1% το 2021, 3,6% το 2022 και 2% το 2023. Αναφορικά τα επίπεδα του πληθωρισμού, η αμερικανική τράπεζα εκτιμά υψηλότερα επίπεδα για το 2021 στο 2,5%, στο 2,4% το 2022 και αρκετά χαμηλότερα στο 1,6% το 2023.

Η ανάπτυξη μεταξύ των χωρών διαφέρει και επισημαίνει ότι η Γαλλία και η Ιταλία εκπλήσσουν με ισχυρά προφίλ ανάκαμψης και αξιοπρεπή δημοσιονομική δράση. Η Γερμανία υποφέρει εξαιτίας της υψηλής της έκθεσης στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας και των εμπορικών σχέσεων με την Κίνα. Αντίθετα, η Ισπανία δεν έχει αρκετή δημοσιονομική στήριξη, αν και μέρος της σημερινής αδυναμίας φαίνεται να οφείλεται σε πιο διαρθρωτικές προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίζει η χώρα.

Αναφορικά με τα ομόλογα των χωρών του νότου, η προσωρινή διεύρυνση αυτή την εβδομάδα των spreads του ιταλικού 10ετούς με το γερμανικό 10ετές πάνω από τις 130 μονάδες βάσης είναι μια γεύση της μεταβλητότητας της αγοράς που συνεχίζει να περιμένει η BofA μέχρι τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

Τέλος, η συχνότητα εμφάνισης κρουσμάτων σε μέρη της Ευρώπης αυξάνεται και πάλι. Στις περισσότερες χώρες, η επίπτωση παραμένει κάτω από το μέγιστο του Ιουλίου και οι εμβολιασμοί θα πρέπει να βοηθήσουν και πολιτικά το εμπόδιο για αυστηρότερους περιορισμούς είναι μάλλον πολύ υψηλό.

Η κατάσταση εξακολουθεί να απαιτεί παρακολούθηση, καθώς η υψηλή επίπτωση μπορεί ακόμη να προκαλέσει ενδογενή αντίδραση των καταναλωτών ακόμη και χωρίς κυβερνητική δράση.

Διαβάστε ακόμα

Exit mobile version