search icon

Οικονομία

Bank of America: H Ελλάδα δίνει ελπίδες για τη μετάλλαξη Δέλτα

Αχτίδα ελπίδας βλέπουν οι αναλυτές της Bank of America Global Research, από τα τελευταία στατιστικά στοιχεία στα «hotspots» που «χτυπήθηκαν» πρώτα από τη Μετάλλαξη Δέλτα

Η μετάλλαξη Δέλτα εξακολουθεί να αποτελεί μείζονα ανησυχία σύμφωνα με την Bank of America Global Research, αλλά τα πρόσφατα δεδομένα από τις πρώτες εστίες εντός της ΕΕ σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία δίνουν κάποιες συγκρατημένες ελπίδες ότι οι μικροί περιορισμοί, σε συνδυασμό με την πρόοδο στον εμβολιασμό, αρκούν για να ισοπεδώσουν την καμπύλη του ιού, εξηγεί η αμερικανική τράπεζα.

Για την BofA είναι σαφές ότι το τι θα συμβεί στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για την πανδημία (PEPP) θα εξαρτηθεί καθοριστικά από τον αντίκτυπο της Δέλτα στην οικονομία κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων. Τα κακά νέα είναι ότι οι μολύνσεις αυξάνονται γρήγορα στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία – η εκτίμησή τους είναι για τους ρυθμούς αναπαραγωγής του ιού στις τρεις μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ περίπου στο Rt 1,5.

Ωστόσο, τα πρόσφατα δεδομένα από τις πρώτες εστίες της Δέλτα εντός της ΕΕ – Πορτογαλία, Ισπανία, Ελλάδα, Κάτω Χώρες, Μάλτα και Κύπρος – δίνουν κάποιους συγκρατημένους λόγους αισιοδοξίας. Αυτά τα πρώτα hotspots κατέφυγαν γενικά σε τοπικούς περιορισμούς που περιορίστηκαν σε δραστηριότητες πολύ υψηλού κινδύνου (π.χ. εστιατόρια σε εσωτερικούς χώρους και νυχτερινά κέντρα διασκέδασης) μαζί με, σε ορισμένες περιπτώσεις, την εντατικοποίηση των εμβολιασμών, προς το παρόν, η δυναμική της μετάδοσης φαίνεται να επιβραδύνεται.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι περιοχές αυτές είναι εκτός κινδύνου, καθώς, ενώ έχουμε πρώιμες ενδείξεις ότι η μετάδοση κορυφώνεται (ή έχει κορυφωθεί), αυτό φαίνεται να οφείλεται στους νέους και οι λοιμώξεις θα μπορούσαν ακόμη να περάσουν (και να μην έχουν κορυφωθεί ακόμη) στις πιο ευάλωτες ηλικίες. Αν και είναι ακόμη νωρίς για να πούμε αν οι σχετικά ήπιοι περιορισμοί (σε συνδυασμό με γρήγορους εμβολιασμούς) μπορούν να κρατήσουν κάπως υπό έλεγχο τις μολύνσεις της Δέλτα, αλλά αν ναι, αυτό θα ήταν πολύ καλό νέο για την ανάκαμψη, εκτιμά η BofA. Οι εκδηλώσεις με υπερ-διάδοση, όπως τα μουσικά φεστιβάλ και τα εγκαίνια νυχτερινών κέντρων, φαίνεται να είναι καθοριστικής σημασίας για τη δυναμική της μετάδοσης: οι Κάτω Χώρες ακολούθησαν μια πορεία παρόμοια με το Βέλγιο, μέχρι που η ολλανδική κυβέρνηση χαλάρωσε τους περιορισμούς στη νυχτερινή ζωή και τις μεγάλες εκδηλώσεις.

Παρόλα αυτά, βραχυπρόθεσμα, το πιο άμεσο οικονομικό κόστος υπερβαίνει τους περιορισμούς, καταλήγει η BofA. Δεδομένης της υψηλής συχνότητας, η προσφορά εργασίας θα μπορούσε να επηρεαστεί σοβαρά. Tέλος, στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, ο κίνδυνος αυξημένων ταξιδιωτικών περιορισμών απειλεί την τουριστική περίοδο – ο βασικός κίνδυνος που θα παρακολουθούμε και τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Διαβάστε ακόμα

Καραβίας για Ελληνική Τράπεζα: «Η πρώτη κίνηση τραπεζικής επέκτασης εκτός συνόρων μετά από 15 χρόνια»

ΟΑΚΑ, 17 χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες: Ο στόχος για 40.000 επισκέπτες ημερησίως (pics)

Ευρωζώνη: Σε υψηλό 21 ετών ο σύνθετος δείκτης PMI

Exit mobile version