search icon

Οικονομία

BofA για Ελλάδα: Τι προβλέπει για την ανάπτυξη το 2023 – Γιατί χαμηλώνει τον πήχη για το 2024

Η επενδυτική τράπεζα προβλέπει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα δει ήπια, μόνο, ανάκαμψη την ερχόμενη χρονιά - Τι λέει για πληθωρισμό και ύφεση στην Ευρώπη 

Η Ευρώπη θα μπορέσει να αποφύγει την τεχνική ύφεση τον χειμώνα αλλά η ενεργειακή κρίση θα αφήσει το σημάδι της και το 2024, εκτιμά η Bank of America και προβλέπει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα δει ήπια, μόνο, ανάκαμψη το 2024.

Σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις του του αμερικανικού οίκου, η Ελλάδα σημείωσε επίδοση ανάπτυξης το 2022 της τάξης του 4,9% (αντί 5,3% που προέβλεπε νωρίτερα). Θα μπορέσει να αποφύγει την τεχνική ύφεση φέτος με χαμηλό θετικό ρυθμό ανάπτυξης 0,6% και θα ανακάμψει το 2024 με ρυθμό ανάπτυξης 1,3% έναντι του 1,8% που προέβλεπε. Ο πληθωρισμός για το 2022 διαμορφώθηκε σε 9,4% και θα μειωθεί στο 5,7% φέτος, προτού υποχωρήσει σε 1,6% την επόμενη χρονιά.

Η BofA εξηγεί ότι δεν ήταν με το μέρος όσων προέβλεπαν και υπέθεταν έναν «καταστροφικό χειμώνα» καθώς οι ανεπτυγμένες οικονομίες, αν τους δοθεί χρόνος και τα κατάλληλα κίνητρα, μπορούν να εξομαλύνουν τους κραδασμούς με την πάροδο του χρόνου.

Επιπρόσθετα, κάνουν λόγο για μια ήπια ύφεση φέτος το χειμώνα στην Ευρωζώνη. Η πρόβλεψή τους για ήπια χειμερινή ύφεση στη ζώνη του ευρώ κινδύνευε από:

·        1) Τον ήπιο χειμερινό καιρό,
·        2) Τα υψηλά επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου στις χώρες που είναι πιο ευάλωτες στην προσφορά,
·        3) τις χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου και χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την περιοχή.

Η τεχνική ύφεση του χειμώνα 2022/23 είναι πλέον πιθανό να αποφευχθεί στο σύνολο της Ευρωζώνης, εκτιμά ο οίκος. Παράλληλα, εικαιροποιεί την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ σε 0,4% για το 2023 (+0,4%) και 0,9% για το 2024 (εκτίμηση αμετάβλητη). Παραμένει όμως σταθερά χαμηλότερα από την προσδοκία των αναλυτών για ανάπτυξη 1,4% για το 2024, λόγω της πάγιας άποψής της ότι η ενεργειακή κρίση θα επιβαρύνει τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης πολύ περισσότερο από ό,τι υποθέτουν οι περισσότεροι.

Η Ευρωζώνη χωρίς τα ενεργειακά δελτία θα μπορέσει να αποφύγει τις τεχνικές υφέσεις στη Γερμανία και στην Ιταλία και θα είναι σημαντικά ηπιότερες. Με χαμηλότερες τιμές ενέργειας, η Ισπανία θα πρέπει να αποφύγει εντελώς τη συρρίκνωση. Στη Γαλλία, η ανάπτυξη ήταν πιθανότατα αρνητική το 4ο τρίμηνο του 2022 λόγω της περιορισμένης πυρηνικής παραγωγής, αλλά η ανάπτυξη θα πρέπει να επανέλθει το 1ο τρίμηνο φέτος.

Ο κίνδυνος υπερβολικής σύσφιγξης της ΕΚΤ παραμένει

Παρά τα περιορισμένα περιθώρια επικράτησης των δευτερογενών επιδράσεων και τα επίμονα αρνητικά κενά παραγωγής, αναμένει ότι η ΕΚΤ θα επιδείξει σταθερή αποφασιστικότητα να προχωρήσει με τον κύκλο αυξήσεων. Αναμένει ένα τελικό επιτόκιο στο 3,50% τον Ιούνιο φέτος, με πολύ μικρό κίνδυνο πρόωρης διακοπής και πολλούς κινδύνους να προχωρήσουν ακόμη περισσότερο. Μια τεχνική ύφεση είναι το βασικό σενάριο για την κεντρική τράπεζα και μια καλύτερη ανάπτυξη θα ενθάρρυνε πιθανότατα πιο αυστηρές επιλογές από την ΕΚΤ. «Σε συνδυασμό με πιο επιθετική ποσοτική σύσφιξη από ό,τι αρχικά υποθέταμε, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ κινδυνεύει να σφίξει υπερβολικά ή και να προκαλέσει ζημιά στην οικονομία στην πορεία της αύξησης των επιτοκίων και συνεχίζουμε να αναμένουμε περικοπές που ξεκινούν το νωρίτερο στα μέσα του 2024», εξηγεί η BofA.

Διαβάστε ακόμη

Τριπλό κέρδος από τη -μικρή- πτώση του πληθωρισμού (γράφημα)

Οι ρυθμίσεις εντός και εκτός Εξωδικαστικού Μηχανισμού στην ατζέντα κυβέρνησης – servicers

Τιμ Μπούλμαν (ΟΟΣΑ): Να μειωθούν οι φόροι στη μεσαία τάξη (pic + πίνακες)

Exit mobile version