Η ελληνική οικονομία αποδεικνύεται ανθεκτική, με την ανάκαμψη στο πρώτο τρίμηνο του 2021 να είναι ταχύτερη από ό,τι στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης, επισημαίνει σε νέα έκθεσή της η BNP Paribas.
Αυτό οφείλεται κυρίως στην πολύ σημαντική αύξηση των εξαγωγών αγαθών. Η εξάπλωση της μετάλλαξη Δέλτα στην Ευρώπη συνιστά απειλή για την ανάκαμψη του τουριστικού τομέα, η οποία είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της ανάπτυξη και την απασχόληση κατά τους επόμενους μήνες και εν αναμονή αυτού, η αγορά εργασίας παρουσιάζει συνεχή αστάθεια. Το ποσοστό ανεργίας σκαρφάλωσε στο 16,3% το πρώτο τρίμηνο, ενώ ο αριθμός των μη ενεργών εργαζομένων σημείωσε άλμα, εν μέρει λόγω της επίδρασης του αυξανόμενου αριθμού εργαζομένων σε προσωρινή ανεργία. Η δημιουργία θέσεων εργασίας και η μείωση του ποσοστού ανεργίας παραμένει η σημαντικότερη πρόκληση της χώρας, αλλά η Ελλάδα θα συνεχίσει να επωφελείται βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα από τις ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης, κυρίως χάρη στη στήριξη της ΕΚΤ.
Με την απώλεια του πραγματικού ΑΕΠ στο 2,3% το πρώτο τρίμηνο του 2021, σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2019, η ελληνική οικονομία έχει ανακάμψει ταχύτερα από τις περισσότερες άλλες χώρες στην Ευρωζώνη. Οι απώλειες του ΑΕΠ στο σύνολο της Ευρωζώνης είναι διπλάσιο σε μέγεθος, στο 4,7% (Eurostat). Αν και ορισμένες συνιστώσες της ζήτησης (ιδιωτική κατανάλωση και επενδύσεις) εξακολουθούν να είναι εύθραυστες, οι εξαγωγές αγαθών έχουν σημειώσει ισχυρή ανάκαμψη, καθιστώντας τελικά μέτρια την επίδραση της κρίσης της Covid-19. Μετά από μια πτώση 3,3% από τρίμηνο σε τρίμηνο, η οποία ήταν αρκετά μέτρια δεδομένης της παγκόσμιας οικονομικής συγκυρίας, οι πραγματικές εξαγωγές αγαθών έχουν έκτοτε αυξηθεί κατά σχεδόν 12% και πλέον έχουν ξεπεράσει το προ της πανδημίας επίπεδό τους. Οι πραγματικές εισαγωγές μειώθηκαν πολύ πιο απότομα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, και εξακολουθούν να κινούνται πολύ κάτω από τα προ της πανδημίας επίπεδα. Ως αποτέλεσμα, οι καθαρές εξαγωγές είχαν ιδιαίτερα θετική συμβολή στην αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ, σημειώνει η BNP Paribas.
Ο ρυθμός ανάκαμψης του τουρισμού -ο οποίος αντιπροσωπεύει σχεδόν το 20% του ΑΕΠ- θα αποτελέσει τώρα το βασικό παράγοντα τόνωσης της ανάπτυξης και απασχόλησης κατά τους επόμενους μήνες. Η αγορά εργασίας εξασθένησε το πρώτο τρίμηνο. Το ποσοστό ανεργίας έφτασε το 16,3% και ο αριθμός των μη ενεργών εργαζομένων σημείωσε θεαματικό άλμα, εκτιμά η γαλλική τράπεζα. Σημαντικό μέρος αυτής της αύξησης προέκυψε από την αύξηση του αριθμού των εργαζομένων που τοποθετήθηκαν σε αναστολές εργασίας στις αρχές του τρέχοντος έτους, ως απάντηση στο τελευταίο κύμα του Covid-19. Παρόλο που οι περισσότεροι από αυτούς τους εργαζόμενους πιθανότατα θα επιστρέψουν στην απασχόληση, ο ρυθμός αυτής της ανάκαμψης παραμένει αβέβαιος και θα πρέπει να παρακολουθείται στενά τους επόμενους μήνες.
Πληθωρισμός, επιτόκια δανεισμού και PEPP
Στο πλαίσιο της αύξησης των αποδόσεων των κρατικών επιτοκίων τους τελευταίους μήνες, η Ελλάδα ξεχωρίζει ως εξαίρεση. Τα επιτόκια των ελληνικών κρατικών ομολόγων, καθώς και το spread έναντι του γερμανικού Bund, συνέχισαν να μειώνονται το πρώτο εξάμηνο του 2021. Σε αντίθεση με τις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα παρέμεινε υποτονικός, στο 0,13% τον Μάιο του 2021. Αυτό βοηθά στον περιορισμό των ανοδικών πιέσεων στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, κυρίως του δεκαετούς, το οποίο σημείωσε νέο χαμηλό τον Ιούνιο (0,97% στις 11 Ιουνίου 2021).
Μεσοπρόθεσμα, η στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα πρέπει να συμβάλει στη διατήρηση των κρατικών επιτοκίων και του κόστους αποπληρωμής του χρέους χαμηλά. Μια ρήτρα παρέκκλισης στο πρόγραμμα αγοράς έκτακτης ανάγκης για την πανδημία (PEPP) επιτρέπει στην ΕΚΤ να αγοράζει τίτλους χρέους του ελληνικού δημόσιου τομέα, συναλλαγή που δεν επιτρέπεται στο πλαίσιο του προγράμματος αγορών του δημόσιου τομέα που ισχύει από το 2015. Εν τω μεταξύ, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, συνέχισαν να μειώνονται παρά την πανδημία, πέφτοντας στο 27,0% των ανεξόφλητων δανείων στις ελληνικές τράπεζες έως το τέλος του 2020 (πηγή: ΔΝΤ).
Η Ελλάδα, της οποίας το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης εγκρίθηκε στα μέσα Ιουνίου από τον Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει επίσης σημειώσει σημαντική άνοδο των χορηγήσεων από το ταμείο διευκόλυνσης, ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της ΕΕ για το 2021, από 4 δισ. ευρώ σε 7,5 δισ. ευρώ.
Συνολικά, το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης θα έχει προϋπολογισμό 31,2 δισ. ευρώ (18,1% του ΑΕΠ του 2019) και θα κατανεμηθεί μεταξύ επιχορηγήσεων (18,4 δισ. ευρώ) και δανείων (12,7 δισ. ευρώ).
Διαβάστε ακόμα:
Capsis Out of the Blue: Mε 125 εκατ. στην Hines, +40 εκατ. ευρώ πάνω από Prodea – Παπαλέκκα
Σοκ στην αγορά κρύπτο: Εγκαταλείπει για πάντα τα κρυπτονομίσματα ο δημιουργός του dogecoin
Με ένα self κι ένα rapid test την εβδομάδα οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε νησιά