Προσωρινό Ταμείο Ανάκαμψης που θα θα στηρίξει τις πληττόμενες από την πανδημία χώρες υπό την μορφή δανεισμού και θα έχει διάρκεια δύο ετών, προτείνουν οι 4 σκληροί της ΕΕ που εξέφρασαν από την πρώτη στιγμή την αντίθεσή τους στην πρόταση Μέρκελ-Μακρόν για συλλογική χρηματοδότηση. Σύμφωνα με το Bloomberg, το σχέδιο προτείνει τη δημιουργία ενός εφάπαξ, διετούς ταμείου έκτακτης ανάγκης, το οποίο θα χορηγεί δάνεια σε χώρες που έχουν ανάγκη με βάση την αξιολόγηση των αναγκών και θα στοχεύει τους τομείς που πλήττονται περισσότερο, σύμφωνα με το έγγραφο που συνέταξαν από κοινού η Αυστρία, η Δανία, η Ολλανδία και Σουηδία και δόθηκε στη δημοσιότητα από την Αυστριακή Καγκελαρία.
Σύμφωνα με τις επιθυμίες των “τεσσάρων”, ο προσωρινός χαρακτήρας θα πρέπει να διασφαλίζεται με ρητή ρήτρα κατάσχεσης, έτσι ώστε η βοήθεια έκτακτης ανάγκης να παραμένει περιορισμένη για δύο χρόνια, και, όπως υπογραμμίζεται, η βοήθεια έκτακτης ανάγκης για την πανδημία δεν επιτρέπεται να οδηγήσει σε κοινοτικοποίηση του χρέους.
Η βοήθεια πρέπει να χρησιμοποιηθεί με αυστηρά στοχευμένο τρόπο, “τα χρήματα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την ανοικοδόμηση και ανθεκτικότητα του τομέα της υγείας και της οικονομίας”, αναφέρεται στο έγγραφο, στο οποίο προσδιορίζονται επίσης ως τομείς χρηματοδότησης η έρευνα, η καινοτομία και η “πράσινη μετάβαση”, σύμφωνα με τους στόχους της ΕΕ για το κλίμα, την ανάπτυξη και την ψηφιοποίηση.
Στην δισέλιδη “αντιπρόταση Κουρτς” επισημαίνεται επίσης ότι οι εθνικοί προϋπολογισμοί είναι ήδη τεταμένοι λόγω της κρίσης του κορονοϊού και παρόλα αυτά πρέπει να δαπανηθούν περισσότερα κονδύλια για τις δαπάνες της ΕΕ.
Απαιτείται “εκσυγχρονισμένος προϋπολογισμός της ΕΕ ως σημείο εκκίνησης”, με ανάλυση των αναγκών για τους τομείς που πλήττονται περισσότερο, και το τελικό πλαίσιο δαπανών για τον κορονοϊό θα πρέπει να καθοριστεί μέσω μιας νέας ιεράρχησης των περιοχών δαπανών στον προϋπολογισμό της ΕΕ, αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την Αυστριακή Καγκελαρία στη Βιέννη, το έγγραφο από τις τέσσερις χώρες διαβιβάστηκε σε ανώτερους αξιωματούχους από τους υπόλοιπους εταίρους της ΕΕ και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αναμένεται να υποβάλει την πρότασή της για το σχέδιο ανοικοδόμησης την ερχόμενη Τετάρτη.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι τέσσερις χώρες, “καθαρά συνεισφέρουσες” στον προϋπολογισμό της ΕΕ, πριν από την έξαρση της κρίσης του κορονοϊού και στο πλαίσιο των συζητήσεων για το νέο επταετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ, είχαν ζητήσει να περιοριστεί ο πολυετής κοινοτικός προϋπολογισμός στο 1% του ΑΕΠ.
Οι ίδιες είχαν απορρίψει προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για ένα υψηλότερο ποσοστό του ΑΕΠ.
Την τοποθέτηση τους αυτή, οι “τέσσερις” επαναλαμβάνουν και στην “αντιπρόταση Κουρτς”, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι “η θέση μας για το δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ παραμένει αμετάβλητη
Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του αυστριακού Καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς ο οποίος χαρακτήρισε «ένωση χρέους από την πίσω πόρτα» την γερμανογαλλική πρόταση για ευρωπαϊκό Ταμείο Ανασυγκρότησης της οικονομίας επαναλαμβάνοντας την κατηγορηματική του αντίθεση στο σχέδιο που παρουσίασαν η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. «Λέμε ξεκάθαρα ναι σε άμεση βοήθεια για την πανδημία, αλλά αυτό που απορρίπτουμε είναι μια ένωση χρέους. Δεν θα ωφελούσε την Ευρώπη”, δήλωσε ο κ. Κουρτς, ο οποίος συμμετείχε χθες το βράδυ μέσω τηλεδιάσκεψης ως επίτιμος προσκεκλημένος στο συνέδριο της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU).
Ο αυστριακός Καγκελάριος τόνισε ακόμη ότι η Αυστρία θέλει να είναι αλληλέγγυα προς τις χώρες οι οποίες επλήγησαν σοβαρά από την κρίση του κορονοϊού, αλλά διευκρίνισε ότι οποιαδήποτε βοήθεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο μπορεί να είναι μόνο περιορισμένης διάρκειας, ως άμεση ενίσχυση σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Απέκλεισε δε το ενδεχόμενο να δεχθεί την πρόταση Μακρόν-Μέρκελ εξηγώντας ότι “περιπέτειες οικονομικής πολιτικής, όπως μια ευρωπαϊκή ένωση χρέους, με εμάς δεν θα υπάρξουν”.
Αντίθετη άποψη διατύπωσε ο “οικοδεσπότης” του Συνεδρίου, αρχηγός της CSU και Πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Μάρκους Σέντερ, τονίζοντας ότι “όποιος θέλει να ενδυναμώσει την Ευρώπη, πρέπει να συμμετάσχει – έστω με “πόνο στο στομάχι”. Το πρόγραμμα ανασυγκρότησης είναι τεράστιο, αλλά λογικό, καθώς διαφορετικά η ιδέα της Ευρώπης θα μπορούσε να αποτύχει και οι χώρες της Ευρώπης να καταλήξουν μπαλάκι άλλων πολιτικών δυνάμεων, όπως η Κίνα”, προειδοποίησε ο . Σέντερ και επισήμανε χαρακτηριστικά ότι η Γερμανία “πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για πολλά”.
Η στάση του Κουρτς επιβεβαιώνει ότι η Αυστρία αλλά και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού βορρά έχουν πάψει εδώ και χρόνια να αποτελούν δορυφόρους της Γερμανίας γεγονός που καθιστά σχεδόν αδύνατη μια βέβαιη πρόβλεψη για το τι θα ακολουθήσει.