search icon

Οικονομία

Bloomberg: Ισχυρό momentum για άνοδο σε ελληνικές μετοχές και ομόλογα

Διθυραμβική ανάλυση του διεθνούς πρακτορείου - Πώς αξιολογεί τις επιδόσεις της ελληνικής Οικονομίας - Τι λέει για προοπτικές χρηματιστηρίου, ομολόγων, τραπεζικού συστήματος, αγοράς

Την ώρα που ο πανευρωπαϊκός δείκτης αναμένεται να καταγράψει τα καλύτερα ετήσια κέρδη της τελευταίας 10ετίας, βλέπει την σκόνη της κορυφαίας χρηματιστηριακής αγοράς στον κόσμο: του χρηματιστηρίου της Αθήνας.

Οι ελληνικές μετοχές έχουν σημειώσει άνοδο 45% από τις αρχές του έτους μετά από μια δεκαετία κρίσης και, καθώς αφήνουν πίσω τους τις αναταράξεις, οι fund managers μπορεί και να αρχίζουν να στρέφονται και πάλι στην Ελληνική αγορά.

ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ: Οι Ελληνικές μετοχές έχουν την καλύτερη χρονιά των τελευταίων δύο δεκαετιών

Θα πρέπει να κοιτάξουμε στο παρελθόν προτού το ευρώ αντικαταστήσει τη δραχμή αν θέλουμε να βρούμε υψηλότερες αποδόσεις στην ελληνική αγορά μετοχών και υπάρχουν λόγοι να είμαστε αισιόδοξοι για το επόμενο έτος, κυρίως αν η οικονομία συνεχίσει να βελτιώνεται, αναφέρει το άρθρο του Bloomberg.

H δυναμική για την Ελλάδα ενισχύθηκε μετά τις εκλογές του καλοκαιριού, σύμφωνα με τον Γιώργο Λαγαρία, Chief Economist της εταιρείας Mazars Financial Planning. Όπως λέει, η ελληνική κυβέρνηση έδειξε την αποφασιστικότητά της να υλοποιήσει ένα μίγμα μείωσης φόρων και φιλο-επιχειρηματικών πολιτικών. Αυτό μείωσε μέρος του discount με το οποίο διαπραγματεύονταν τα ελληνικά assets που περιείχαν ρίσκο.

ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ: Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων συνέκλιναν με τις αποδόσεις των ταλικών το 2019

«Το κλειδί που θα ξεκλειδώσει μεγαλύτερη αξία στις ελληνικές μετοχές είναι η αγορά ομολόγων», αναφέρει ο κ. Λαγαρίας και τα τρέχοντα επίπεδα των αποδόσεων όπως και τα CDS (ασφάλιστρα κινδύνου) υποδεικνύουν ότι αλλάζει το κλίμα και η χώρα δεν θεωρείται πια ως το προβληματικό παιδί της Ευρώπης. Επίσης, ανοίγει την πόρτα ώστε να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στον νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, που αποτελεί συνήθως τον καταλύτη για μια ευρύτερη αναδιάρθρωση του ενεργητικού, προσθέτει ο Λαγαρίας. Υπάρχει ακόμα πολύ μεταρρυθμιστική δουλειά που πρέπει να γίνει ώστε να επιτευχθεί μια μακροπρόθεσμη διάρκεια, ωστόσο αν αυτή η τάση συνεχιστεί μπορεί να δούμε ακόμα μεγαλύτερη δυναμική στην ελληνική χρηματαγορά το 2020, αναφέρει ο ίδιος.

Κοιτάζοντας τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων η Ελλάδα τώρα δανείζεται χρήματα στο ίδιο κόστος με την Ιταλία μέσω των 5ετών τίτλων ενώ και οι αποδόσεις στα 10ετή είναι πολύ κοντά.

«Η Ελλάδα παραμένει μια γλυκιά έκπληξη για εμάς» αναφέρει ο Emiel Van Den Heiligenberg, επικεφαλής του τομέα επιλογής χαρτοφυλακίου της Legal & General Investment Management. Όπως λέει, παρά το κρατικό χρέος που βρίσκεται στο 180% του ΑΕΠ, υπάρχουν πολλά θετικά στοιχεία για την ελληνική οικονομία. Οπως ο PMI μεταποίησης που είναι σχεδόν ο μοναδικός που βρίσκεται πάνω από τις 50 μονάδες, γεγονός που υποδεικνύει ανάπτυξη. Επίσης η οικονομία έχει αποδειχθεί ανθεκτική στην καθοδική τάση της παγκόσμιας οικονομίας λόγω τοπικών παραγόντων, κυρίως της βελτίωσης του κλίματος με την έλευση της νέας κυβέρνησης, αναφέρει. Επίσης, η καταναλωτική εμπιστοσύνη συνέχισε να βελτιώνεται μέσα στο έτος και έφτασε στα υψηλά δύο δεκαετιών.

ΡΙΖΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ: Το καταναλωτικό κλίμα έφτασε σε υψηλό 19 ετών

Ο Van Den Heiligenberg βλέπει πολλά θετικά και στο θέμα του χρέους, επισημαίνοντας ότι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών παρέμεινε κοντά στο μηδέν, καθώς και ότι έχουν απομείνει χαμηλές αποπληρωμές χρέους για τα επόμενα τρίμηνα και μετά τίποτα μέχρι το 2022.. Εκτιμά δε ότι η Ελλάδα έχει μεγάλες πιθανότητες να αναβαθμιστεί στην κατηγορία ΒΒΒ και να γίνει επιλέξιμη για το πρόγραμμα αγοράςομολόγων από την ΕΚΤ.

Οι τράπεζες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή σε ό,τι αφορά στην επαναξιολόγηση του ελληνικού χρηματιστηρίου και οι περαιτέρω επιδόσεις μπορεί να συνδέονται στενά με τις τραπεζικές μετοχές. Ο κ. Δημήτρης Δαρδάνης, επικεφαλής του τμήματος θεσμικών επενδυτών στην Πειραιώς Χρηματιστηριακή , αναφέρει ότι θα υπάρξουν περαιτέρω κέρδη στο μέλλον, που θα συναρτηθούν από τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης αλά και τις προσπάθειες των τραπεζών να αντιμετωπίσουν τα κόκκινα δάνεια.

Ο τραπεζικός δείκτης υπερδιπλασιάστηκε φέτος με τα κέρδη κάποιων τραπεζών να φθάνουν στο 300%. Η άνοδος αυτή φαίνεται σχεδόν παράταιρη όταν κοιτάζει κανείς πιο μακροπρόθεσμα γραφήματα που δείχνουν ότι υπάρχει ακόμα μακρύς δρόμος που θα πρέπει να διανυθεί πριν αυτές οι μετοχές ανακάμψουν πλήρως στα προ κρίσης επίπεδα.

ΥΨΗΛΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ: Οι ελληνικές τράπεζες ανακοίνωσαν εντυπωσιακά κέρδη το 2019

Αναλυτές της Bank of America στα τέλη Οκτωβρίου, επανέφεραν την κάλυψη στις ελληνικές τράπεζες σημειώνοντας ότι αυτό συνέβη καθώς τα πράγματα έχουν βελτιωθεί, αναφερόμενοι στη ρευστότητα, τις αποδόσεις και την ανάκαμψη των τιμών των ακινήτων.

Επίσης η στήριξη του «σχεδίου Ηρακλής» της ελληνικής κυβέρνησης που έχει στόχο την ανασυγκρότηση των επισφαλών δανείων των τραπεζών μπορεί επίσης να βοηθήσει, ωστόσο παραμένουν γενικά επιφυλακτικοί καθώς τοπικοί και εξωτερικοί παράγοντες πρέπει να συνεχίσουν να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Βλέπουν κάποια μακροπρόθεσμα διαρθρωτικούς κινδύνους γιατί κάποιες ελληνικές τράπεζες έχουν περιορισμένο χώρο προκειμένου να επιταχύνουν το ξεκαθάρισμα των συσσωρευμένων δανείων, εξαιτίας των περιορισμένων κεφαλαιακών τους αποθεμάτων. Προβλέπουν περαιτέρω άνοδο για την Eurobank (σύσταση buy), ενώ για ΕΤΕ και Πειραιώς παραμένουν underweight. Για την Alpha Bank δίνουν σύσταση ουδέτερη.

Σε κάθε περίπτωση πάντως αυτό που μένει να δούμε είναι το αν οι ελληνικές μετοχές μπορούν να γίνουν και πάλι ελκυστικές για τους περισσότερους επενδυτές, αντί να αποτελούν κάτι σαν… παιδική χαρά για τα hedge funds, σημειώνει το άρθρο. Εξάλλου, παρά το ράλι του ΧΑ με την άνοδο κατά 45% η κεφαλαιοποίηση του Γενικού Δείκτη δεν ξεπερνά τα 55 δισ. ευρώ – μια κεφαλαιοποίηση που υπολείπεται της αυτής της Adidas.

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΑΥΞΗΣΗ; Στο μακροχρόνιο διάγραμμα το τραπεζικό άλμα της φετινής χρονιάς ούτε που διακρίνεται

 

Exit mobile version