Οι οικονομίες σε όλο τον κόσμο θα αρχίσουν να πάρουν μια πρώτη γεύση της ζημιάς που προκάλεσε ο κορωνοϊός αυτή την εβδομάδα, καθώς οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις συνεχίζουν τη μάχη για να μετριάσουν τους φόβους της αγοράς για τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Στις ΗΠΑ, μια ανάλυση της Goldman Sachs έδειξε ότι η ανεργία αναμένεται να χτυπήσει κόκκινο καταγράφοντας ρεκόρ 2,25 εκατομμυρίων μετά το shut down χιλιάδων επιχειρήσεων εξαιτίας των προσπαθειών περιορισμού του κορωνοιού.
Οι Δείκτες Διαχειριστών Προμηθειών (PMI) στην Ευρώπη, τις Η.Π.Α. και την Ασία θα είναι οι πρώτες ενδείξεις της κλίμακας του οικονομικού πλήγματος στις χώρες. Η δράση των κεντρικών τραπεζών είναι άνευ προηγουμένου. Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει ήδη μειώσει τα επιτόκια δύο φορές αυτό το μήνα. Ανακοινώσεις νομισματικής πολιτικής αναμένονται επίσης από δεκάδες χώρες από την Κολομβία και την Ουγγαρία έως τη Νιγηρία.
Τι συνέβη την περασμένη εβδομάδα και τι αναμένεται στην παγκόσμια οικονομία;
ΗΠΑ και Καναδάς
Δεδομένου ότι δεν έχουν προγραμματιστεί ομιλίες της Fed λόγω της πανδημίας το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στα οικονομικά δεδομένα που θα δείξουν πόσο μεγάλο είναι το πλήγμα. Η έκθεση της Πέμπτης για τις αρχικές αιτήσεις ανεργίας για την εβδομάδα που έληξε στις 21 Μαρτίου θα είναι η πρώτη που δείχνει το βάθος και το εύρος της πανδημίας στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ, με τις εκτιμήσεις να ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια – σχεδόν 20 φορές περισσότερες σε σχέση με πέρυσι. Οι δείκτες PMI IHS Markit την Τρίτη και το κλίμα των καταναλωτών στο Μίτσιγκαν την Παρασκευή θα δώσουν μια αίσθηση για το πλήγμα που δέχονται οι κατασκευαστές.
Στον Καναδά, όπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι, περίπου το 2,5% του εργατικού δυναμικού, υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα, τα στοιχεία για την εμπιστοσύνη των καταναλωτών τη Δευτέρα είναι πιθανό να αποτελέσουν ένα ακόμη στοιχεία που να δείχνουν ότι η χώρα ενδέχεται να βρίσκεται ήδη σε βαθιά ύφεση.
Ασία
Μετά από μια εβδομάδα ανάληψης δράσης από τις κεντρικές τράπεζες το ενδιαφέρον στρέφεται στα στοιχεία για τις εξαγωγές της Νότιας Κορέας τις πρώτες 20 ημέρες του Μαρτίου, βαρόμετρο για το παγκόσμιο εμπόριο. Η Ιαπωνία θα δημοσιεύσει την εκτίμησή της για PMI μία ημέρα αργότερα. Η Τράπεζα της Ταϊλάνδης έχει συγκαλέσει έκτακτη διάσκεψη την Τετάρτη.
Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική
Η οικονομία της ζώνης του ευρώ πρόκειται να υποστεί τη χειρότερη μείωση παραγωγής που έχει σημειωθεί ποτέ στις τελεταίες δύο δεκαετίες, σύμφωνα με το Bloomberg Economics. Τα στοιχεία αυτής της εβδομάδας θα δώσουν μια πρώτη αίσθηση της ύφεσης. Οι δείκτες εμπιστοσύνης και οι αρχικοί δείκτες PMI για τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη ζώνη του ευρώ στο σύνολό τους θα επιβεβαιώσουν αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση. Οι δείκτες PMI για το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποτελέσουν πυξίδα τις προγραμματισμένες αποφάσεις της Τράπεζας της Αγγλίας την Πέμπτη. Αποφάσεις αναμένονται επίσης από τις κεντρικές τράπεζες της Ουγγαρίας, της Τσεχίας και της Αλβανίας. Η κεντρική τράπεζα της Κένυας ενδέχεται να μειώσει το βασικό της επιτόκιο για τρίτη συνεχή συνεδρίαση τη Δευτέρα. Μετά την ανακοίνωση δύο πακέτων τόνωσης σε μια εβδομάδα, η κεντρική τράπεζα της Νιγηρίας αναμένεται να προχωρήσει σε νέα παρέμβαση. Στη Νότια Αφρική, μια ενδεχόμενη υποβάθμιση από την Moody’s θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτεριο πρόβλημα. Η Τουρκία δίνει στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τον τουρισμό, την εμπιστοσύνη και την παραγωγή.
Λατινική Αμερική
Η Κεντρική Τράπεζα της Βραζιλίας στις 18 Μαρτίου μείωσε το βασικό επιτόκιο. Η τριμηνιαία έκθεση για τον πληθωρισμό θα δώσει τεχνικές εκτιμήσεις , ανάλυση σεναρίων και θα πρέπει να αντιμετωπίσει τυχόν αλλαγές στη λειτουργία σκέψης και αντίδρασης λόγω της πανδημίας. Οι κεντρικές τράπεζες της Κολομβίας και της Γουατεμάλας αναμένεται να μειώσουν τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2018 και το 2017, αντίστοιχα.