search icon

Οικονομία

Μπλοκάρει η ρύθμιση για τα καταπατημένα του Δημοσίου

Αιτία τα 10.000 ακίνητα που μεταβιβάστηκαν εν κρυπτώ το 2018 στο Υπερταμείο - Με την εξαίρεσή τους από τη ρύθμιση προχωρά το υπουργείο Οικονομικών

Χωρίς τον ξενοδόχο (ή το Υπερταμείο Δημόσιας Περιουσίας εν προκειμένω) προετοίμαζε το υπουργείο Οικονομικών τη ρύθμιση για οριστική τακτοποίηση των καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου. Αν και υπολόγιζε να την καταθέσει για να ισχύσει από φέτος κιόλας, σκόνταψε στις υπόγειες συμφωνίες και στο «κρυφό μνημόνιο» του 2018 και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Για να μην τη βάλει ξανά στο συρτάρι όμως και προκειμένου να ξεπεράσει τον κάβο το 2023, το υπουργείο Οικονομικών κόβει τον γόρδιο δεσμό και θα εξαιρέσει ακίνητα και εκτάσεις που έχουν μεταβιβαστεί στο Υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Και ιδιωτικές περιουσίες στο σφυρί

Αιτία του κακού αποδεικνύεται η εν κρυπτώ μεταφορά πάνω από 10.000 ακινήτων του Δημοσίου, από το υπουργείο Οικονομικών στο Υπερταμείο, στις 18 Ιουνίου 2018, με μία απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που δεν όριζε ξεκάθαρα ποια είναι και πού βρίσκονται καν τα ακίνητα που εκχωρεί το Δημόσιο. Εκ των υστέρων ανάμεσά τους βρέθηκαν εκτάσεις εντός ή εκτός οικισμών, μέχρι και ο Λευκός Πύργος και άλλα μνημεία!

Τη μεθόδευση αποκάλυψε με πρωτοσέλιδό του το «Πρώτο Θέμα», στις 9 Σεπτεμβρίου 2018. Η λίστα-μυστήριο περιελάμβανε 84 σελίδες Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β 2317/18.6.2018) που ανέγραφαν σκέτους πίνακες, «κρυπτογραφημένους» με 10.119 δωδεκαψήφιους Κωδικούς Αριθμούς Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) χωρίς κανένα άλλο στοιχείο αναγνώρισης!

Η «αποκρυπτογράφηση» και ταυτοποίηση των πιο εμβληματικών από τα χιλιάδες ακίνητα απαίτησε μήνες, ακόμα και για τους μυημένους (κτηματικές υπηρεσίες, επιμελητήρια, τεχνικές υπηρεσίες κ.λπ). Το σαφάρι αναζήτησης ακινήτων από φορείς, συλλόγους αρχαιολόγων, τοπικές αρχές κ.λπ. ανάγκασε την τότε κυβέρνηση να ισχυριστεί πως «έγιναν λάθη» στους ΚΑΕΚ (δηλαδή δεν ήξερε τι έδινε στο Υπερταμείο) και ότι κάποια ακίνητα θα επέστρεφαν ξανά στο Δημόσιο.

Από την πρώτη ημέρα όμως (9/9/2018) το «ΘΕΜΑ» τόνισε και τι άλλο θα συμβεί, σημειώνοντας ότι «προβληματικό θεωρείται ακόμα και από υπηρεσιακούς παράγοντες των Κτηματικών Υπηρεσιών να εκχωρεί το Δημόσιο ακίνητα και περιουσία, που διεκδικείται από ιδιώτες και δεν θεωρείται αμετάκλητα δική του ιδιοκτησία». Πήραν έτσι και ιδιωτικά ακίνητα την άγουσα προς το Υπερταμείο, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση ή ενημέρωση στους ενδιαφερομένους.

(Συν)ιδιοκτήτης και ο ESM!

Έτσι το 2018 ο ο ΣΥΡΙΖΑ έδεσε τα ακίνητα αυτά με τον ESM και το περίφημο μαξιλαράκι των 15 δισ. που έλαβε ως τελευταία δόση από το τρίτο μνημόνιο. Κατέστησαν εργαλείο για πληρωμή των δανείων για… τα επόμενα 99 χρόνια μετά τη λήξη του 3ου Μνημονίου (που τυπικά έληξε στις 20 Αυγούστου 2018) ακόμα και ακίνητα που τα κατέχουν ιδιώτες, επί 100 ή και πάνω από 180 χρόνια, επειδή μεταβιβάστηκαν στο Υπερταμείο.

Όλα συνέβησαν το καλοκαίρι της χρονιάς εκείνης. Η μεταβίβαση στο Υπερταμείο έγινε με «υπερνόμο» του ΣΥΡΙΖΑ, δύο μήνες πριν από την έξοδο από το τρίτο μνημόνιο:

■ Ιούνιο του 2018, το υπουργείο Οικονομικών φέρνει στη Βουλή την επέκταση της δανειακής σύμβασης με τους Ευρωπαίους πιστωτές.
■ Μαζί με αυτήν, η Βουλή ψήφισε και τα προαπαιτούμενα (άρθρο 109 του νομοσχεδίου).
■ Με βάση τα παραπάνω, η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (γνωστή ως Υπερταμείο) «δεσμεύεται προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ΕΜΣ/ESM) ότι αν το δικαιούχο κράτος-μέλος (δηλαδή η Ελλάδα) δεν πληρώσει ποσό οφειλόμενο με βάση τη Σύμβαση, τότε, μετά από αίτημα των πιστωτών, θα φέρει την ευθύνη καταβολής αυτού του ποσού, σαν να ήταν ο κύριος οφειλέτης»…

Συγκάτοικοι (στην τρέλα) με το Δημόσιο

Όλα έγιναν βάσει σχεδίου: το καλοκαίρι του 2015 στο τρίτο μνημόνιο προβλέφθηκε η δημιουργία «Υπερταμείου ιδιωτικοποιήσεων». Τον Μάιο του 2016 συγκροτήθηκε το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ) που απορρόφησε την ΕΤΑΔ και το ΤΑΙΠΕΔ, τα οποία προϋπήρχαν. Του εκχωρήθηκε το σύνολο της αξιοποιήσιμης περιουσίας του κράτους (μετοχές, επιχειρήσεις, υποδομές). Και το 2018 προστέθηκαν εν κρυπτώ ακόμα και ακίνητα που διεκδικούνται βάσιμα από ιδιώτες.

Οι ιδιοκτήτες έχουν απέναντί τους έτσι πια όχι μόνο το Δημόσιο, αλλά το Υπερταμείο και τον ESM. Όμως, έτσι, εν έτει 2022, δεν έχει ξεκαθαριστεί ποια είναι τα όρια και οι όροι που η ΕΤΑΔ Α.Ε. μπορεί να επιτρέψει να εκχωρηθούν ακίνητα σε καταπατητές. Και όπως όλα δείχνουν, γι’ αυτό θα αποκλειστούν. Στα ακίνητα που δεν θα αποδοθούν σε ιδιώτες, οι σημερινοί ιδιοκτήτες τους θα αποβληθούν.

Από την άλλη, στα προηγούμενα χρόνια και δεκαετίες έχουν χτιστεί ή μεταβιβαστεί νόμιμα ή νομότυπα χιλιάδες από τα ακίνητα αυτά. Ανακύπτει έτσι μέγα κοινωνικό πρόβλημα όταν το κράτος -συνήθως με πολύχρονη καθυστέρηση- ενημερώνει ανυποψίαστους αγοραστές ακινήτων ότι πρόκειται για δημόσια περιουσία.
Γι’ αυτό και η κυβέρνηση, με 100 χρόνια καθυστέρησης, προχωρά στην απόδοση τίτλων ιδιοκτησίας σε πρόσφυγες από τη Μικρασιατική καταστροφή – τουλάχιστον σε περιοχές εκτός αρμοδιότητας ΕΤΑΔ. Αλλά δίνει δικαίωμα εξαγοράς και σε όσους κατείχαν ή απέκτησαν εκτάσεις πριν από το 1980 και για πάνω από 40 χρόνια, αν το Δημόσιο δεν είχε ασκήσει τα δικαιώματά του.

Μπλοκάρονται και τα δάνεια

Το πρόβλημα είναι τεράστιο για ιδιοκτήτες σε περιοχές όπου προχώρησε η Κτηματογράφηση: αντί να πάρουν βεβαίωση τίτλων από το Κτηματολόγιο, είδαν το Δημόσιο να δηλώνει ιδιοκτήτης του σπιτιού τους, απειλώντας τους με έξωση από την περιουσία τους.
Αμεσα μπλοκάρονται οι μεταβιβάσεις. Η καραμπόλα έχει αντίκτυπο όμως και στα χαρτοφυλάκια τραπεζών, servicers και funds, καθώς ιδιώτες έχουν συνάψει δάνεια με εγγύηση τέτοια ακίνητα, που είχαν μεν νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας από τον περασμένο αιώνα, αλλά εν έτει 2022 το Δημόσιο τα θεωρεί δικά του.

Ακόμα χειρότερα, ούτε και σήμερα έχει ξεκαθαρίσει πλήρως ποια είναι τα ακίνητα που μπορούν τελικά να παραχωρηθούν στους ιδιώτες. Ωστόσο, οικισμοί, χωριά και δήμοι ολόκληροι περιμένουν λύση στο ιδιοκτησιακό τους πρόβλημα, καθώς στις περιοχές που πέρασε το Κτηματολόγιο το Δημόσιο εμφανίστηκε ξαφνικά ως ιδιοκτήτης των ακινήτων τους.

Στη Συκιά Χαλκιδικής ταλαιπωρούνται εδώ και 3 χρόνια, επειδή το 1933 διανεμήθηκε γη σε ακτήμονες χωρίς να τους δοθούν ποτέ τίτλοι κυριότητας. Στα Μέγαρα ιδιοκτήτες καλούνται να προσκομίσουν τίτλους από του Οθωνα τα χρόνια (πριν το 1832)! Σε περιοχές που ενσωματώθηκαν τον περασμένο αιώνα (π.χ. Θεσσαλία και Στερεά), καταπατημένο θεωρείται το 70% των δημόσιων κτημάτων. Στην Αττική 8 στα 10 ακίνητα του Δημοσίου βγαίνουν καταπατημένα. Στο Αιγαίο καταπατημένο θεωρείται το 1/2 της αστικής γης και τα 2/3 της αγροτικής γης του Δημοσίου. Σε Μακεδονία-Θράκη καταγράφονται 1.281 καταπατημένα και άλλα 433 ανταλλάξιμα, ενώ στην Αχαΐα σχεδόν το σύνολο των 1.700 ακινήτων του Δημοσίου θεωρούνται καταπατημένα.

Διαβάστε ακόμη 

Αυτό είναι το ακριβότερο εστιατόριο στον κόσμο – Έλληνας ο σεφ του (pics + vid) 

Προϋπολογισμός 2023: Τo «καλάθι» του πρωθυπουργού 

Αποκλειστικό Video: Η κατασκευή των μαχητικών αεροσκαφών Rafale από την πρώτη βίδα μέχρι τον ανεφοδιασμό στον αέρα  

Exit mobile version