© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Τις βάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ΝPEs έβαλαν τράπεζες και κυβέρνηση με τις αποφάσεις που πήραν αφενός για τη δημιουργία ιδιωτικών bad banks, αφετέρου με το σχέδιο «Ηρακλής». Η δευτερογενής αγορά ΝPEs που ήδη έχει αναπτυχθεί μορφοποιείται πλέον μετά και τις αποφάσεις της Αlpha Bank, η οποία παρουσίασε το στρατηγικό σχέδιό της για την περίοδο 2020-2022.
H Αlpha Bank με ένα καλά δομημένο πλάνο μετασχηματισμού που ανακοίνωσε ο CEO της Βασίλης Ψάλτης τιτλοποιεί ΝPEs 12 δισ. και ταυτόχρονα δημιουργεί με την πώληση της Cepal έναν ισχυρό, ανεξάρτητο πόλο για τη διαχείριση προβληματικών δανείων. Το project Galaxy της τράπεζας θα ολοκληρωθεί μέσα στο α’ εξάμηνο του 2020 δημιουργώντας τον μεγαλύτερο ανεξάρτητο διαχειριστή μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Η Cepal, στην οποία η Αlpha απέκτησε κυριότητα 100%, τους αμέσως επόμενους μήνες θα πωληθεί κατά πλειοψηφία σε επενδυτή ο οποίος ταυτόχρονα θα αγοράσει έως και το 95% των mezzanine και junior ομολόγων της τιτλοποίησης των 12 δισ. ευρώ.
Επίσης η Αlpha θα αναθέσει στην Cepal τη διαχείριση 7 δισ. ΝPEs που έχει στα χαρτοφυλάκιά της. Tο deal θα γίνει αξιοποιώντας τις κρατικές εγγυήσεις για τα senior ομόλογα που προβλέπει το σχέδιο «Ηρακλής».
Με το σχέδιο εξυγιαίνεται ο ισολογισμός, ενισχύονται η κερδοφορία και η απόδοση ίδιων κεφαλαίων και μεταβάλλονται σημαντικά κρίσιμοι δείκτες.
Αlpha: Ο δείκτης κόκκινων δανείων της Αlpha Bank από 44% θα υποχωρήσει σε ποσοστό μικρότερο του 10%. Με το στρατηγικό σχέδιο η Cepal αποκτά κεντρικό ρόλο στην αγορά των ΝPEs, καθώς ήδη διαχειρίζεται 12-13 δισ. και με τα 19 δισ. της Αlpha θα διαχειρίζεται 31-32 δισ. ευρώ. Τo σχέδιο, αν και μειώνει κατά 73% τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Αlpha, θα εφαρμοστεί χωρίς dilution για τους μετόχους. Η συναλλαγή των 12 δισ. θα συνοδευτεί και από την πώληση της μονάδας διαχείρισης των ΝPEs της τράπεζας στην Cepal Hellas, η οποία στη συνέχεια θα πουληθεί σε επενδυτές. Με αυτό το σχέδιο απελευθερώνονται κεφάλαια για νέες δανειοδοτήσεις 14 δισ. ευρώ στην Ελλάδα την περίοδο 2019-2022.
Εurobank: Παράλληλα, προ των θυρών είναι η απόφαση της Εurobank για την πώληση του χαρτοφυλακίου ΝPEs με την επωνυμία Cairo, ύψους 7,4 δισ., καθώς και της θυγατρικής εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων FPS. Οι διαπραγματεύσεις έγιναν με την PIMCO και την doValue στην οποία συμμετέχει η Fortress, με την προσφορά της τελευταίας να έχει το προβάδισμα. Οι οριστικές αποφάσεις της Εurobank θα ληφθούν μόλις ψηφιστεί το σχέδιο «Ηρακλής». Η Εurobank, με την ολοκλήρωση του deal, θα μειώσει τον δείκτη NPE στο 8,8%, ενώ η FPS υπολογίζεται ότι με την ολοκλήρωση της συμφωνίας θα διαχειρίζεται δάνεια 26 δισ. ευρώ.
Πειραιώς: Ο τρίτος σημαντικός πόλος της αγοράς των ΝPEs προέρχεται από το πρώτο τραπεζικό carve-out που ολοκλήρωσε η Τράπεζα Πειραιώς μεταβιβάζοντας σε νέα εταιρεία που συγκρότησε με την Intrum χαρτοφυλάκιο 26 δισ. ΝPEs και 1 δισ. ακινήτων.
Η διαφορά σε σχέση με το μοντέλο που ακολουθούν η Εurobank και η Alpha είναι ότι η Πειραιώς μεταβίβασε στην Intrum τη διαχείριση των δανείων διατηρώντας την κυριότητά τους, ενώ αντίθετα οι Εurobank και Alpha θα τα βγάλουν από τους ισολογισμούς τους.
Αυτό στάθηκε δυνατόν γιατί η μεν Εurobank απέκτησε τα αναγκαία κεφάλαια με τη συγχώνευση της Grivalia, η δε Alpha εκμεταλλεύεται την ισχυρή κεφαλαιακή της βάση, καθώς έχει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 18%, που είναι ο υψηλότερος μεταξύ των τραπεζών. Οι επενδυτές που θα αγοράσουν Cepal και FPS, αλλά και το σχήμα Intrum – Πειραιώς θα κυριαρχήσουν στην αγορά καθώς συνολικά θα διαχειριστούν ΝPEs αξίας 84 δισ. ευρώ.
Οι εταιρείες αυτές εξετάζουν κάθε δάνειο χωριστά, έχουν μεγάλη τεχνογνωσία σε ρυθμίσεις δανείων, ενώ έχουν και δυνατότητες χρηματοδότησης εταιρειών με κόκκινα δάνεια όταν θεωρούν ότι είναι αναγκαίο. Επιπλέον, είναι ανεξάρτητοι διαχειριστές, γεγονός που προσδίδει μεγαλύτερη εγκυρότητα στο όλο εγχείρημα, ενώ το τραπεζικό σύστημα εξυγιαίνεται και απελευθερώνεται για να χρηματοδοτήσει την οικονομία.
Ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά ΝPEs διατηρεί και η μεγαλύτερη διεθνώς διαχειρίστρια σταθερών επενδύσεων, η PIMCO, που συμμετέχει στο κεφάλαιο της Qualco, η οποία με τη σειρά της συμμετέχει στην PQH που έχει αναλάβει την εκκαθάριση των περιουσιακών στοιχείων των bad banks, τα οποία ανέρχονται περίπου σε 9 δισ. ευρώ. Επίσης, η PIMCO έχει αγοράσει από την Attica Bank το πακέτο Artemis, που περιλαμβάνει στεγαστικά 700 εκατ., και από τη Eurobank το Pillar με στεγαστικά 2 δισ. ευρώ. Η PIMCO έφτασε πολύ κοντά στo deal με τη Eurobank για την απόκτηση των Cairo και FPS, αλλά η doValue – Fortress πήρε στο νήμα το προβάδισμα για τη συμφωνία. Στην αγορά θεωρείται πιθανό η PIMCO να στραφεί στο deal με την Alpha για την Cepal.
Ταυτόχρονα, η Πειραιώς ετοιμάζει στο α’ εξάμηνο του 2020 την πώληση του πακέτου Phoenix, το οποίο περιλαμβάνει στεγαστικά δάνεια 2 δισ. ευρώ. Η τράπεζα σχεδιάζει μέχρι το 2021 τιτλοποιήσεις ύψους 6 δισ. Με τη σειρά της η Εθνική ετοιμάζεται για εκχώρηση δανείων προς διαχείριση και πέραν των projects που είναι σε εξέλιξη σχεδιάζει και νέες τιτλοποιήσεις για το 2020.