search icon

Οικονομία

Βαρουφάκης – Κιμ: Οι άγνωστες… παράλληλες κινήσεις, για ένα παράλληλο νόμισμα

Οι μυστικές δραχμικές ασκήσεις και τα άγνωστα σχέδια για επανακρατικοποιήσεις υποδομών και υιοθέτηση IOUs

Οι μυστικές δραχμικές ασκήσεις, τα άγνωστα σχέδια για επανακρατικοποιήσεις υποδομών, υιοθέτηση IOUs, ο έλεγχος που ήθελαν στα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας και η μυστική πενταμελής ομάδα στο υπουργείο Παιδείας που μιλούσε με ομάδα από το Πουέρτο Ρίκο και μελετούσε την εκεί πτωχευτική διαδικασία

Ο «χάκερ» φίλος του Γιάννη Βαρουφάκη που νύχτα έκλεψε όλα τα ΑΦΜ, το ΦΕΚ της 16ης Ιουνίου 2015 με το οποίο έπαιρνε το γραφείο πρωθυπουργού από το υπουργείο Οικονομικών τις αρμοδιότητες για τα δελτία τροφίμων και οι άγνωστες κινήσεις Αστυνομίας και Γ’ Σώματος Στρατού

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Πλήθος πλέον είναι τα στοιχεία που πιστοποιούν τις «παράλληλες κινήσεις» για τη δημιουργία ενός «παράλληλου νομίσματος» και της επιβολής κουπονιών κι άλλων περίεργων δραχμικών σχεδίων από την πλευρά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ και του τέως υπουργού Γιάνη Βαρουφάκη. Αποδείξεις, στοιχεία ακόμα και δηλώσεις που δείχνουν πως η χώρα το καλοκαίρι του 2015 λίγο απείχε από το να οδηγηθεί εκτός Ευρώ και πως το σχέδιο της ομάδας του ιδιόρρυθμου υπουργού τότε Οικονομικών και των συμβούλων του όπως ο Κορεάτης Γκλεν Κιμ λίγο έλειψε να τινάξει τη χώρα στον αέρα. Κάποιοι έφθασαν τότε να μιλήσουν έως και για «συνωμότες της δραχμής». Άλλοι μιλούσαν για «τρελό σχέδιο Βαρουφάκη». Όπως και να ήταν, ο τελικός λογαριασμός των 100 δις. ευρώ που ο ελληνικός λαός κλήθηκε εκ των υστέρων να πληρώσει ως τίμημα της απερισκεψίας, των παιδαριωδών χειρισμών της κυβέρνησης αλλά καλά – καλά (μένει να το αποδείξει η Δικαιοσύνη) των σχεδίων που κάποιοι είχαν, ήταν βαρύς. Ας δούμε όμως μερικές πτυχές αυτής της παράλληλης δράσης και του τρόπου με τον οποίο επιχειρήθηκε τον Ιούλιο του 2015 η χώρα να πάρει άλλο δρόμο. Ένα επικίνδυνο μονοπάτι που ευτυχώς την ύστατη στιγμή αποφεύχθηκε.

Η δραχμική «γκρούπα»

Ο Γιάννης Βαρουφάκης και ο Κορεάτης σύμβουλος του Γκλεν Κιμ δεν ήταν μόνοι στη χάραξη αυτών των παράτολμων κι επιζήμιων στρατηγικών. Όπως είχαμε αποκαλύψει και ποτέ δεν διαψεύστηκε, υπήρχε από πίσω τους μια ομάδα πέντε στελεχών που είχε επιφορτίσει ο τέως υπουργός Οικονομικών να αναλύσουν τις επιπτώσεις επιστροφής στο εθνικό νόμισμα. Η κατά την αριστερή ορολογία «γκρούπα» αποτελούνταν από στενά κομματικά κι όχι κυβερνητικά όπως θα περίμενε κανείς στελέχη. Ενορχηστρωτής της προσπάθειας, ο οποίος έδινε απευθείας λόγο στον κ. Βαρουφάκη ήταν ένα στέλεχος του κόμματος, αποσπασμένο στο υπουργείο …Παιδείας! Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, σύμφωνα με απολύτως έγκυρη πηγή μας, για να μην δοθεί στόχος, η ομάδα της δραχμής είχε αναθέσει το έργο αυτό σε ένα κομματικό μεν στέλεχος, εκτός όμως οικονομικής σφαίρας. Σημαίνοντα ρόλο είχε κι ένα άλλο επίσης στέλεχος της Κουμουνδούρου «φυτευτό» στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δίχως να κατέχει οργανική θέση στον φορέα.

Κάτω από άκρα μυστικότητα, μάζευε αναγκαία για τις αναλύσεις υπέρ της δραχμής στοιχεία τα οποία διοχέτευε στη συνέχεια σε επιτελείο δύο άλλων στελεχών – εμπειρογνωμόνων με άμεση επαφή σε συγκεκριμένο υψηλόβαθμο επίσης κυβερνητικό στέλεχος με μείζονα κομματικό όμως ρόλο. Αυτός ο πενταμελής πυρήνας δρούσε κάτω από απόλυτη μυστικότητα, οι συναντήσεις του ήταν αραίες και κλειστές ενώ προσωπικά αναφέρονταν στον υπουργό Οικονομικών ο οποίος είχε τον απόλυτο έλεγχο σε βραδινές κυρίως συναντήσεις ή μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.

Πρόσωπο «αιχμής» στις διαδικασίες συζήτησης για την προοπτική της δραχμής υπήρξε και ο σύμβουλος του κ. Βαρουφάκη, Αμερικανοκορεάτης Γκλεν Κιμ με προηγούμενη επαγγελματική δραστηριότητα στη Lehman Brothers. Οι συζητήσεις φυγής προς τη δραχμή ήταν τόσο προχωρημένες ώστε οι συνεργάτες του κ. Βαρουφάκη βρέθηκαν και σε επαφές με εξειδικευμένη εταιρεία συμβούλων που βοηθούσε το 2015 την κυβέρνηση του Πουέρτο Ρίκο στην προ-πτωχευτική της διαδικασία. Να τονίσουμε στο σημείο αυτό πως η συγκεκριμένη χώρα με την ειδική σχέση προς τις ΗΠΑ υποφέροντας από μεγάλο δημόσιο χρέος (σ.σ. σας θυμίζει κάτι αυτό;) χρεοκόπησε λίγες ημέρες μετά το ελληνικό δημοψήφισμα. Μάλιστα η Έλενα Παναρίτη την οποία τόσο πολύ είχε υπερασπιστεί δημόσια ο τέως υπουργός Οικονομικών, είχε ρόλο παρακολούθησης των τεκταινομένων στην μακρινή χώρα της κεντρικής Αμερικής.

Ο… Χάκερ φίλος

Όπως ο ίδιος ο Γιάννης Βαρουφάκης παραδέχθηκε μετά από αποκαλύψεις της εφημερίδας Καθημερινή, μέρος του σχεδίου Β που εκπόνησε με την έγκριση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ήταν και η δημιουργία ενός παράλληλου τραπεζικού συστήματος, καταρχήν μέσα στα πλαίσια του ευρώ αλλά με την δυνατότητα «εν μία νυκτί να μετατραπεί σε μία νέα δραχμή». Τις λεπτομέρειες του σχεδίου, ο κ. Βαρουφάκης αποκάλυψε σε στελέχη ξένων hedge funds στα πλαίσια διεθνούς forum που έλαβε χώρα στις 16 Ιουλίου 2015. Τότε άκουσαν όλοι εμβρόντητοι από τον ίδιο τον τέως υπουργό Οικονομικών πως βασικός κορμός του περίφημου plan B, περιελάμβανε υποκλοπές ΑΦΜ από έναν παιδικό φίλο του κυρίου Βαρουφάκη, όπως ο ίδιος είπε, τον οποίο είχε διορίσει στο υπουργείο οικονομικών ειδικά για να παρακάμψει την «ελεγχόμενη από τις Βρυξέλλες» Κατερίνα Σαββαΐδου. Πώς θα πετύχαινε την υποκλοπή των ΑΦΜ; Με… χακάρισμα (hacking) της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων!

Το σχέδιο είχε ως εξής: Ο Βαρουφάκης θα δημιουργούσε με τους συνεργάτες του μυστικούς λογαριασμούς, συνδεδεμένους με το ΑΦΜ κάθε φορολογούμενου, «χωρίς να το πούμε σε κανέναν» όπως χαρακτηριστικά λέει ο ίδιος, έτοιμους να ενεργοποιηθούν ανά πάσα στιγμή, υπό άκρα μυστικότητα. «Με το πάτημα ενός κουμπιού» το σύστημα θα ήταν σε θέση να αποστείλει ένα ειδικό pin σε κάθε φορολογούμενο που θα αντιστοιχούσε σε αυτόν τον μυστικό, παράλληλο λογαριασμό μέσω του οποίου θα μπορούσε ο πολίτης ή η επιχείρηση να πραγματοποιήσει πληρωμές, δημιουργώντας έτσι ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα, ενόσω οι τράπεζες θα παρέμεναν κλειστές, εξηγούσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Στον πρωθυπουργό οι αρμοδιότητες για δελτία τροφίμων
 
Όπως είχε παρουσιάσει το ΘΕΜΑ στις 21 Ιουνίου 2015, με ΦΕΚ της 16ης Ιουνίου (αρ. φύλλου 1148) το πρωθυπουργικό γραφείο αποσπούσε από τους τότε αναπληρωτές υπουργούς Οικονομικών κ.κ. Νάντια Βαλαβάνη και Δημήτρη Μάρδα την αρμοδιότητα συντονισμού της ομάδας πολιτικού σχεδιασμού εκτάκτου ανάγκης. Η ενέργεια αυτή εντάχθηκε σε μια σειρά αφαίρεσης και άλλων αρμοδιοτήτων από τους δύο υπουργούς, προφανώς για να περάσει τότε στα ψιλά. Η αρμοδιότητα αυτπή όμως δείχνει το σχέδιο ελέχγου της αγοράς που τότε επιχειρήθηκε και της διακίνησης των τροφίμων. Επρόκειτο για την υπηρεσία της «Αυτοτελούς Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης», που εδρεύει στο πρώην υπουργείο Εμπορίου στην Κάνιγγος και οι αρμοδιότητες της πέρασαν στο γραφείο Πρωθυπουργού. Ο ρόλος αυτής της υπηρεσίας είναι απλός: ο σχεδιασμός σε συνθήκες εκτάκτου ανάγκης του εφοδιασμού και της διακίνησης από το κράτος τροφίμων ώστε να αποτραπεί πλιάτσικο ή συνθήκες πείνας. Παράλληλη αρμοδιότητα είναι η επιβολή δελτίων τροφίμων.
 
Ο ρόλος στρατού και αστυνομίας

Σε αποκαλύψεις-βόμβα προέβη λίγες ημέρες μετά το δημοψήφισμα ο τότε αναπληρωτής Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης. Ο κ. Πανούσης, ερωτώμενος κατά την παράχωρηση συνέντευξης, αν η κυβέρνηση είχε πάρει μέτρα για ενδεχόμενο Grexit απάντησε «εμένα μου είχε ζητηθεί να προετοιμαστώ και ήμουν έτοιμος». Στην ερώτηση: «Υπήρχε Σχέδιο Β;», ο κ. Πανούσης απάντησε: «Κοιτάξτε, η αστυνομία πρέπει να έχει πάντα κάποιες εκδοχές. Το υπουργείο μας δεν θα παρήγαγε τη δραχμή. Αυτές είναι αποφάσεις άλλων οργάνων. Αν όμως αποφασιζόταν να βγούμε -επαναλαμβάνω: από άλλα όργανα, από άλλους αρμόδιους. Επρεπε η αστυνομία να είχε ένα σχέδιο. Και είχε….Μου ζητήθηκε να είμαι έτοιμος σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά. Ημουν έτοιμος ήδη εγώ» απάντησε όταν ρωτήθηκε αν του είχε ζητηθεί να είναι σε ετοιμότητα για τις τράπεζες στο δραματικό υπουργικό συμβούλιο όταν ανακοινώθηκε πως πάμε σε δημοψήφισμα. Όμως και το Γ΄Σώμα στρατού όπως είχαμε αποκαλύψει είχε πραγματοποιήσει κινήσεις στη βόρειο Ελλάδα ερχόμενο σε επαφές με επιχειρήσεις που σε συνθήκες πολέμου όφειλαν να επιταχθούν.

Exit mobile version