© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Αμέσως μετά τον Αύγουστο ανοίγει ο φάκελος με τις επιστρεπτέες προκαταβολές και αποζημιώσεις ειδικού σκοπού για τους ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Μέσα στον Σεπτέμβριο θα ελέγξουν ποιοι έλαβαν τις κρατικές ενισχύσεις της διετίας 2020-2021.
Τον Σεπτέμβριο, αφού πρώτα υποβάλουν δηλώσεις και εξηγήσεις οι δικαιούχοι, θα ξεκαθαρίσει και ποιοι θα επιστρέψουν όσα τυχόν πήραν παράνομα, αλλά και ποιοι θα ωφεληθούν κρατώντας τα μισά χρήματα δωρεάν στο ταμείο τους.
Τέλος Δεκεμβρίου θα γίνει και νέος έλεγχος, ιδίως για όσους κατέστησαν δικαιούχοι επιδότησης μόνο αφού «πείραξαν» τα στοιχεία εσόδων ή δαπανών που είχαν δηλώσει από το 2019.
Κλειδί των εξελίξεων αποτελεί η ολοκλήρωση των υποβολών δηλώσεων Ε3 από τις επιχειρήσεις.
Τότε θα οριστικοποιηθεί το ύψος του τζίρου που είχαν το 2020 οι επιχειρήσεις και άμεσα θα ληφθούν τα εξής μέτρα:
■ Ελεγχοι σε όσες δεν υποβάλλουν δήλωση ενώ έλαβαν ενισχύσεις πέρυσι.
■ Αναζήτηση υπόπτων μέσω διασταύρωσης στοιχείων πτώσης τζίρου: θα συγκριθεί η πτώση τζίρου που θα εμφανίσουν στο φετινό Ε3 όλοι όσοι έλαβαν ενισχύσεις με βάση όσα δήλωναν κάθε μήνα πέρυσι στο mybusinessSupport και τις στήλες «Τα Έσοδά μου».
■ Ανάρτηση των χρεωστικών εκκαθαριστικών για τις επιστρεπτέες προκαταβολές που πήραν το 2020 οι επιχειρήσεις: από όσα έλαβαν θα αφαιρεθεί ποσοστό έκπτωσης 30%-50% που δικαιούνται, ανάλογα με αυτό της μείωσης εσόδων που θα έχουν δηλώσει στο Ε3.
Και δεν είναι μόνο αυτά. Με την ολοκλήρωση των 7 κύκλων Επιστρεπτέων και της επιδότησης πάγιων δαπανών στις αρχές Αυγούστου, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Οικονομικών θα τεθούν σε στενή συνεργασία με το ΣΔΟΕ και τον αρμόδιο οικονομικό εισαγγελέα. Μάλιστα ήδη έχουν κατηγοριοποιηθεί πέντε κύκλοι παρατυπιών και σε αυτούς τους τομείς αρχικά θα επικεντρωθούν και οι έλεγχοι.
Τα πέντε κόλπα
Στη σχετική λίστα φιγουράρουν ήδη πάνω από 140 ύποπτοι ΑΦΜ που εντοπίστηκαν από αδέξιες κινήσεις για να προλάβουν να διεκδικήσουν Επιστρεπττέες ή αποζημιώσεις ειδικού σκοπού. Σε αυτούς περιλαμβάνεται, για παράδειγμα, ακόμα και η περίπτωση ενός πεθαμένου από τον Σεπτέμβριο του 2019, το ΑΦΜ του οποίου χρησιμοποιήθηκε σε περισσότερες από 20 αιτήσεις για τη λήψη ενισχύσεων.
Συγκεκριμένα, οι πέντε τύποι υποθέσεων που ερευνώνται είναι οι εξής:
1 Πλασματική πτώση τζίρου: Τέλη Σεπτεμβρίου και τέλη Δεκεμβρίου θα τρέξουν δύο έλεγχοι για όσους άλλαξαν το Ε3 του 2019 και «πείραξαν» τους τζίρους τους. Ηδη τα πρώτα ευρήματα βγάζουν μάτι, καθώς φυτώρια και κρεοπωλεία που δήλωναν τζίρο μόλις 3.000-7.000 ευρώ μέχρι πέρυσι έσπευσαν να κάνουν διορθωτικές για να εμφανίσουν ξαφνικά τζίρους 2 ή 3 εκατ. ευρώ προκειμένου να πάρουν μεγάλο κομμάτι από την πίτα των επιστρεπτέων προκαταβολών. Και αυτό, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στέλεχος των ελεγκτικών μηχανισμών, «είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου».
2 Πλασματικές μειώσεις τζίρου με μεταφορές τιμολογίων: Το κριτήριο της πτώσης τζίρου που άνοιγε τις πύλες των ενισχύσεων επιχείρησαν πολλοί να καλύψουν με τιμολόγια εκ των υστέρων. Ο έλεγχος επικεντρώνεται τώρα στον χρόνο έκδοσης των τιμολογίων και την απόκλιση που είχε από φορτωτικές και δελτία αποστολής.
3 Ψευδείς δηλώσεις εσόδων: Δεν έλειψαν και περιπτώσεις όπου οι αιτούντες ενίσχυσης άλλα είχαν δηλώσει στις περιοδικές ΦΠΑ και άλλα στην πλατφόρμα myBusinessSupport, εικάζοντας ενδεχομένως πως κανείς δεν θα μπει στον κόπο της διασταύρωσης. Να, όμως, που η σύγκριση με το Ε3 κάνει τη διαδικασία πολύ απλή.
4 Πρόσληψη εργαζομένων-μαϊμού: Θεωρείται δεδομένο ότι σε επαρχία και νησιά υπήρξε κατάχρηση, καθώς φίλοι και συγγενείς δηλώνονταν δήθεν ως εργαζόμενοι για να παίρνουν 534 ευρώ. Η περίπτωση καφετέριας 25 τ.μ. με… 150 εργαζομένους σε αναστολή είναι ίσως η πλέον χαρακτηριστική! Η εκτίμηση των Αρχών είναι πως η μπίζνα είχε στηθεί με τη λογική μισά-μισά. Μισά για τον εργοδότη και μισά για τους εικονικούς εργαζομένους, οι οποίοι δηλώνονταν μάλιστα για απασχόληση μόλις 4 ωρών τον μήνα έκαστος. Το δέλεαρ για να μπουν στον πειρασμό της απάτης; 480.000 ευρώ μόνο για επιδόματα αναστολών των 534 ευρώ, χώρια οι ασφαλιστικές εισφορές και οι αναλογίες των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα.
5 Πλασματικές αυξήσεις μισθών: Η μέθοδος αφορά κυρίως το μέτρο της Συν-Εργασίας, όπου το κράτος καλύπτει μέρος του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών.
Τακίμια με τους ενοικιαστές
Εκτός από αυτά τα πέντε είδη έρευνας, έλεγχοι γίνονται ήδη και για αποζημιώσεις COVID σε ιδιοκτήτες ακινήτων. Εχουν εντοπιστεί περιπτώσεις όπου εν μέσω πανδημίας οι ιδιοκτήτες δήλωσαν υπερβολικά μεγάλες αυξήσεις μισθωμάτων στην εν λόγω πλατφόρμα. Και αυτό ελέγχεται ως απόπειρα ενδεχομένως για υπερχρέωση του κράτους σε συνεννόηση με τον ενοικιαστή.
Για παράδειγμα, με ενοίκιο που ξαφνικά αυξήθηκε από 800 σε 1.800, ο ενοικιαστής είχε 100% απαλλαγή και ούτως ή άλλως δεν πλήρωνε τίποτε. Αλλά ο ιδιοκτήτης είχε όφελος 80% του ενοικίου που το κάλυπτε το κράτος. Το όφελος για αυτόν αυξήθηκε από τα 640 στα 1.440 ευρώ τον μήνα, που είναι και πλήρως αφορολόγητα (πρόσθετο όφελος 15% τουλάχιστον για τον εκμισθωτή).
Η εκτίμηση είναι πως και εδώ η μοιρασιά μπορεί να έγινε μισά-μισά όσα θα κερδίσουν από το κράτος. Αλλά θα φανεί και τους επόμενους μήνες αν ο ιδιοκτήτης δηλώσει ξανά στην πλατφόρμα ότι μειώνει το ενοίκιο που είχε αυξήσει όσο διαρκούσαν τα μέτρα στήριξης.
Το υπουργείο Οικονομικών ήδη ζήτησε εγγράφως από το Τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών και την Επιχειρησιακή Διεύθυνση ΣΔΟΕ Αττικής να εξετάσουν στοιχεία της ΑΑΔΕ για να προβούν στις κατά νόμο ενέργειες και να αποκαλυφθούν τυχόν φαινόμενα καταστρατήγησης και παράνομων πράξεων, ακόμα και διαφθοράς και απάτης, που σχετίζονται με τη μη ορθή εφαρμογή των διατάξεων για τη χορήγηση εθνικών και ενωσιακών επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων και μηχανισμών οι οποίες ενεργοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού και καταβλήθηκαν μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών.
Ακόμη, κλιμάκια του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) ελέγχουν επιχειρήσεις που παρουσιάζουν αδικαιολόγητες ροές μισθωτής απασχόλησης οι οποίες εγείρουν υπόνοιες καταστρατήγησης του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου. Παράλληλα με τους φυσικούς ελέγχους από το ΣΕΠΕ, ετοιμάζονται και ψηφιακοί έλεγχοι των στοιχείων που υποβάλλουν οι επιχειρήσεις στην «Εργάνη», για να εντοπιστούν και άλλες πρακτικές που ενδεχομένως υποκρύπτουν καταχρηστική συμπεριφορά, π.χ. πρόσληψη ασυνήθιστα μεγάλου αριθμού εργαζομένων σε κλειστές ή πληττόμενες επιχειρήσεις εν μέσω lockdown.
Διαβάστε ακόμα:
Αυτές είναι οι 10 οικονομίες με το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα (Γραφήματα)
ΥΠΑ: Παράταση αεροπορικών οδηγιών πτήσεων εσωτερικού έως τις 23 Αυγούστου