search icon

Οικονομία

Οι ελαφρύνσεις στις εισφορές για 250.000 μη μισθωτούς

Διευκρινίσεις απ' το υπουργείο Εργασίας για τις μειώσεις από 1/1/2019 στην ελάχιστη εισφορά για ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, γιατρούς, μηχανικούς και δικηγόρους – Τι θα γίνει με τους νέους επιστήμονες - Η δυνατότητα επιλογής του ύψους των εισφορών – Τι θα γίνει με την επικουρική και τα αναδρομικά - «Επιδιώκουμε ματαίωση των περικοπών στις συντάξεις, όχι αναβολή ή τμηματική μείωση», επιμένει η Αχτσιόγλου

Της Μαίρης Λαμπαδίτη

Η κυβέρνηση θέλει την ματαίωση του ψηφισμένου μέτρου για τις περικοπές των συντάξεων, υπογράμμισε μεταξύ άλλων σήμερα η υπ. Εργασίας, η οποία και εξειδίκευσε τις ελαφρύνσεις σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ.

«Δε συζητάμε εναλλακτικές λύσεις, όπως είναι η αναστολή μείωσης των συντάξεων ή η τμηματική μείωση τους», τόνισε η υπουργός σε συνέντευξη Τύπου επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση θα εξηγήσει στους δανειστές ότι το μέτρο δεν είναι αναγκαίο μέχρι το 2060 καθώς εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του συστήματος αλλά και τα πλεονάσματα που είναι απαραίτητα.

Οι εισφορές

Σε ο,τι αφορά το μέτρο της ασφαλιστικής ελάφρυνσης χιλιάδων μη μισθωτών (ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων γιατρών, μηχανικών και δικηγόρων), η κα Αχτσιόγλου είπε ότι από την 1/1/2019, διατηρώντας την ελάχιστη εισφορά, μειώνεται η ασφαλιστική εισφορά για την κύρια σύνταξη:

1) κατά 33,3% (δηλαδή από 20% που είναι σήμερα σε 13,33%) στους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, και

2) κατά 33,3% (δηλαδή από το 18% που είναι σήμερα στο 12%) στους αγρότες.

Στο σημείο αυτό η υπουργός υπενθύμισε ότι για τους αγρότες υπήρχε ένα μεταβατικό διάστημα το οποίο διαμορφώνεται πλέον ως εξής: το 2020 η εισφορά θα είναι 12,66%, το 2021 θα είναι 13% και το 2022 θα είναι 13,33%.

Σύμφωνα με τα ειδοποιητήρια που εστάλησαν το προηγούμενο διάστημα ήδη το 88% των μη μισθωτών, περίπου 1.250.000, πληρώνει χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς. Με τις ελαφρύνσεις που εξαγγέλθηκαν ωφελείται το σύνολο των μη μισθωτών (περίπου 1,5 εκατ.)

Παραδείγματα:

Ελεύθεροι Επαγγελματίες με εισόδημα 9.032 ευρώ θα έχουν ετήσιο όφελος 400 ευρώ, με 30.032 ετήσιο όφελος 2.003 ευρώ.

Αγρότες με εισόδημα 8.022 ευρώ θα έχουν ετήσιο όφελος 481 ευρώ, με 14.022 ευρώ ετήσιο όφελος 841 ευρώ.

Δικηγόροι και Μηχανικοί με εισόδημα 10.032 ευρώ θα έχουν ετήσιο όφελος 450 ευρώ και με εισόδημα 30.032 ευρώ ετήσιο όφελος 2.491 ευρώ.

Γιατροί με εισόδημα 16.032 ευρώ θα έχουν ετήσιο όφελος 720 ευρώ και με εισόδημα 40.032 ευρώ ετήσιο όφελος 2.396 ευρώ.

Η κα Αχτσιόγλου διευκρίνισε ότι οι υπάρχει η δυνατότητα οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που διαθέτουν υψηλό διαθέσιμο εισόδημα, να πληρώνουν υψηλότερο ασφάλιστρο υπέρ κύριας σύνταξης, επικουρικής και εφάπαξ προκειμένου να μην συρρικνωθούν υπερβολικά οι συντάξεις και τα εφάπαξ κατά τη συνταξιοδότηση τους.

Και πρόσθεσε: «Για τους νέους επιστήμονες κάτω της 5ετίας όπως γνωρίζετε ίσχυε το εξής ευνοϊκό σχήμα: για τα πρώτα δύο χρόνια το ασφάλιστρο για κύρια σύνταξη ήταν 14%, υπολογισμένο σε ελάχιστη βάση των 410 ευρώ, και για τα επόμενα τρία χρόνια το ασφάλιστρο ήταν 17% και πάλι σε αυτήν την χαμηλότερη ελάχιστη βάση. Από 1/1/2019 οι κάτω της 5ετίας επιστήμονες θα έχουν ασφάλιστρο για κύρια σύνταξη 13,33% που για την ελάχιστη εισφορά θα υπολογίζεται και πάλι στο μειωμένο ποσό των 410 ευρώ».

Επιπλέον η υπουργός τόνισε πως για αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς, όπως είπε η υπουργός, το ασφάλιστρο για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ θα υπολογίζεται αναδρομικά από την 1/1/2017 στην ελάχιστη βάση υπολογισμού ανεξαρτήτως εισοδήματος και η εισφορά δεν θα ξεπερνά το ελάχιστο που ισχύει σήμερα των 64,5 ευρώ/μήνα. Τα αναδρομικά απ’ το νέο υπολογισμό θα μπορούν να καταβληθούν σε 36 δόσεις.

Συνολικά, με τις νέες παρεμβάσεις, 250.000 μη μισθωτοί ασφαλισμένοι θα έχουν πολύ σημαντικές ελαφρύνσεις, τόνισε η υπουργός. Τόνισε δε ότι η κίνηση αυτή γίνεται τώρα, «που βγήκαμε απ’ το μνημόνιο και έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο».

Εκτίμησε δε ότι φέτος ο ΕΦΚΑ θα καταγράψει πλεόνασμα 1,5 δισ ευρώ ενώ το κόστος απ’ τη μείωση των εισφορών δεν θα υπερβεί τα 150 εκατ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ η κα Αχτσιόγλου δήλωσε πως από τις 170.000 εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης πλέον έχουν απομείνει 45.000.

Επίθεση κατά της ΝΔ

Επίθεση εξαπέλυσε η υπουργός Εργασίας κ. Εφη Αχτσιόγλου κατά της ΝΔ επικρίνοντας την πρόταση της για το ασφαλιστικό την οποία και θα παρουσιάσει αναλυτικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με την υπουργό η πρόταση της ΝΔ «θα διαλύσει το δημόσιο σύστημα δίνοντας βήμα στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες ενώ το κόστος της πρότασης αγγίζει τα 55 δις ευρώ»

Η κ .Εφη Αχτσιόγλου συγκεκριμένα επεσήμανε για την πρόταση της ΝΔ.

1. Για την επικουρική ασφάλιση προτείνει ένα αμιγώς κεφαλαιοποιητικό σύστημα με διαχείριση από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Εκτίμησε ότι « η πρόταση δημιουργεί κενό για την πληρωμή των σημερινών επικουρικών συνταξιούχων, την οποία θα πρέπει να καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός. Προκειμένου να μη μείνουν στον αέρα 1,2 εκατ. συνταξιούχοι, το ποσό που θα πρέπει να αναλάβει το κράτος για να πληρωθούν οι επικουρικές συντάξεις που δικαιούται το σύνολο των σημερινών επικουρικών συνταξιούχων είναι 30 δισ. ευρώ».

2. Στην πραγματικότητα –τόνισε η κ. Αχτσιόγλου-οι εισφορές που έχουν καταβάλει οι σημερινοί ασφαλισμένοι καθώς και οι μελλοντικές συντάξεις τους τίθενται υπό διακινδύνευση με την πρόταση αυτή. Το κόστος δε για την κάλυψη αυτών των ασφαλισμένων που θα πρέπει να αναλάβει ο κρατικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 25 δισ. ευρώ. 25 δισ. ευρώ για να πληρωθούν οι παροχές που δικαιούται ο κάθε σημερινός ασφαλισμένος για επικουρική σύνταξη. Άρα το σύνολο του κόστους μετάβασης στο υποθετικό σύστημα του κ. Μητσοτάκη για την επικουρική ασφάλιση είναι 55 δισ. Μεγάλο είναι και το ρίσκο καθώς υπάρχουν πολλά παραδείγματα κατάρρευσης ιδιωτικών ομίλων, με χαρακτηριστικότερο όλων το παράδειγμα της μετοχής της AIG, της μεγαλύτερης ασφαλιστικής των ΗΠΑ, όπου τον Σεπτέμβρη του 2008 μέσα σε λίγες μέρες έπεσε από τα $70 σε $5.5, με αποτέλεσμα το αμερικανικό κράτος να αναλάβει το κόστος ασφαλιστικών συμβολαίων ύψους 85 δισ. ευρώ. Ελληνικό παράδειγμα πτώχευσης ασφαλιστικής εταιρείας αποτελεί η ΑΣΠΙΣ Πρόνοια.

3.Αναφορικά με την κύρια σύνταξη, η ΝΔ προτείνει οριζόντια μείωση των εισφορών για όλους στο 15%. Αυτή η πρόταση θα δημιουργήσει τρύπα στα έσοδα του ΕΦΚΑ ύψους 2 δισ. ευρώ ετησίως, με σημερινά δεδομένα. Οπότε, είτε θα πρέπει να επιβαρυνθεί αντίστοιχα ο κρατικός προϋπολογισμός και με αυτό το ποσό, είτε να μειωθούν οι κύριες συντάξεις, υποστήριξε.

Exit mobile version