search icon

Οικονομία

Αχτσιόγλου: Αναγκαία η αύξηση του κατώτατου μισθού

Θα πρέπει να δούμε και το ζήτημα των μισθών στη χώρα, είπε η κ. Αχτσιόγλου

Για την ανάγκη αύξησης του κατώτατου μισθού μίλησε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε για την παρουσίαση της ετήσιας ειδικής έκδοσης του Economist για την Ελλάδα και την Κύπρο «Ο Κόσμος το 2018».

«Θα πρέπει να δούμε και το ζήτημα των μισθών στη χώρα. Νομίζω ότι μπορούμε να εξετάσουμε με έναν προσεκτικό τρόπο μία σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού, ο οποίος είναι εξαιρετικά συμπιεσμένος στη χώρα. Η Πορτογαλία έχει προχωρήσει σε δεύτερη αύξηση, μετά την έξοδό της από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής» δήλωσε η κ. Αχτσιόγλου.

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, ήδη, η σχετική νομοθεσία, που δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί στη χώρα μας, προβλέπει μία σειρά από μελέτες οι οποίες πρέπει να ληφθούν υπόψη, «προκειμένου να προχωρήσουμε σε αυτό. Τότε, θα είμαστε σε θέση να κάνουμε τέτοια βήματα, σε συνεννόηση πάντα με τους Ευρωπαίους εταίρους». Στο σημείο αυτό, είπε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία, «όταν συζητάμε για τους μακροοικονομικούς δείκτες, να μπορούμε, ταυτόχρονα, να τους συνδέουμε με την πραγματικότητα για την κοινωνική πλειονότητα».

Παράλληλα, η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι οι βασικοί δείκτες της οικονομικής ανάπτυξης δείχνουν πολύ θετικά δεδομένα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας για το 2018, ενώ τόνισε ότι καταγράφεται μία σταθερή απομείωση της ανεργίας. Εκτίμησε δε ότι θα συνεχίσει να μειώνεται και το 2018. «Η ανεργία θα πέσει κάτω από το όριο του 20%» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, όπως σχολίασε, το μεγάλο διακύβευμα για την κυβέρνηση είναι να περάσει αυτό που αποτυπώνεται στους δείκτες και στην καθημερινότητα των πολιτών .

Αρκετά αισιόδοξος για την Ελλάδα δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί. Αναφορικά με τις προβλέψεις του για το 2018, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι η ανάπτυξη θα συνεχίσει να υφίσταται σε όλη την Ευρώπη και τα θεμελιώδη μεγέθη θα παραμείνουν θετικά. «Μέχρι τον Ιούνιο του 2019, θα είμαστε σε θέση να αναμορφώσουμε και τα εργαλεία διακυβέρνησης της Ευρωζώνης» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Μεταξύ άλλων, είπε ότι η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα επιτήρησης με επιτυχία. Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει μία αναπτυξιακή στρατηγική, η οποία θα αποτελεί κτήμα των Ελλήνων και ένα πρόγραμμα εποπτείας, μετά τη λήξη του προγράμματος, με πλήρη κυριαρχία, με πλήρη δικαιώματα και πλήρεις υποχρεώσεις, όπως όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλος, ο κ. Μοσκοβισί μίλησε για την ανάγκη περαιτέρω μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Exit mobile version