Το απόγευμα της Τετάρτης έγινε η ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, με δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Τριαντόπουλου και του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα στη Θεσσαλία και για το πλαίσιο της κρατικής αρωγής.

Για δρομολογούμενη κάλυψη 100% κάθε δαπάνης προς την αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου με εγγύηση της κυβέρνησης, από πόρους της ΕΕ, για πρώτη φορά, χωρίς καμία δαπάνη από τους πληγέντες κάνει λόγο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ανάμεσα σε άλλα, αναφέρει: «Έχουν διατεθεί ήδη περί τα 50 εκατ. ευρώ προς τους πληγέντες. Για πρώτη φορά γεωργοί και κτηνοτρόφοι εντάχθηκαν στο πλαίσιο αρωγής (…) Για πρώτη φορά θα δοθεί αποζημίωση και από τον ΕΛΓΑ (…) Θα υπάρχει κάλυψη 100% κάθε δαπάνης προς την αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και για τις σταβλικές εγκαταστάσεις με εγγύηση της κυβέρνησης, από πόρους της ΕΕ, για πρώτη φορά, χωρίς καμία δαπάνη από τους πληγέντες (…) Στόχος μας είναι να μείνουν οι αγρότες στη γη τους».

Ο κ. Αυγενάκης μίλησε για:

– κάλυψη φυτικής παραγωγής από τις πλημμύρες (1.112.000 στρέμματα στη Θεσσαλία) για βαμβάκι, καλαμπόκι, βιομηχανική ντομάτα, μηδική μήλα κλπ

– προκαταβολή για το βαμβάκι 140 ευρώ ανά στρέμμα για όσες καλλιέργειες επλήγησαν από 80 έως 100% και 110 ευρώ για ζημιές άνω του 40%

– 110 ευρώ ανά στρέμμα για το καλαμπόκι για όσες καλλιέργειες επλήγησαν από 80 έως 100% και και 70 ευρώ για ζημιές από 40% και πάνω

– βιομηχανική ντομάτα: προκαταβολή για τις ζημιές 500 ευρώ ανά στρέμμα για ζημιές από 80% και άνω και 300 ευρώ το στρέμμα για ζημιές από 40% και άνω

– αποζημιώσεις που θα έχουν ακατάσχετο, ενώ θα υπάρξουν και άλλες φορολογικές ελαφρύνσεις για αγρότες και κτηνοτρόφους

Τα 7 βήματα του ΥΠΑΑΤ για στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων

Υπενθυμίζεται ότι χθες Τρίτη, ο υπουργός ανακοίνωσε σε σύσκεψη με κτηνοτροφικούς συλλόγους της Περιφέρειας, τον τρόπο και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν για την αποζημίωση των κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας.

Οι δηλώσεις ζημίας που υπεβλήθησαν από τους κτηνοτρόφους ανήλθαν τις 2.201. Οι δηλώσεις αφορούν σε απώλειες αιγοπροβάτων, βοειδών, χοιρινών πτηνών και φυσικά κυψελών και μελισσοσμηνών. Οι κτηνοτρόφοι στις δηλώσεις τους αναφέρουν και ζημίες στις εγκαταστάσεις τους και στον εξοπλισμό τους.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός για την απώλεια ζωικού κεφαλαίου, και σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, θα καταβληθούν αποζημιώσεις το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου για τα ζώα που είχαν ασφαλιστεί στον Οργανισμό.

Το ΥΠΑΑΤ, σε ανακοίνωση αναφέρει, πως γνωρίζοντας ότι η τιμή αποζημίωσης δεν επαρκεί τόσο για την κάλυψη της απώλειας εισοδήματος όσο και για την αναπλήρωση του ζωικού κεφαλαίου, θα αξιοποιήσει τις προσφερόμενες δυνατότητες από δύο χρηματοδοτικά εργαλεία:

– Σε εφαρμογή των διατάξεων των προνοιών του μέτρου 5.2 του ΠΑΑ 2014-2022, θα χρηματοδοτηθούν όσοι κτηνοτρόφοι υποβάλουν αίτηση για την αγορά ζωικού κεφαλαίου με στόχο να ξεκινήσουν γρήγορα τη δραστηριότητά τους. Από το ίδιο μέτρο θα χρηματοδοτηθούν και οι δαπάνες για τη δημιουργία νέων σταυλικών εγκαταστάσεων. Το μέτρο αυτό, όπως είπε ο ΥπΑΑΤ, μας δίνει τη δυνατότητα, χωρίς καμία δαπάνη των κτηνοτρόφων να αγοραστούν ζώα και να κατασκευαστούν εκ νέου σταυλικές εγκαταστάσεις και μάλιστα με τη στήριξη της κυβέρνησης.

– Από το Γεωργικό Αποθεματικό του 2023, ύψους 15,8 εκατ. ευρώ, η κυβέρνηση μεριμνά και για εκείνους οι οποίοι δεν ήταν δυνατόν να ασφαλίσουν την παραγωγή συγκεκριμένων ζώων όπως τα χοιρινά και τα πτηνά. Αυτοί οι παραγωγοί θα αποζημιωθούν για την παραγωγή ή το ζωικό τους κεφάλαιο που δήλωσαν ότι απώλεσαν.

– Το ΥπΑΑΤ θα φέρει άμεσα νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει το ακατάσχετο των αποζημιώσεων.

– Για δύο χρόνια οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας απαλλάσσονται από το τέλος εισφοράς γάλακτος και κρέατος στον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ.

– Αναμένεται η υπογραφή της ΚΥΑ των κρατικών αποζημιώσεων απώλειας ζωικού κεφαλαίου από ασθένειες, όπου στην περιφέρεια Θεσσαλίας αναλογούν περί τα 2 εκατ. ευρώ.

– Στο επερχόμενο νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ υπάρχει μέριμνα για την απλοποίηση ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών πάρκων τα οποία θα λειτουργούν με συγκεκριμένους κανόνες που πληρούν την ευζωία, και την υγιεινή των ζώων. Με τη δημιουργία τους εκτιμάται ότι υπάρξουν οικονομίες κλίμακας και βελτιστοποίηση της παραγωγής και της οικονομικής βιωσιμότητας των κτηνοτρόφων.

– Ο ΟΠΕΚΕΠΕ για εύλογο χρονικό διάστημα θα αναστείλει τους ελέγχους στην Περιφέρεια.

Σε ό,τι αφορά τον κλάδο της μελισσοκομίας, ο κ. Αυγενάκης είπε πως έχει συσταθεί μια ειδική επιτροπή από τους τέσσερις συλλόγους των περιφερειακών ενοτήτων της Θεσσαλίας, με την οποία το ΥΠΑΑΤ συνεργάζεται και αναμένει την πρότασή τους για τις αλλαγές που απαιτούνται ώστε να μη διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία του ετήσιου μελισσοκομικού προγράμματος, ύψους 61 εκατ. ευρώ έως το 2027, που αντιστοιχούν σε 12,3 εκατ. ετησίως.

Για την αλιεία ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέφερε ότι για τους πλοιοκτήτες των επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών της Περιφέρειας Θεσσαλίας θα χορηγηθούν ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) εξαιτίας της μείωσης της αλιευτικής τους παραγωγής ή/και λόγω των ζημιών που υπέστησαν στα σκάφη και στον αλιευτικό τους εξοπλισμό από την κακοκαιρία Daniel.

Δικαιούχοι είναι οι κάτοικοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας, Σποράδων (μόνο για την νήσο Σκιάθο) και Λάρισας, κάτοχοι επαγγελματικών σκαφών παράκτιας αλιείας, είτε κάτοχοι σκαφών μέσης αλιείας εφοδιασμένων με το αλιευτικό εργαλείο γρι-γρι, με την αλιευτική τους άδεια σε ισχύ για το έτος 2023.

Το ποσό της ενίσχυσης «καθορίζεται ως το γινόμενο του ποσοστού ιδιοκτησίας εκάστου πλοιοκτήτη επί το ποσό ενίσχυσης που αντιστοιχεί στην κατηγορία ολικού μήκους του επαγγελματικού αλιευτικού σκάφους που αυτός κατέχει» δήλωσε ο κ. Αυγενάκης.

Συγκεκριμένα:

α) Παράκτια αλιευτικά σκάφη με ολικό μήκος μικρότερο ή ίσο των 5,99 μέτρων σε 1.800 ευρώ ανά σκάφος.

β) Παράκτια αλιευτικά σκάφη με ολικό μήκος από 6,00 μέτρα και μικρότερο ή ίσο των 11,99 μέτρων σε 2.600 ευρώ ανά σκάφος.

γ) Παράκτια αλιευτικά σκάφη με ολικό μήκος 12,00 μέτρα και μικρότερο ή ίσο των 14,99 μέτρων σε 7.000 ευρώ ανά σκάφος.

δ) Παράκτια αλιευτικά σκάφη με ολικό μήκος ίσο ή μεγαλύτερο των 15,00 μέτρων σε 8.000 ευρώ ανά σκάφος.

ε) Αλιευτικά σκάφη μέσης αλιείας με το αλιευτικό εργαλείο γρι-γρι σε 12.000 ευρώ ανά σκάφος.

στ) Αλιευτικά σκάφη εσωτερικών υδάτων ανεξαρτήτου μήκους σε 1.800 ευρώ ανά σκάφος.

Διαβάστε ακόμη 

ΔΝΤ: «Πρωταθλήτρια» η Ελλάδα στη μείωση του χρέους – Κάτω από 150% του ΑΕΠ ως το 2027 

ΥΠΑΝ: Τα 3 νέα μέτρα κατά της ακρίβειας στο ράφι (πίνακες) 

Τσακλόγου: Οι τεχνολογικές εξελίξεις βελτιώνουν τις συνθήκες εργασίας και αυξάνουν τα εισοδήματα 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ