Το φαινόμενο του πληθωρισμού επιχειρεί να αναλύσει η Attica Bank, στην καθιερωμένη μηνιαία ανάλυση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Η ανάπτυξη, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, εμφανίζει σημάδια επιβράδυνσης, αν και ελαφρά ηπιότερης από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.
Ο πληθωρισμός, την ίδια ώρα, καταγράφει σταδιακή και ήπια κάμψη, σε μονοψήφιο ποσοστό στο τέταρτο τρίμηνο του 2022, ωστόσο με αυξανόμενη διάχυση σε κατηγορίες πέρα από τα ενεργειακά αγαθά, όπως τα τρόφιμα και οι υπηρεσίες.
Σ’ αυτό το σημείο, η Attica Bank υπενθυμίζει ότι το 2023 αποτελεί εκλογικό έτος, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο κρίσιμη την υπεύθυνη άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής, καθώς και τη διαχείριση των προσδοκιών νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με τρόπο ώστε να προσελκυσθούν μεσοπρόθεσμες επενδύσεις.
Στις θετικές εξελίξεις εγχωρίως:
- Το οικονομικό κλίμα ανέκαμψε περαιτέρω τον Δεκέμβριο, κυρίως από ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και των προσδοκιών σε υπηρεσίες και βιομηχανία. Η τάση μερικώς αντισταθμίστηκε από επιδείνωση των επιχειρηματικών προσδοκιών σε κατασκευές και λιανικό εμπόριο.
- Το τραπεζικό σύστημα βελτιώνει τα θεμελιώδη μεγέθη του, καθώς τα ΜΕΔ κατέγραψαν μονοψήφιο ποσοστό του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών το τρίτο τρίμηνο του 2022, για πρώτη φορά από το 2009.
- Η αγορά εργασίας συνέχισε να βελτιώνεται, αν και με βραδύτερο ρυθμό, με περαιτέρω οριακή μείωση της ανεργίας τον Νοέμβριο.
Μεταξύ των προκλήσεων:
- Βραχυχρόνιοι δείκτες δραστηριότητες, όπως η βιομηχανική παραγωγή, το λιανικό εμπόριο και η οικοδομική δραστηριότητα, κατέγραψαν κόπωση στις αρχές του τέταρτου τριμήνου του 2022.
- Καταγράφεται υψηλό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών υπό την μεγαλύτερη αύξηση των εισαγωγών σε σχέση με τις εξαγωγές.
- Η υψηλή μεταβλητότητα στις τιμές ενέργειας προκαλεί αυξημένη αβεβαιότητα στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
«Σε σημείο καμπής πληθωρισμός και προσδοκίες»
Ο ρυθμός πληθωρισμού το 2022 άγγιξε υψηλό 27-ετίας, με σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Οι παράγοντες που συνέβαλαν στην έξαρση του φαινομένου σε μεγάλο βαθμό σχετίζονται με την παγκόσμια ενεργειακή κρίση, ενώ η συμβολή συνιστωσών του πληθωρισμού διαφοροποιήθηκε κατά τη διάρκεια του έτους. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του ΕνΔΤΚ στο 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2022 ήταν 9,4%. Ενδεικτικά, καταγράφηκαν:
- Μεγάλη ετήσια ενίσχυση τιμών στα Ενεργειακά αγαθά (45%) και τα Τρόφιμα (11,3%).
- Σε χαμηλότερα επίπεδα, άνοδος τιμών για τα Μη ενεργειακά αγαθά (4,8%) και τις Υπηρεσίες (4,4%).
- Σε επιμέρους κατηγορίες, υψηλότερη ετήσια άνοδος τιμών για Φυσικό αέριο (112%), Πετρέλαιο (49,7%), Ηλεκτρισμό (49,6%). Στο χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου του 2022, η επίδραση των Ενεργειακών αγαθών και των Τρόφιμων στο ρυθμό του πληθωρισμού ανήλθε κατά μέσο όρο στο 5,3% και 2,4%, αντίστοιχα. Σε επιμέρους κατηγορίες αγαθών ξεχωρίζουν για την υψηλή επίδρασή τους στη μεταβολή του ΕνΔΤΚ ο Ηλεκτρισμός (2,1%), τα Καύσιμα – Λιπαντικά (1,2%) και το Φυσικό αέριο (1,1%). Ενώ στο πρώτο εννεάμηνο του έτους τα Ενεργειακά αγαθά έχουν την μεγαλύτερη συμβολή στην ετήσια μεταβολή του ΕνΔΤΚ, στο τέταρτο τρίμηνο τη σκυτάλη έχουν πάρει, κατά σειρά, Τρόφιμα, Υπηρεσίες και Μη ενεργειακά αγαθά.
- Τον Νοέμβριο του 2022, με ετήσιο ρυθμό μεταβολής του ΕνΔΤΚ στο 8,9%, η συνεισφορά των Τρόφιμων και των Ενεργειακών αγαθών στη μεταβολή του ΕνΔΤΚ ανήλθε στο 3,2% και στο 1,3%, αντίστοιχα.
- Τον ίδιο μήνα, καταγράφηκε ετήσια άνοδος τιμών στα Τρόφιμα και τα Ενεργειακά αγαθά, κατά 12,5% και 11,7%, αντίστοιχα. Ηπιότερη, αλλά σημαντική, η ενίσχυση τιμών για τα Μη ενεργειακά αγαθά (9%) και τις Υπηρεσίες (5,7%).
Διαβάστε επίσης
Ευάγγελος Παπαευαγγέλου: Οι χρυσοί τζίροι στα ακριβά ακίνητα και η νέα εταιρεία (pics)