search icon

Οικονομία

Επενδύσεις €30 εκατ. και 7 νέα ξενοδοχεία στο Εμπορικό Τρίγωνο της Αθήνας

Επιστρέφει το επιχειρείν στην ελληνική πρωτεύουσα

Της Στεφανίας Σούκη

Προς το τέλος του έτους, την περίοδο Οκτωβρίου- Νοεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθούν τα έργα αναβάθμισης που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Εμπορικό Τριγώνου της Αθήνας, με πεζοδρομήσεις, οδοφωτισμό και εκτεταμένες παρεμβάσεις σε βασικές υποδομές μεταξύ των οποίων τα δίκτυα αποχέτευσης και ύδρευσης που χρονολογούνται από το …1932 και το 1940.

Ηδη από το 2017, οπότε άρχισαν να «τρέχουν» τα έργα για το πρόγραμμα πιλοτικής αναβάθμισης του Εμπορικού Τριγώνου (με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το ΕΣΠΑ 2014-2020 στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης Αθήνας και με αποκλειστική δωρεά από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος) σε μία περιοχή 110 στρεμμάτων συνολικά, έχει ενισχυθεί και το επιχειρείν: Στην περιοχή, σύμφωνα με τα στοιχεία του δήμου της Αθήνας, επιχειρηματίες έχουν επενδύσει κεφάλαια περί τα 30 εκατ. ευρώ, έχουν ανοίξει 24 νέες επιχειρήσεις, καθώς και 7 νέα ξενοδοχεία, ενώ ποσοστό 25% ισόγειων καταστημάτων που ήταν κενά λόγω και της κρίσης φιλοξενούν πλέον νέους ενοικιαστές.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αθηναίων χθές κ. Γιώργος Καμίνης, με αφορμή την παρουσίαση της νέας πλατείας που δημιουργείται στη συμβολή των οδών Αιόλου, Βύσσης, Χρυσοσπηλιωτίσσης και Νικίου, ανέφερε ότι «οι νέες επιχειρήσεις εντός του «Τρίγωνου» δεν αφορούν διασκεδαστήρια και τραπεζοκαθίσματα» κι ότι τα έργα που έχουν υλοποιηθεί στην περιοχή θα πρέπει να αποτελέσουν παρακαταθήκη και να συνεχιστούν και από τη νέα δημοτική αρχή.

Σημειώνεται εδώ ότι πέραν των δικτύων και των πεζοδρομήσεων κόστους 1,3 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτείται από το δήμο με ευρωπαϊκά κονδύλια, παραπάνω από πολύτιμη είναι η αρωγή στο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ο οποίος έχει διαθέσιμα κεφάλαια ως αποκλειστική δωρεά για την Αθήνα συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ. Ηδη μέρος των κεφαλαίων της δωρεάς έχουν χρηματοδοτήσει, μεταξύ άλλων, το κομμάτι του οδοφωτισμού εντός του τριγώνου αλλά και τη μελέτη για το νέο ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα), ύψους 43 εκατ. ευρώ, που αφορά την αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού της Αθήνας με λάμπες LED και εγκρίθηκε προ ημερών από τη Διυπουργική Επιτροπή. Στενοί δρόμοι, όπου το παράνομο παρκάρισμα ήταν καθημερινότητα, έχουν μετατραπεί σε εμπορικές διαδρομές για πεζούς και ποδηλάτες, έχουν επανασχεδιαστεί και σταδιακά παραδίδονται ως ελκυστικοί πεζόδρομοι με παγκάκια, «έξυπνο» οδοφωτισμό και περισσότερο πράσινο.

Στο Εμπορικό Τρίγωνο ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι ανασχεδιάστηκαν αφού πρώτα εγκαταστάθηκαν σύγχρονα δίκτυα αποχέτευσης, ύδρευσης και επικοινωνιών, ενώ τοποθετήθηκαν «έξυπνα» φωτιστικά σώματα LED τοποθετήθηκαν, ενώ επίσης υιοθετήθηκε σύστημα αποκομιδής απορριμμάτων με SMS με αποδέκτες τους καταστηματάρχες και έτσι αποσύρθηκαν οι κάδοι από την περιοχή.

Από πλευράς του δήμου, οι καθυστερήσεις ως προς την ολοκλήρωση των έργων -κυρίως των πεζοδρομήσεων – οφείλονται στο γεγονός ότι υλοποιούνται παράλληλα και βασικές υποδομές στο αποχετευτικό δίκτυο (όπου παρεμβάσεις είχαν να γίνουν από το …1932) και στο δίκτυο ύδρευσης (όπου αντίστοιχα είχαν να γίνουν βελτιώσεις από το 1940). Επιπλέον, όπως αναφέρει στο newmoney.gr o κ. Γιώργος Αποστολόπουλος Αντιδήμαρχος Αστικής Υποδομής, Κατασκευών και Κτιριακών Έργων «ήταν η πρώτη φορά που ζητήθηκε συντονισμένα και οργανωμένα από τους οργανισμούς κοινής ωφέλειας να υλοποιήσουν όσα έργα είχαν στον προγραμματισμό τους, εντός του Εμπορικού Τριγώνου, ώστε να γίνουν σωστά οι πεζοδρομήσεις». Εώς τώρα, σύμφωνα με τους επιτελείς του δήμου, έχει υλοποιηθεί πάνω από το ήμισυ των εργασιών, ωστόσο, με δεδομένο ότι οι βασικές υποδομές έχουν δρομολογηθεί, πλέον τα έργα «τρέχουν» πιο γρήγορα.

Σημειώνεται εδώ ότι ο αρχικός σχεδιασμός για τα έργα αναβάθμισης του Εμπορικού Τριγώνου ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2015, ενώ το πρόγραμμα ξεκίνησε να υλοποιείται από το 2017 κι έχει λάβει παράταση έως το καλοκαίρι του 2019. Πέραν του Εμπορικού Τριγώνου στόχος είναι να υπάρξει και δεύτερη φάση έργων σε μεγαλύτερη κλίμακα αυτή τη φορά κι εντός των ορίων του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας.

Exit mobile version