Στο 1 δισ. ευρώ αναμένεται να φτάσει το ύψος των δανείων που θα ρυθμιστούν μέσα από την διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού, κατά τους επόμενους 5 – 6 μήνες, τόνισε η ειδική γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του υπουργείου Οικονομικών, Μαριαλένα Αθανασοπούλου, μιλώντας σε εκδήλωση του Economist.
Παράλληλα αναφέρθηκε στο πρόβλημα της αναχρηματοδότησης, σημειώνοντας ότι οι οι τράπεζες έχουν πολύ δρόμο να διανύσουν ακόμα, για να αποκαταστήσουν το λόγο δανείων προς καταθέσεις. «Η οικονομία αναπτύσσεται, αλλά η πίστωση βρίσκεται χαμηλά, πρέπει να συνεργαστούμε πολύ στενά όλοι για να καθαρίσουμε την οικονομία μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα αναφέρθηκε στο ύψος του ιδιωτικού χρέους που υπάρχει στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι «δεν είναι υψηλό σε ό,τι αφορά το μέγεθός του. Αν το συγκρίνουμε με τις υπόλοιπες χώρες σε ποσοστό του ΑΕΠ, είναι κάτω από το μέσο όρο. Το πρόβλημα βρίσκεται στο γεγονός ότι δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τα δάνειά μας», σημείωσε χαρακτηριστικά. Η εξυπηρέτηση του χρέους είναι πολύ βαριά, διότι υπήρχε μία μακρά ύφεση στην οικονομία μας και λόγω και της πολιτικά κακής διαχείρισης του χρέους.
Το σύνολο αυτού του χρέους ήταν γύρω στο 66% το 2017, στο 63% σήμερα, δηλαδή το ιδιωτικό χρέος το οποίο είναι υπερήμερο. Διευκρίνισε πως «έχουμε φορολογικές αρχές που έχουν μεγάλο χρέος και έχουμε χρέος στις τράπεζες». Ήταν πολύ σημαντικό να βγάλουμε τα NPL από τους ισολογισμούς των τραπεζών.
Τα NPL, δυστυχώς, παραμένουν εντός της οικονομίας, απλά μετακινούνται από το χαρτοφυλάκιο των τραπεζών στο χαρτοφυλάκιο των servicers, των εταιρειών εξυπηρέτησης, δηλαδή το πρόβλημα δεν έχει λυθεί επί της ουσίας. Από τον Απρίλιο, είπε, έχουμε σημαντική εισροή νέων αιτημάτων και ολοκλήρωση αιτημάτων. Μηνιαία βλέπουμε μικρή πρόοδο, τόνισε, αλλά συνεχίζουμε τις αναδιαρθρώσεις. «Τους επόμενους 5-6 μήνες, ελπίζουμε να φτάσουμε το 1 δισ. των δανείων με συμβιβασμό». Αυτή τη στιγμή, «έχουμε 40% των μη εξυπηρετούμενων δανείων που είναι σε κάποια ρύθμιση».
Παράλληλα ανέφερε ότι «αλλάξαμε την κουλτούρα αφερεγγυότητας» όσον αφορά στην εξυπηρέτηση του ιδιωτικού χρέους.
Διαβάστε ακόμη:
Επικεφαλής του Ifo προειδοποιεί: «Σε ύφεση διολισθαίνει η γερμανική οικονομία»
Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα για τα τεθωρακισμένα στα νησιά: «Δεν απειλούμε εμείς με casus belli»
Σκυλακάκης στον Εconomist: «Η ελληνική οικονομία θα μείνει μακριά από την ύφεση»