search icon

Οικονομία

Αθανάσιος Βαμβακίδης (BofA Merrill Lynch) στο newmoney: Γιατί ο υψηλός πληθωρισμός θα μείνει για χρόνια

Θα αποτελέσει τη νέα πραγματικότητα στην οποία θα πρέπει να λειτουργήσουν αγορές και οικονομίες - Το 2023 θα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα, χωρίς όμως να φέρει οφέλη στο βαθμό που όλοι περιμένουν

Ο υψηλός πληθωρισμός θα αποτελεί πλέον τη νέα πραγματικότητα και θα παραμείνει για χρόνια, εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος της BofA Merrill Lynch κ. Αθανάσιος Βαμβακίδης. Μιλώντας στο newmoney στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο κ. Βαμβακίδης εκτίμησε παράλληλα πως η επενδυτική βαθμίδα, που θεωρεί πως θα λάβει τελικά η Ελλάδα το 2023, δεν πρόκειται να φέρει μείωση στο κόστος δανεισμού λόγω του κύκλου αυξήσεων των επιτοκίων που έχει ανοίξει η ΕΚΤ.

«Η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας σαφώς θα βοηθήσει την Ελλάδα. Και πράγματι πιστεύω ότι αυτό θα γίνει μέσα στο 2023. Το θέμα όμως είναι τελικά ποιο θα είναι το πραγματικό όφελος απ’ την πτώση του κόστους δανεισμού που θα σηματοδοτήσει αφού απ’ την άλλη πλευρά θα έχεις την ΕΚΤ να ανεβάζει τα επιτόκια και παράλληλα τα spreads θα ανεβαίνουν λόγω της σφικτής πολιτικής. Επομένως φοβάμαι ότι το όφελος τελικά δεν θα είναι αυτό που περιμένουμε», τονίζει ο κ. Βαμβακίδης.

Ο ίδιος υπογραμμίζει την ανάγκη στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται η χώρα: α) να εκμεταλλευτεί σωστά και αποτελεσματικά κάθε ευρώ του RRF ώστε να οδηγήσει σε πολύ γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης, β) να διατηρήσει πορεία δημοσιονομικής ισορροπίας, και γ) να συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό οι μεταρρυθμίσεις.

«Περιμένουμε να δούμε τους νέους κανόνες δημοσιονομικής προσαρμογής που θα συμφωνήσουν στην ΕΕ, ίσως υπάρχει κάποια χαλάρωση σε σχέση με τους παλαιούς. Αλλά όπως και να το δούμε, με δεδομένο ότι το χρέος είναι υψηλό, θα πρέπει να πάμε πίσω στη δημοσιονομική προσαρμογή», τονίζει ο κ. Βαμβακίδης.

Ο ίδιος πάντως είναι αισιόδοξος. «Η Ελλάδα έχει μάθει να το κάνει αυτό. Και εφόσον εκμεταλλευτούμε σωστά το Ταμείο Ανάκαμψης και παράλληλα συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις τότε θα τα καταφέρουμε και στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται», τονίζει.

Υψηλός πληθωρισμός η νέα πραγματικότητα

Στο περιβάλλον αυτό, όπως εκτιμά ο υψηλός πληθωρισμός ήρθε για να μείνει! «Δυστυχώς περιμέναμε όλοι ο πληθωρισμός να πέσει φέτος, όμως αυτό έχει ανέβει σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα. Θέλω να πιστεύω ότι πολλοί απ’ τους παράγοντες που έχουν συμβάλει στον υψηλό πληθωρισμό είναι σχετικά προσωρινοί και τελικά αυτός θα ακολουθήσει μία σταδιακή, αλλά αργή, πτωτική πορεία. Το θέμα όμως είναι που θα σταματήσει. Αν και οι αγορές πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός σε δυο – τρία χρόνια θα υποχωρήσει στα επίπεδα του 2%, θεωρώ ότι κάνουν λάθος. Εγώ βλέπω πως θα παραμείνει σε μία περιοχή μεταξύ του 3-4% στις αναπτυγμένες αγορές. Κι αυτό διότι τα προηγούμενα δύο χρόνια ο πληθωρισμός ήταν χαμηλός για λόγους που όμως σήμερα δεν ισχύουν. Αφενός στη δεκαετία του 2000 λόγω της παγκοσμιοποίησης, αφετέρου στα δέκα χρόνια μετά την παγκόσμια κρίση λόγω της ίδιας της κρίσης. Σήμερα επιστρέφουμε και πάλι στο κομμάτι της παγκοσμιοποίησης μόνο που υπάρχει μία ισχυρή ζήτηση που τελικά οδήγησε σε ανάκαμψη τύπου «V» μετά την πανδημία. Οπότε έχουμε ένα νέο καθεστώς, στο οποίο πιστεύω ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός. Το ερώτημα όμως είναι εάν τελικά ο πληθωρισμός σταθεροποιηθεί στις ΗΠΑ και την Ευρώπη πχ στο 3%, τι θα πράξουν η Fed και η ΕΚΤ; Θα προσπαθήσουν να το ρίξουν στο 2%; Κάτι που θεωρώ λάθος ή θα πουν είναι εντάξει; Και αν γίνει το τελευταίο τότε πως θα εξηγήσουν αυτή τη νέα κανονικότητα; Γενικά πιστεύω ότι αυτό θα είναι και το μεγάλο θέμα τα επόμενα 2-3 χρόνια”, τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Βαμβακίδη πάντως η περιφέρεια της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας, χρειάζονται λίγο παραπάνω πληθωρισμό «γιατί βοηθά το χρέος». Την ίδια ώρα βέβαια, όπως εξηγεί, αυτό δημιουργεί πρόβλημα ανταγωνιστικότητας. «Οπότε το ιδανικό θα ήταν η ΕΚΤ να κρατήσει μία ισορροπία και να  επιτρέψει λίγο παραπάνω πληθωρισμό στην Eυρωζώνη. Στο κέντρο της λίγο παραπάνω πληθωρισμό και στην περιφέρεια λιγότερο. Όμως αυτό είναι μία δύσκολη άσκηση για την ΕΚΤ που ασκεί μία συνολική και ενιαία νομισματική πολιτική».

Διαβάστε ακόμα:

Κομισιόν: «Πρωταθλήτρια» η Ελλάδα στην κλοπή του ΦΠΑ

Σιαμίδης Α.Ε: Η εταιρεία που ντύνει τους στρατούς της Δύσης – Μια ελληνική ιστορία επιτυχίας

Τα κρασιά του Ferragamo στην Ελούντα, η 100στάρα του Βερέμη, η παράταση της Αττικής Οδού και το μαντήλι του Καραμολέγκου

Exit mobile version