search icon

Οικονομία

Άρειος Πάγος: Οι servicers δεν νομιμοποιούνται να κάνουν πλειστηριασμούς

Νομοθετική παρέμβαση προκειμένου να επιλυθεί το θέμα που έχει προκύψει μετά την απόφαση για τις τιτλοποιήσεις του «Ηρακλή», εξετάζει η κυβέρνηση – Μέχρι τέλος Οκτώβρη το… πόρισμα της στατιστικής υπηρεσίας της Ε.Ε.

Απόφαση – «βόμβα» του Αρείου Πάγου που βγάζει κόκκινη κάρτα σε πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης των servicers (DoValue, Intrum, Cepal κ.α.) για λογαριασμό των  funds που έχουν αγοράσει τα κόκκινα δάνεια.

Πιο αναλυτικά, το Ανώτατο Δικαστήριο σε πρόσφατη απόφασή του έκρινε πως οι servicers δεν νομιμοποιούνται να προχωρούν σε πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης για λογαριασμό των funds όταν η μεταβίβαση των δανειακών απαιτήσεων έχει πραγματοποιηθεί με τον παλαιότερο νόμο του 2003, καθώς η συγκεκριμένη δυνατότητα παρέχεται μόνον με τον νόμο του 2015 για τα «κόκκινα» δάνεια.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το δικαστικό μπλόκο αναμένεται να έχει επιπτώσεις αφενός, στη ροή των πλειστηριασμών που ειδικά για τους servicers είναι το βασικότερο «όπλο» τους για να κάνουν εισπράξεις και αφετέρου, στα ίδια τα business plans. Κι αυτό γιατί, εάν ανοίξει ένα «γαϊτανάκι» ανακοπών από πλευράς των οφειλετών τότε είναι ορατός ο κίνδυνος να μην επιτευχθούν οι στόχοι εισπραξιμότητας που είχαν αρχικά τεθεί και άρα, να καταπέσουν οι εγγυήσεις του Δημοσίου, ύψους 18,7 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, βέβαια και οι τράπεζες, ως κάτοχοι των senior ομολόγων, θα βρεθούν με μία κεφαλαιακή «τρύπα» πέριξ των 15 δισ. ευρώ και δη, σε μία περίοδο, όπου οι διοικήσεις τους συζητούν με τους επόπτες για τη διανομή μερισμάτων στους μετόχους τους.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το «πάγωμα» – για πάνω από ένα χρόνο – των πλειστηριασμών, σε συνδυασμό και με άλλα γεγονότα, ανάγκασαν τους servicers να κάνουν χρήση της δυνατότητας που τους παρέχει ο νόμος για παράταση – έως έξι μήνες – της επίτευξης των στόχων των business plans, προχωρώντας σε πωλήσεις τμημάτων του «Ηρακλή» στη δευτερογενή αγορά. Σύμφωνα δε, με τον πρόεδρο της Ένωσης Εταιριών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ) και διευθύνοντα σύμβουλο της doValue Greece, κ. Τάσο Πανούση, η πανδημία αποτέλεσε μία νέα, απρόβλεπτη πρόκληση που δεν ήταν δυνατόν να μην επηρεάσει την υλοποίηση των επιχειρηματικών πλάνων των τιτλοποιήσεων. «Τα πλάνα που είχαν καταρτισθεί πριν από την εκδήλωσή της είναι φυσικό να παρουσιάζουν αποκλίσεις, ωστόσο, δεν υπάρχει εκτροχιασμός. Αντίθετα, τα business plans των τιτλοποιήσεων που έχουν συνεκτιμήσει τις επιπτώσεις της πανδημίας όχι απλώς εκτελούνται, αλλά τις περισσότερες των περιπτώσεων ξεπερνούν και τους στόχους», τόνισε σε πρόσφατη τοποθέτησή του.

Το ζήτημα που έχει προκύψει μετά την απόφαση του Άρειου Πάγου τέθηκε επί τάπητος στη χθεσινή συνάντηση που είχαν οι θεσμοί με εκπροσώπους του χρηματοπιστωτικού συστήματος, οι οποίοι προέκριναν ως μόνη λύση μία νομοθετική παρέμβαση που είτε θα ακύρωνε έναν από τους δύο νόμους, μιας και πρόκειται για αντικρουόμενα πλαίσια, είτε θα τους συμπλήρωνε. «Το θέμα εξετάζεται, ώστε να βρεθεί η σωστή οδός για την επίλυση», σχολιάζουν στο newmoney κυβερνητικές πηγές.

Eurostat

Η Eurostat από την πλευρά της, «ξεσκονίζει» το τελευταίο διάστημα μία προς μία τις τιτλοποιήσεις που έχουν κάνει οι τράπεζες, αναζητώντας σε ποιες η ίδια συμμετοχή υπολείπεται σημαντικά της εγγύησης του Δημοσίου. Στην περίπτωση αυτή κρίνει πως η κυβέρνηση οφείλει να τις εγγράψει στο δημόσιο χρέος προκαταβολικά, πριν καταπέσουν.

Οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν το αργότερο έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Μέχρι σήμερα οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν εντάξει στον «Ηρακλή» τιτλοποιήσεις «κόκκινων» δανείων, ύψους 47,9 δισ. ευρώ, με το Δημόσιο να εγγυάται τα 18,7 δισ. ευρώ εξ αυτών. Εφόσον περάσει το σύνολο ή μέρος αυτού του ποσού στο δημόσιο χρέος τότε αυτό θα σημάνει επιβάρυνσή του έως και εννέα ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ. «Ο λόγος χρέους προς το ΑΕΠ έχει υποχωρήσει σημαντικά και βρίσκεται σήμερα στα επίπεδα του 170%, χωρίς να συνυπολογίσουμε την επίπτωση από την Eurostat λόγω των εγγυήσεων του ‘Ηρακλή’», σχολίασε σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας.

Στο μεταξύ, η επικείμενη απόφαση της Eurostat φέρνει τα πάνω κάτω και στις τιτλοποιήσεις, οι οποίες βρίσκονται στον προθάλαμο του «Ηρακλή». Ο λόγος για το Frontier II της Εθνικής Τράπεζας, Sunrise III της Τράπεζας Πειραιώς και project Solar, την κοινή τιτλοποίηση των συστημικών Ομίλων. Με βάση τα νέα δεδομένα, για να δοθεί η εγγύηση του Δημοσίου θα πρέπει το τμήμα που πωλείται στους επενδυτές να είναι τουλάχιστον το 8% του senior τίτλου.

Υπογραμμίζεται πως η μεν, ΕΤΕ έχει υπογράψει οριστική συμφωνία με επενδυτικά κεφάλαια υπό τη διαχείριση της Bracebridge Capital για την πώληση του 95% ομολογιών μεσαίας (Mezzanine) και χαμηλής (Junior) εξοφλητικής προτεραιότητας του project Frontier II, με την doValue να αναλαμβάνει τη διαχείριση, ενώ η δε, Τράπεζα Πειραιώς φέρεται να βρίσκεται σε επαφές με τους… συνήθεις υπόπτους, την Intrum και το fund Serengeti που είχαν, επίσης, αγοράσει το 49% και το 2% των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας της τιτλοποίησης Sunrise II.

Διαβάστε ακόμη:

«Καταφύγιο» στις… χρυσές λίρες για τους Έλληνες – Πόσα τεμάχια και σε ποια τιμή αγόρασαν από την ΤτΕ (πίνακες)

Το Έλατος Resort στην οικογένεια Θ. Λασκαρίδη, στην Τράπεζα Αττικής… άρχισαν τα θαύματα και στου Λιβάνη μετράνε τα φέσια

Απόστολος Κάκκος: Οι νέες επενδύσεις των Αμερικανών της Digital Realty στην Ελλάδα

 

Exit mobile version