Σημάδια σταδιακής αποκλιμάκωσης φαίνεται ότι εμφανίζουν οι τιμές στην αγορά των μεταχειρισμένων ρολογιών χειρός, καθώς οι ιδιοκτήτες ορισμένων από τον πλέον συλλεκτικών Rolex και Patek Philippe αποφασίζουν να εξαργυρώσουν την αξία των «κομματιών» τους.
Σύμφωνα με τον δείκτη Subdial50, ο οποίος ανιχνεύει την αγοραστική αξία των 50 πιο εμπορεύσιμων πολυτελών ρολογιών, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ημερών παρατηρείται μια μέση μείωση της τάξης του 6%.
Ενδεικτικά, η αξία του Rolex Daytona 116500LN υποχώρησε κατά 10% τον προηγούμενο μήνα, αν και εξακολουθεί να είναι ακριβότερο κατά 19% σε σχέση με πέρυσι. Την ίδια στιγμή, η τιμή του Patek Philippe Nautilus 5711 κατέγραψε πτώση κατά 12%, αφού πρώτο σκαρφάλωσε κατά 44% το τελευταίο 12μήνο.
Η εν λόγω αποκλιμάκωση επέρχεται σε συνέχεια της άνευ προηγουμένου εκτίναξης της αξίας των μεταχειρισμένων πολυτελών ρολογιών, η οποία κορυφώθηκε την περίοδο 2020 – 2022, εν μέσω της υπερχαλαρής νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών και των διαδοχικών lockdowns.
Δεν είναι τυχαίο ότι παρά τη μηνιαία υποχώρηση, ο δείκτη Subdial50, ο οποίος παρακολουθεί τις τιμές των Rolex Daytonas, Datejusts, Submariners, Patek Philippe Nautilus, Audemars Piguet Royal Oak κ.α., κερδίζει 32% μέσα στον τελευταίο χρόνο.
Αυτό τοποθετεί τα μεταχειρισμένα ρολόγια σ’ ένα premium κλαμπ εναλλακτικών επενδύσεων, το οποίο απαρτίζεται από vintage αυτοκίνητα, μπάρες χρυσού και συγκεκριμένα κρυπτονομίσματα. Πρόκειται για assets, τα οποία προσφέρουν μεγάλες επενδυτικές αποδόσεις σ’ ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον.
Ας μην ξεχνάμε ότι ο S&P 500 ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει το χειρότερο α’ εξάμηνο από το 1970, με τις σωρευτικές απώλειες να υπολογίζονται στο 21%.
Το ενδιαφέρον για συλλεκτικά vintage ρολόγια ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενόσω οι επενδυτές συγκέντρωναν ρευστότητα, χωρίς να μπορούν να τη δαπανήσουν. Έτσι, αποφάσισαν να «παρκάρουν» ένα μέρος αυτών των χρημάτων σε συλλεκτικά αντικείμενα, τα οποία έβρισκαν στο διαδίκτυο.
Αυτό, όπως ήταν εύλογο, ενίσχυσε τη ζήτηση, με αποτέλεσμα οι τιμές στη δευτερογενή αγορά των ρολογιών να καταγράφουν διαδοχικά «άλματα», γεννώντας ένα υψηλό επενδυτικό κέρδος για τους κατόχους. Οι καθυστερήσεις δε, στην παραγωγή καινούριων ρολογιών, ενέτειναν ακόμη περισσότερο το φαινόμενο, με τις τιμές των Rolex, Patek Philippe και Audemars Piguet να υπερδιπλασιάζονται.
Τώρα, με τις τεχνολογικές μετοχές και την αξία των crypto να καταβαραθρώνονται, εν μέσω των αυξημένων επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών και των ανησυχιών για ύφεση, ορισμένοι επενδυτές σπεύδουν να πουλήσουν τα πολυτελή τους ρολόγια, αυξάνοντας την προσφορά και ρίχνοντας -ως εκ τούτου- τις τιμές.
Διαβάστε επίσης:
«Μπουμ» από τον Ρέι Ντάλιο – Διπλασιάζει στα $10,5 δισ. το σορτάρισμα των ευρωπαϊκών μετοχών