search icon

Οικονομία

Αραχωβίτης: «Υψηλής αξίας τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα»

Πρόσθεσε ότι είναι αναγκαία η εκπαίδευση, ιδιαίτερα των νέων αγροτών, πάνω στις νέες τεχνολογίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Workers sort pears during a tour of the Northwest Packing facility on Friday October 25, 2013. (Zachary Kaufman/The Columbian)

Στα πλεονεκτήματα των ελληνικών προϊόντων του πρωτογενούς τομέα, που όπως είπε, είναι η υψηλή ποιότητά τους αλλά και η φήμη που έχουν αποκτήσει, αναφέρθηκε ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης, κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο αναπτυξιακό συνέδριο που οργανώνει στην Πάτρα, η εφημερίδα, «Πελοπόννησος», χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα τον τομέα της γεωργίας, ως ένα μεγάλο εργοδότη.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στις προοπτικές του πρωτογενούς τομέα, είπε ότι «το πρώτο δυνατό μας σημείο είναι υψηλή ποιότητα που έχουν τα ελληνικά γεωργικά προϊόντα και ακολουθούν η φήμη που έχουν αποκτήσει σε διεθνές επίπεδο, όπως η φέτα και το γιαούρτι», προσθέτοντας ότι, «σημαντικό πλεονέκτημα είναι και η βιοποικιλότητα.»

Μάλιστα, ο Σταύρος Αραχωβίτης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γιαούρτι, λέγοντας ότι «ο τζίρος από το ελληνικό γιαούρτι, με όλες του τις εκδοχές, εκτιμάται ότι φτάνει τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.»

Επίσης, ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι «η ιστορία μας και ο πολιτισμός μας συνδέονται με τη διατροφή και ως εκ τούτου μπορούμε να τα συνδυάσουμε με τον τουρισμό, καθώς 30 εκατομμύρια άνθρωποι έρχονται στην χώρα μας γεύονται για μερικές μέρες τα προϊόντα μας και γίνονται οι καλύτεροι πρεσβευτές στις χώρες τους.»

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του, ο Σταύρος Αραχωβίτης στάθηκε και στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, σημειώνοντας ότι «πρέπει να υπάρξει δέσμη μέτρων, όπως η δημιουργία δημόσιων υποδομών, δηλαδή αρδευτικά δίκτυα και δίκτυα προστασίας από τον παγετό και το χαλάζι.»

Ακόμη, ανέφερε ότι είναι αναγκαία η εκπαίδευση, ιδιαίτερα των νέων αγροτών, πάνω στις νέες τεχνολογίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, όπως επίσης και η έρευνα.

Τέλος, ο Σταύρος Αραχωβίτης παρατήρησε ότι «ο συνεργατισμός είναι μία αναγκαιότητα για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που δημιουργεί ο μικρός και πολυτεμαχισμένος κλήρος, για αυτό πρέπει να δοθούν κίνητρα για τη συμμετοχή των παραγωγών, όπως για παράδειγμα η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και η μείωση των φορολογικών συντελεστών.»

Exit mobile version