search icon

Οικονομία

Αποδείξεις: Τι αλλάζει για όσες παίρνουμε από τεχνίτες, γιατρούς, οικιακές υπηρεσίες

Για τα φορολογικά κίνητρα για τη χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών μίλησε ο αναπλήρωτης υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης κατά τη σχετική ενημέρωση

Μέτρα για την τόνωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και την πάταξη της φοροδιαφυγής μπαίνουν στην ατζέντα της κυβέρνησης με αιχμή κλάδους που είναι στο στόχαστρο των αρχών για «παραβατικές συμπεριφορές».

Πιο συγκεκριμένα, από τον Ιανουάριο του 2022 και έως το 2025, το 30% των δαπανών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους και μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως, εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα των φυσικών προσώπων, σύμφωνα με τον αναπλήρωτη υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Ενδεικτικοί Κλάδοι:

▪ Εργασίες υδραυλικού, ηλεκτρολόγου, ελαιοχρωματιστή

▪ Οικιακές υπηρεσίες, Υπηρεσίες καθαρισμού, Υπηρεσίες φροντίδας παιδιών, Υπηρεσίες για βοήθεια ατόμων στο σπίτι

▪ Γυμναστήρια, σχολές χορού

▪ Ταξί

▪ Νομικές υπηρεσίες.

Επιπλέον, οι δαπάνες για ιατρικές, οδοντιατρικές και κτηνιατρικές υπηρεσίες μετρούν διπλά στο ελάχιστο όριο δαπανών 30% με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Η πρόοδος των ηλεκτρονικών συναλλαγών αποτελεί για μας κεντρικό στοιχείο της πολιτικής μας και θα συνεχίσει να ενθαρρύνεται με κάθε τρόπο. Για τον σκοπό αυτό, θα υπάρξει σύντομα και σχετική ενημερωτική εκστρατεία από το Υπουργείο Οικονομικών.

Επίσης αναμορφώνεται το πλαίσιο της φορολοταρίας: Σήμερα σε κάθε φορολοταρία 1.000 τυχεροί κερδίζουν από 1.000 ευρώ, με κόστος 12 εκ. ευρώ ετησίως.

Τι προτείνεται:

· Θα δίνεται διαφορετική στάθμιση ανάλογα με το ποσοστό του εισοδήματος που καταναλώνεται.

· Πολίτες με χαμηλότερο οικογενειακό εισόδημα και με περισσότερα τέκνα θα έχουν προσαύξηση στον αριθμό των λαχνών και στην πιθανότητα να κερδίσουν.

· Τα βραβεία της λοταρίας κάθε μήνα θα κλιμακώνονται και θα φτάνουν έως και τις 50.000 ευρώ. Επιπλέον τα Χριστούγεννα θα υπάρχει ιδιαίτερη λοταρία με βραβεία έως και 100.000 ευρώ.

Παράλληλα προβλέπεται χορήγηση προσαυξημένης έκπτωσης για δαπάνες που αφορούν σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση:

Έτσι από την 1η Ιανουαρίου 2022 και για τρία έτη, επιλεγμένες δαπάνες που αφορούν σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά τον χρόνο της πραγματοποίησής τους, προσαυξημένες κατά ποσοστό έως εκατό τοις εκατό (100%).

Ειδικά σε σχέση με την προσαύξηση του 30% στις δαπάνες για συγκεκριμένα επαγγέλματα, το κέρδος για τους φορολογούμενους διαμορφώνεται σε έως 450 ευρώ για ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ, έως 1.100 ευρώ για εισόδημα από 10.000,01 έως 20.000 ευρώ, έως 1.400 ευρώ για εισόδημα από 20.000,01 έως 30.000 ευρώ, έως 1.800 ευρώ για εισόδημα από 30.000,01 έως 40.000 ευρώ ενώ η έκπτωση φόρου φθάνει τα 2.200 ευρώ για ετήσιο εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ.

Διαβάστε ακόμα:

BofA: Οι ελληνικές τράπεζες αποκτούν νέα δυναμική

Νέο «ράλι» στην οικονομία ανοίγει δρόμο για παροχές

Μαίρη Χατζάκου: Ανοίγει νέο επενδυτικό κύκλο €24 εκατ. για τη ΜΕΒΓΑΛ

Exit mobile version