search icon

Οικονομία

Από τις Συμπληγάδες των θεσμών ο Πτωχευτικός και οι νέες ρυθμίσεις χρεών

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τους δανειολήπτες και τα κορωνοχρέη - Οι 8 βελτιώσεις που ανακοίνωσε ο Χρ. Σταϊκούρας

Βελτιώσεις και αλλαγές της τελευταίας στιγμής υπέρ των δανειοληπτών καταθέτει σήμερα στη Βουλή, υπό το βλέμμα των θεσμών,  το υπουργείο Οικονομικών, στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για τον νέο Πτωχευτικό. Ταυτόχρονα κατατίθενται στη Βουλή και οι νέες ρυθμίσεις χρεών στην εφορία, που θα ισχύσουν άμεσα για να πληρωθούν οι πρώτες δόσεις από τον Οκτώβριο κιόλας. Με το ίδιο νομοσχέδιο καταργείται και η Εισφορά Αλληλεγγύης το 2021!

Η κυβέρνηση παρουσίασε τις αλλαγές στην τηλεδιάσκεψη του Χρήστου Σταϊκούρα με τους θεσμούς, πριν την τελική συνεδρίαση σήμερα για την ολοκλήρωση της Αξιολόγησης –εξπρες και την εκταμίευση των 748 εκατ. ευρω  προς τη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, άμεσα κατατίθενται στη Βουλή οι νέες ρυθμίσεις θα προβλέπουν αλλαγές, όπως:

1. Ρητά θα καθορίζεται ότι ο πτωχευμένος οφειλέτης δεν θα πληρώνει τίποτα, αν τα ποσά που του αναλογούν να πληρώσει είναι μικρότερα  κάτω του ακατάσχετου 1.250 ευρώ. Δηλαδή το ακατάσχετο όριο θα καλύπτει και τις πληρωμές δόσεων υπό τις νέες διατάξεις.

2. Δεν θα πληρώνει φόρο όταν  ο οφειλέτης που δεν απώλεσε περιουσία.

3. Ο πτωχευμένος οφειλέτης που δεν απώλεσε περιουσία, θα πληρώνει δόσεις με βάση το «καθαρό» εισόδημα μετά την αφαίρεση φόρων και εισφορών.

4. στη ρύθμιση εντάσσεται ακόμα και ο οφειλέτης, παρά τα τυχόν χρέη του προς το δημόσιο, ακόμα  και αν έχει καταδικαστεί για αυτά! Αντιθέτως , μπορεί να εντάσσεται, εκτός αν κριθεί ότι ενήργησε δολίως, με πλαστά και εικονικά τιμολόγια ήξ τριγω νικές συνταγές.

5. στη ρύθμιση εντάσσονται και επιτηδευματίες με επιχειρηματική ή εμπορική δραστηριότητα. Όλα τα φυσικά πρόσωπα δικαιούνται όλες τις πρόνοιες πτώχευσης , δηλαδή είναι ανοικτή και  σε εμπόρους

6. Στους φορείς Έγκαιρης προειδοποίησης, θα συμπεριλαμβάνονται και Ινστιτούτα Κοινωνικών φορέων

7. ως λογιστής θα ορίζονται φυσικά πρόσωπα, ενεργά μέλη ΟΕΕ με συναφή προϋπηρεσία 5 ετών τουλάχιστον ως λογιστές φοροτεχνικιοί,  με άδεια α΄τάκης ή συναφή νομικά πρόσωπα (εταιρίες).

8. Για τα Μέλη ΔΣ αυξάνεται από 3 σε 5 έτη, πριν την υποβολή αίτησης στο δικαστήριο, η δυνατότητα ελέγχου από τον δικαστή.

Κορωνοχρέη

Ταυτόχρονα κατατίθεται και το νέο πλαίσιο για τη ρύθμιση οφειλών, που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας. Έτσι ρυθμίζονται οφειλές της περιόδου Μαρτίου-Ιουνίου, ενώ παράλληλα δίνεται η ευκαιρία σε όσους είχαν ενταχθεί στις προηγούμενες ρυθμίσεις να ξαναπιάσουν το νήμα της κανονικότητας και να επανενταχθούν σε αυτές.

Συγκεκριμένα, όπως παρουσίασε τις διατάξεις και  ο υφυπουργόςε Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος:

1ον. Νέα ρύθμιση για την εξόφληση τρεχουσών φορολογικών υποχρεώσεων της περιόδου Μαρτίου – Ιουνίου 2020

Παράδειγμα:

Επιχείρηση με ΚΑΔ, που ανήκει στους πληττόμενους από την πανδημία του κορονοϊού οφείλει ΦΠΑ, βάσει δήλωσης  Μαρτίου, ο οποίος έπρεπε να καταβληθεί τον Απρίλιο και για τον οποίο έχει χορηγηθεί αναστολή πληρωμής μέχρι 30/4/2021. Ποια διευκόλυνση παρέχεται για την αποπληρωμή της οφειλής της;

Η επιχείρηση θα εντάξει τον ΦΠΑ στη νέα ρύθμιση των 12 δόσεων άτοκα ή 24 δόσεων με επιτόκιο 2,5% και θα αρχίσει να τον καταβάλει από τον Μάιο του 2021.

– Φορολογούμενος (είτε έχει πληγεί οικονομικά από την πανδημία είτε όχι) έχει τρέχουσες φορολογικές οφειλές, οι οποίες δεν είναι σε αναστολή (π.χ. φόρο  εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ). Πώς μπορεί να διευκολυνθεί για την αποπληρωμή τους;

Μπορεί να τις εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων.

-Φορολογούμενος που είχε ενταχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής (π.χ. ρύθμιση 100 δόσεων, ρύθμιση 120 δόσεων) και ανήκει στους πληττόμενους από τις οι  κονομικές επιπτώσεις της πανδημίας δεν κατέβαλε τις δόσεις της ρύθμισης τους μήνες Μάρτιο έως Ιούνιο του 2020, αξιοποιώντας τη δυνατότητα αναστολής πληρωμής. Τι θα γίνει με τις δόσεις αυτές;

Η περίοδος αναστολής πληρωμής λήγει στις 30/4/2021. Οι παραπάνω δόσεις θα προστεθούν, από τον Μάιο του 2021 και μετά, στο τέλος των δόσεων της αρχικής ρύθμισης.

2ον. Αναβίωση της προϋπάρχουσας ρύθμισης για οφειλέτες που επλήγησαν από την πανδημία, δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τις δόσεις της ρύθμισής τους και την έχασαν το διάστημα Μαρτίου – Σεπτεμβρίου 2020

Παράδειγμα:

-Φορολογούμενος που ανήκει στους πληττόμενους από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας είχε ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων, αλλά δεν μπόρεσε να πληρώσει τις δόσεις του Ιουλίου και του Αυγούστου 2020 και έχασε τη ρύθμιση. Τι κάνει;

Από τον Οκτώβριο του 2020 θα συνεχίσει να πληρώνει κανονικά τη ρύθμιση η οποία αναβιώνει με όλα τα ευεργετήματα της. Οι δόσεις που δεν καταβλήθηκαν προστίθενται στο τέλος των δόσεων της αρχικής ρύθμισης.

-Φορολογούμενος (είτε έχει πληγεί οικονομικά από την πανδημία είτε όχι) ο οποίος είχε ενήμερη πάγια ρύθμιση την 1η/11/2019 και την έχασε οποτεδήποτε στη συνέχεια, έχασε το δικαίωμα να ρυθμίσει ξανά τις συγκεκριμένες οφειλές του. Τι αλλάζει τώρα για αυτόν;

Πλέον αποκτά τη δυνατότητα να εντάξει τις οφειλές αυτές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.

3ον. Ρύθμιση 120 δόσεων για την αποπληρωμή οφειλών που προέρχονται από δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου

-Επιχείρηση με βεβαιωμένες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση, οι οποίες προέρχονται από δάνειο που έλαβε με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, μπορεί να τις ρυθμίσει;

Πλέον, ναι. Μπορεί να ενταχθεί σε πρόγραμμα που προβλέπει έως 120 δόσεις με κλιμακούμενη απαλλαγή από προσαυξήσεις και τόκους, η οποία φτάνει  σε ποσοστό μέχρι και το 100%.

Exit mobile version