search icon

Οικονομία

Από την easyJet έως την Uber: Οι πολυεθνικές κόβουν δαπάνες και θέσεις εργασίας

Το τέλος της εποχής της φθηνής και άφθονης χρηματοδότησης, σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομίας, έρχονται να προκαλέσουν «πονοκέφαλο» σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους

Χιλιάδες θέσεις εργασίας ετοιμάζονται να «θυσιάσουν» οι μεγάλες πολυεθνικές, οι οποίες προσπαθούν να περιορίσουν τα έξοδα, προκειμένου να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες της οικονομίας. Μίας οικονομίας, η οποία χαρακτηρίζεται από το τέλος της φθηνής και άφθονης χρηματοδότησης (αύξηση επιτοκίων), αλλά και τον εκτός ελέγχου πληθωρισμό (υψηλό 41 ετών στις ΗΠΑ).  

Η τελευταία (χρονικά) εταιρεία, η οποία ανακοίνωσε την επιβολή «κόφτη» στις δαπάνες, είναι η αμερικανική εταιρεία διαμοιρασμού Uber, με τον διευθύνοντα σύμβουλο  Dara Khosrowshahi να προειδοποιεί για μια «σεισμική αλλαγή» στο επενδυτικό περιβάλλον. «Για να αντιμετωπίσουμε τη αλλαγή του οικονομικού κλίματος, η εταιρεία θα μειώσει τις δαπάνες για το μάρκετινγκ αλλά και τα έξτρα μπόνους, ενώ θα αντιμετωπίσει τις προσλήψεις ως… “προνόμιο”» τόνισε χαρακτηριστικά.  

Την προηγουμένη εβδομάδα ήταν η σειρά της Meta, μητρικής του Facebook, η οποία γνωστοποίησε ότι θα σταματήσει ή θα επιβραδύνει τον ρυθμό προσλήψεων εργαζομένων μεσαίου ή υψηλού χαρτοφυλακίου. «Βιώνουμε μια περαιτέρω μείωση του ρυθμού ανάπτυξης, λόγω των απωλειών στη Ρωσία και της μείωσης της διαφήμισης στην Ευρώπη. Ο πόλεμος στην Ουκρανία ενισχύει τη μεταβλητότητα σε ένα ήδη αβέβαιο μακροοικονομικό τοπίο για τους διαφημιστές» είχε τονίσει η διοίκηση, κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου.  

Η Robinhood, από την πλευρά της, έσπευσε να ανακοινώσει την περασμένη Τρίτη τη μείωση του προσωπικού σε ποσοστό της τάξης του 9%, με τις περικοπές να αφορούν τους πλήρης απασχόλησης εργαζόμενους, οι οποίοι βρίσκονται σε υποστηρικτικές θέσεις.  

Την ίδια ώρα, η easyJet ετοιμάζεται να αφαιρέσει ορισμένες θέσεις από τα αεροπλάνα της, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον αριθμό των πληρωμάτων. Το σχέδιο, ειδικότερα, προβλέπει την κατάργηση της τελευταίας σειράς καθισμάτων, κάτι που σημαίνει ότι τα πληρώματα θα μπορούν να είναι τριμελή και όχι τετραμελή

Γιατί τόσες πολλές απολύσεις

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η τάση των πολυεθνικών για μείωση τόσο των δαπανών όσο και του αριθμού των εργαζόμενων έχει διττή ερμηνεία.  

Αφενός τη δυσκολία διαχείρισης των αυξημένων λειτουργικών δαπανών, οι οποίες απορρέουν από τον υψηλό πληθωρισμό και τις ελλείψεις πρώτων υλών. Αφετέρου τον κίνδυνο επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης, καθώς ολοένα και περισσότεροι αναλυτές σπεύδουν να «κόψουν» τις εκτιμήσεις για την πορεία των μεγαλύτερων οικονομιών.  

Κίνα, ΗΠΑ και Ευρωζώνη έχουν ήδη κατεβάσει τον πήχη για τον στόχο του ΑΕΠ, η κάθε μία εξαιτίας των δικών της προβλημάτων. Lockdowns για την πανδημία, υψηλός πληθωρισμός, αδυναμία εύρεσης νέων εργαζομένων, γεωπολιτικά ρίσκα στην Ανατολική Ευρώπη, αυξημένο κόστος ενέργειας κ.α.  

Ας μην ξεχνάμε ότι αρκετές πολυεθνικές είχαν αναγκαστεί το προηγούμενο διάστημα να προβούν σε μαζικές προσλήψεις εργαζομένων, προκειμένου να ανταποκριθούν στον υψηλό ρυθμό ανάκαμψης της ζήτησης, ενόσω η οικονομία επανερχόταν στην κανονικότητα της μετα-Covid περιόδου. 

Ωστόσο, αυτή η περίοδος φαίνεται ότι σταδιακά βαίνει προς ολοκλήρωση, με το ΑΕΠ των ΗΠΑ να συρρικνώνεται κατά 1,4% στο α’ τρίμηνο του 2022, και το ΑΕΠ της Ευρωζώνης να επιβραδύνεται στο +0,2% κατά το ίδιο διάστημα. Και πολλοί αναλυτές προειδοποιούν ότι τα χειρότερα έπονται.  

Σε αντίθεση, μάλιστα, με την περίοδο της πανδημίας, η τρέχουσα οικονομική αναταραχή δεν συνοδεύεται από μια υπερ-χαλαρή νομισματική και δημοσιονομική πολιτική, χάρη στην οποία οι επιχειρήσεις κρατήθηκαν ζωντανές και οι εργαζόμενοι δεν έχασαν τις δουλειές τους.

Σήμερα, ο υψηλός πληθωρισμός επιτάσσει την αύξηση των επιτοκίων και την απόσυρση των μέτρων στήριξης από τις κεντρικές τράπεζες, κάτι που δημιουργεί ένα αβέβαιο περιβάλλον για επιχειρήσεις και εργαζόμενους, με λιγότερη ρευστότητα και ακριβότερο κόστος δανεισμού.

Διαβάστε επίσης:

TerraUSD: Ποιο είναι το «τέρας» που καταρρέει και «τρώει» τα Bitcoins

SOS από 100 παγκόσμιους κολοσσούς: Ζητούν εδώ και τώρα ευρωπαϊκή συμφωνία για το αέριο

Πλειστηριασμοί: Άλλαξαν χέρια το King Lodge και το Larissis Station (pics)

Exit mobile version