search icon

Οικονομία

Από κόσκινο περνούν υποθέσεις με… οσμή φοροδιαφυγής

Σχολαστικοί έλεγχοι σε κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών το 2018 προκειμένου να προλάβουν την 5ετή παραγραφή χιλιάδων εκκρεμών περιπτώσεων - και μάλιστα με μεγάλο εισπρακτικό ενδιαφέρον

Κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών που έγιναν μέσα στο 2018 ελέγχει αυτή την περίοδο η Εφορία, καθώς στις 31 Δεκεμβρίου 2024 λήγει η περίοδος της 5ετούς παραγραφής ανέλεγκτων υποθέσεων που έχουν οσμή φοροδιαφυγής!

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου που ενέχει μια απλή καθυστέρηση στον έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών, αφού μπορεί να οδηγήσει στο απυρόβλητο χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις – και μάλιστα με μεγάλο εισπρακτικό ενδιαφέρον.

Αυτό, δε, γιατί με βάση την ισχύουσα νομοθεσία τα υπόλοιπα ή οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών των φορολογουμένων δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση «συμπληρωματικά στοιχεία» που είναι ικανά να δικαιολογήσουν, εν όψει και των επιταγών της συνταγματικής αρχής της αναλογικότητας, την επιμήκυνση της πενταετούς προθεσμίας παραγραφής των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων. Σε πρώτη προτεραιότητα για τους ελέγχους είναι οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών του έτους 2018. Στο πλαίσιο αυτό, οι εντολές της ΑΑΔΕ προς τις ελεγκτικές υπηρεσίες (Ελεγκτικά Κέντρα, ΚΕΦΟΜΕΠ, ΥΕΔΔΕ, ΚΕΜΕΕΠ και ΔΟΥ) είναι ο κατά προτεραιότητα έλεγχος των υποθέσεων του έτους 2018, προκειμένου να ελεγχθούν όσο γίνεται περισσότερες στους μήνες που απομένουν μέχρι την παραγραφή τους.

Η διαδικασία

Αν η Εφορία βρει ποσά τα οποία θα χαρακτηρίσει αδικαιολόγητα, ο ελεγχόμενος μπλέκει σε έναν κυκεώνα γραφειοκρατικών διαδικασιών καθώς θα κληθεί να αποδείξει τη νομιμότητά τους, ενώ η οποιαδήποτε προσαύξηση της περιουσίας φορολογείται στη χρήση που διαπιστώνεται από τον έλεγχο ότι επήλθε.

Οι τράπεζες υποχρεούνται να αποστείλουν στην ΑΑΔΕ κάθε στοιχείο που υπάρχει στα αρχεία τους και αφορά σε οποιαδήποτε συναλλαγή του ελεγχόμενου – και ειδικότερα στοιχεία που αφορούν στους ακόλουθους λογαριασμούς:

■ Καταθετικός λογαριασμός πρώτης ζήτησης

■ Καταθετικός προθεσμιακός λογαριασμός

■ Χορηγητικός λογαριασμός

■ Επενδυτικός λογαριασμός (παντός είδους χαρτοφυλάκια επενδυτικών προϊόντων και αξιογράφων, όπως αμοιβαία κεφάλαια, ομόλογα, μετοχές, τραπεζοασφάλιστρα, παράγωγα, Repos κ.λπ.)

■ Πιστωτική Κάρτα

■ Τραπεζική Θυρίδα

■ Λογαριασμός Πληρωμών

■ Προπληρωμένη κάρτα (prepaid)

■ Ηλεκτρονικό πορτοφόλι

■ Αλλος λογαριασμός

Οι υποθέσεις φορολογικού ενδιαφέροντος που παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου 2024 είναι οι ακόλουθες:

■ Οι υποθέσεις του φορολογικού έτους 2018 (φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ) για τις οποίες έχουν υποβληθεί αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις ή για τις οποίες έχουν υποβληθεί αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις το αργότερο μέχρι τις 31-12-2023. Οι συγκεκριμένες υποθέσεις υπάγονται στον κανόνα της 5ετούς παραγραφής.

■ Οι υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος που αφορούν τη χρήση 2016, αλλά οι επιτηδευματίες «ξέχασαν» να υποβάλουν έγκαιρα φορολογικές δηλώσεις και τις υπέβαλαν εντός του 2022.

■ Οι υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ της χρήσης του 2013 για τις οποίες προέκυψαν «συμπληρωματικά» στοιχεία.

■ Οι υποθέσεις ΦΠΑ της φορολογικής χρήσης του έτους 2013 για τις οποίες δεν υποβλήθηκε εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ.

■ Οι υποθέσεις του έτους 2008. Στις περιπτώσεις που για κάποιο έτος δεν υποβλήθηκε δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή υποβλήθηκε εκπρόθεσμη αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήματος, η προθεσμία παραγραφής είναι 15ετής.

Εάν η Εφορία βρει ποσά τα οποία θα χαρακτηρίσει αδικαιολόγητα, ο ελεγχόμενος θα κληθεί να αποδείξει τη νομιμότητα της προέλευσής τους.

Πρόστιμα

Η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών έχει κατακλυστεί από προσφυγές φορολογουμένων στους οποίους επιβλήθηκαν τσουχτερά πρόστιμα για κινήσεις των τραπεζικών τους λογαριασμών οι οποίες δεν συνάδουν με τα δηλωθέντα εισοδήματά τους, αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα οι περισσότερες απορρίπτονται και επικυρώνονται τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε πρώτο στάδιο.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για οποιαδήποτε προσαύξηση περιουσίας, που προέρχεται από άγνωστη πηγή και αιτία προέλευσης ή πρόκειται για προσαύξηση περιουσίας που δεν προκύπτει από διαρκή και σταθερή πηγή, καθορίζεται ότι ο φορολογούμενος, εφόσον κληθεί, φέρει το βάρος της απόδειξης για την πηγή ή την αιτία προέλευσης ή ότι η εν λόγω προσαύξηση φορολογείται με συγκεκριμένες διατάξεις ή ότι απαλλάσσεται με ειδική διάταξη.

Διαβάστε ακόμη

Ποιοι φλερτάρουν με το κλειστό κλαμπ των ισχυρών εργολάβων της 7ης τάξης (pic)

Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Ζημιές για την Bespoke λόγω Νίκας

Πλειστηριασμοί: Το οικόπεδο- «φιλέτο» στο Κεφαλάρι και τα… γραφεία του ΣΕΒΤ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version