«Αντίστροφη μέτρηση» για την θεσμοθέτηση για πρώτη φορά του επιδόματος γέννας ύψους 2.000 ευρώ, που θα αφορά περίπου 83.000 δικαιούχους.
Το επίδομα θα ισχύει από τις αρχές του χρόνου, ενώ το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή από το υπουργείο Εργασίας εντός του Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, το «καθαρό» δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται στα 120.000.000 ευρώ, ενώ στην πενταετία 2020-2024 από το νέο μέτρο θα επωφεληθούν περί τις 400.000 οικογένειες.
Το επίδομα θα καταβάλλεται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε δύο δόσεις: η πρώτη ύψους 1.500 ευρώ θα χορηγείται αμέσως μετά τη γέννηση του παιδιού και η δεύτερη -των 500 ευρώ- εντός εξαμήνου.
Για τη λήψη του επιδόματος υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία για μονογονεϊκή οικογένεια ορίζονται στα 60.000 ευρώ και για ζευγάρι χωρίς άλλο παιδί στα 70.000 ευρώ. Το όριο ανεβαίνει κατά 10.000 ευρώ, για κάθε άλλο παιδί που υπάρχει στην οικογένεια.
4.000 ευρώ στα δίδυμα
Το επίδομα των 2.000 ευρώ καλύπτει κάθε νεογέννητο, άρα στην περίπτωση διδύμων η συνολική ενίσχυση θα φτάνει τα 4.000 ευρώ.
Για τη λήψη του επιδόματος από γονείς άλλων χωρών, θα πρέπει ο ένας από τους δύο να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια πριν από το έτος γέννησης του παιδιού.
Κατ’ εξαίρεση, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, «για παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα κατά τα έτη 2020 και 2021, το επίδομα χορηγείται εφόσον η μητέρα τους, ως πολίτης τρίτης χώρος, διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια από το έτος 2012 και εντεύθεν».
Σε περίπτωση που εκκρεμεί ενώπιον δικαστηρίου η ανάθεση της επιμέλειας του παιδιού, το επίδομα δεν χορηγείται πριν από την έκδοση σχετικής δικαστικής απόφασης.
Το επίδομα γέννας θα είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και δεν θα υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση. Επίσης, δεν θα συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, ιδιώτες ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν θα υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής.
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση του επιδόματος είναι η υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για το προηγούμενο της γέννησης φορολογικό έτος, καθώς και της σχετικώς εκδοθείσας Πράξης Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου από τον έναν ή και τους δύο γονείς.