Μια αίσθηση αισιοδοξίας έχει διαποτίσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές τους τελευταίους μήνες, εν μέσω της εμπιστοσύνης που δείχνουν οι επενδυτές πως η καταπολέμηση του πληθωρισμού εισέρχεται στο «τελευταίο μίλι» κι επομένως οι κεντρικές τράπεζες θα ξεκινήσουν τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, τους επόμενους μήνες.

Τα παραπάνω ανέφερε ο Επικεφαλής του Τμήματος Νομισματικής και Κεφαλαιαγοράς του ΔΝΤ, Τομπίας Άντριαν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον.

«Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχει βελτιωθεί από την τελευταία φορά που συναντηθήκαμε τον Οκτώβριο. Το φόντο είναι ένα παγκόσμιο επίπεδο αναφοράς μιας ήπιας προσγείωσης με τον πληθωρισμό να επιστρέφει σταδιακά στον στόχο. Οι αγορές ήταν αισιόδοξες, με τολμηρό ράλι περιουσιακών στοιχείων και τα πιστωτικά περιθώρια να συμπιέζονται. Οι πιο ριψοκίνδυνοι δανειολήπτες μπόρεσαν να εκδώσουν ομόλογα και να έχουν πρόσβαση σε άλλες μορφές χρηματοδότησης από την κεφαλαιαγορά», δήλωσε ο Αντριαν.

Ωστόσο είναι πιθανό να υπάρξουν προσκρούσεις σε αυτό το τελευταίο μίλι, όπως επισημαίνει το ΔΝΤ στην Έκθεση Παγκόσμιας Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Οι γεωπολιτικές εντάσεις θα μπορούσαν να μεγεθυνθούν, επηρεάζοντας αρνητικά τους επενδυτές.

Οι πιέσεις στα εμπορικά ακίνητα έχουν γίνει πιο έντονες, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει αντιστοίχως την πίεση προς τις τράπεζες. Παράλληλα, οι χρηματοπιστωτικές αγορές της Κίνας συνέχισαν να επιβαρύνονται από τα προβλήματα στον τομέα των ακινήτων, τα οποία δεν έχουν ακόμη πλήρως αντιμετωπιστεί.

Ανησυχία για τους βραχυπρόθεσμους κινδύνους

«Αν και η παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχει βελτιωθεί, εξακολουθούμε να ανησυχούμε για τον αριθμό των βραχυπρόθεσμων κινδύνων.

Πρώτα απ ‘όλα, ο πληθωρισμός θα μπορούσε να είναι πιο επίμονος και ως εκ τούτου τα επιτόκια θα μπορούσαν να εκτιναχθούν.

Δεύτερον, τα εμπορικά ακίνητα έχουν πληγεί και [μαζί τους και] ο αριθμός των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που εκτίθενται σε φθίνουσες αξίες στα εμπορικά ακίνητα.

Τρίτον, η αστάθεια στις αγορές περιουσιακών στοιχείων είναι πολύ περιορισμένη, οι συσχετίσεις είναι πολύ υψηλές, ενώ η υποκείμενη οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα εξακολουθεί να είναι αυξημένη. Επομένως, αυτή η αναντιστοιχία μεταξύ της συσχέτισης της αγοράς περιουσιακών στοιχείων και της οικονομικής αβεβαιότητας είναι ανησυχητική και θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανατιμολόγηση εάν υπάρξουν αρνητικά σοκ.

Τέλος, ενώ τα πιστωτικά περιθώρια έχουν μειωθεί, οι αδυναμία πληρωμών έχει πράγματι αυξηθεί. Επομένως, υπάρχει μια ένταση μεταξύ της τιμολόγησης της πίστωσης και της υποκείμενης υλοποίησης της πιστωτικής απόδοσης.

Μεσοπρόθεσμα, ανησυχούμε για τη συσσώρευση χρέους. Από την πανδημία, το χρέος προς το ΑΕΠ αυξάνεται σε όλο τον κόσμο. Αυτό περιλαμβάνει κρατικούς φορείς, καθώς και τον χρηματοπιστωτικό τομέα και μη χρηματοπιστωτικούς δανειολήπτες, όπως νοικοκυριά και εταιρείες. Η ταχέως αναπτυσσόμενη λήψη δανείων από ιδιώτες δεν αποτελεί πηγή ανησυχίας. Αν και δεν βλέπουμε αμέσως αρνητικά προειδοποιητικά σημάδια, ανησυχούμε ότι αυτή η κατηγορία περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσε να γίνει πιο επικίνδυνη καθώς επεκτείνεται σε μέγεθος.

Τέλος, οι κίνδυνοι για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο αποτελούν έντονη ανησυχία για τα χρηματοπιστωτικά ιδρυμάτα», πρόσθεσε ο οικονομολόγος του ΔΝΤ.

Οι χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να λάβουν μέτρα για να διασφαλίσουν ότι οι τράπεζες και άλλα ιδρύματα μπορούν να αντέξουν τις αθετήσεις πληρωμών από τους καταναλωτές, αλλά και άλλους κινδύνους, χρησιμοποιώντας τεστ αντοχής, έγκαιρες διορθωτικές ενέργειες και άλλα εποπτικά εργαλεία.

Οι τέσσερις προτάσεις του ΔΝΤ

«Επιτρέψτε μου να στραφώ στις συστάσεις πολιτικής μας. Πρώτα απ ‘όλα, οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί, ούτε χαλαρώνοντας πρόωρα τις πολιτικές ούτε καθυστερώντας τες πολύ. Δεύτερον, οι αναδυόμενες και οι παραμεθόριες οικονομίες θα πρέπει να ενισχύσουν τις προσπάθειες για τον περιορισμό των τρωτών σημείων του χρέους. Τρίτον, οι εποπτικές και οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να παρακολουθούν και να διαχειρίζονται τον πιστωτικό κίνδυνο, ιδίως στην αγορά ακινήτων, προκειμένου να μετριάσουν τον αντίκτυπο στις τράπεζες και σε άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Τέλος, οι απειλές στον κυβερνοχώρο θα μπορούσαν ενδεχομένως να έχουν αντίκτυπο στην ευρύτερη οικονομία. Οι εποπτικές, οι ρυθμιστικές αρχές και οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες πρέπει να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα στον κυβερνοχώρο», εξήγησε ο Αντριαν.

Διαβάστε ακόμη

Alpha Bank και Unicredit εξετάζουν επέκταση στη Ρουμανία μετά τη μεταξύ τους συμφωνία

Ξέσπασε πόλεμος στη Wall Street μεταξύ Γιώργου Οικονόμου και Genco Shipping

Προσοχή: Απαγορεύεται το κάπνισμα σε απόσταση 5 μέτρων από άλλους

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ