search icon

Οικονομία

Αντίστροφη μέτρηση για τους οφειλέτες των Ταμείων

Διάταξη στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο μειώνει την προθεσμία που έχουν περίπου 50.000 οφειλέτες που είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση των έως 120 δόσεων, και την έχασαν, να επανενταχθούν

Στενεύουν τα περιθώρια για περίπου 80.000 οφειλέτες του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ, που επιθυμούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, πριν το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) ενεργοποιήσει τις διαδικασίες αναγκαστικών εισπράξεων.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση για τη διαδικασία διαχωρισμού των οφειλών σε εισπράξιμες, επισφαλείς και σε αυτές που είναι ανεπίδεκτες είσπραξης. Διάταξη στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που αναμένεται να ψηφιστεί έως την ερχόμενη Πέμπτη από τη Βουλή, μειώνει την προθεσμία που έχουν περίπου 50.000 οφειλέτες που είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση των έως 120 δόσεων, και την έχασαν, να επανενταχθούν.

Συγκεκριμένα, ενώ ο προηγούμενος νόμος όριζε ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης στο ΚΕΑΟ έως το τέλος Μαΐου, η νέα διάταξη περιορίζει το διάστημα έως τις 31 Μαρτίου 2020. Παραμένει βέβαια ως προϋπόθεση η υποχρέωση πληρωμής όλων των δόσεων που χάθηκαν καθώς και των τρεχουσών υποχρεώσεων που δεν έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση.

Στον αντίποδα, για τους οφειλέτες που έχουν ήδη υποβάλει την πρώτη αίτηση ένταξης στη ρύθμιση, όμως δεν έχουν ακόμη βεβαιωθεί οι οφειλές τους ώστε να ρυθμιστεί το ποσό σε δόσεις, το χρονικό περιθώριο υποβολής παραμένει στις 31 Μαΐου 2020. Αλλωστε, σε αυτήν την περίπτωση η υπαιτιότητα για την καθυστέρηση οφείλεται στον ΕΦΚΑ και κατά κύριο λόγο στο πρώην ΕΤΑΑ, καθώς τα αρχεία του Ταμείου δεν είναι πλήρη ώστε να προσδιοριστούν με ακρίβεια και να αναρτηθούν οι παλαιές οφειλές μέχρι το 2017.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΚΕΑΟ, στο τέλος του 2019 το σύνολο των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών διαμορφώθηκε στα 35,383 δισ. ευρώ, ελαφρώς μειωμένο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (κατά 159,3 εκατ. ευρώ). Η μείωση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις  διαγραφές οφειλών μη μισθωτών βάσει του επανυπολογισμού που προβλέπει ο ν. 4611/2019, ενώ συνέβαλαν επίσης οι μειώσεις και οι συμψηφισμοί οφειλών καθώς και οι εκπτώσεις προσαυξήσεων λόγω ένταξης των οφειλετών σε ρύθμιση.

Ειδικότερα, στο τέλος του 2019 οι ρυθμισμένες οφειλές προς το ΚΕΑΟ άγγιξαν συνολικά τα 5,3 δισ. ευρώ (εκ των οποίων 3,8 δισ. ευρώ αφορούν οφειλές που εντάχθηκαν στη διαδικασία ρύθμισης που ορίζει ο ν. 4611/2019) σημειώνοντας σημαντική αύξηση, καθώς στο τέλος του Ιουνίου του 2019 βρισκόταν σε ρύθμιση το ποσό των 2,6 δισ. ευρώ. Παράλληλα, συνεχίστηκε και στο τέταρτο τρίμηνο του 2019 η ένταξη νέων οφειλετών, η εισαγωγή νέων οφειλών και η αύξηση των πρόσθετων τελών για τους οφειλέτες που είναι ήδη ενταγμένοι στο ΚΕΑΟ.

Ανεπίδεκτα είσπραξης

Την ίδια στιγμή βέβαια, το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με τη διοίκηση του ΚΕΑΟ προχωρούν στη διαδικασία χαρακτηρισμού των οφειλών ως ανεπίδεκτων είσπραξης, ύστερα από έρευνες για τον εντοπισμό των πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, ξεκινώντας σαφάρι ώστε να βρει καταθέσεις, ακίνητα και πάσης φύσεως περιουσιακά στοιχεία. Μεταξύ των στοιχείων που ερευνώνται είναι τυχόν μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, οι οποίες να υπόκεινται σε διάρρηξη, λόγω καταδολίευσης, καθώς και πιθανές χρηματικές απαιτήσεις του οφειλέτη, όπως μισθωμάτων, μισθών, συντάξεων, απαιτήσεις στις τράπεζες και στα λοιπά πιστωτικά ιδρύματα.

Τα χρέη χαρακτηρίζονται ανεπίδεκτα είσπραξης εφόσον ληφθούν όλα τα προβλεπόμενα αναγκαστικά μέτρα σε κάθε περιουσιακό στοιχείο που εντοπίστηκε κι επιβληθούν κατασχέσεις για το σύνολο της οφειλής εις χείρας όλων των πιστωτικών ιδρυμάτων. Σε περίπτωση πτώχευσης του οφειλέτη, θα πρέπει να πιστοποιείται ότι έχει κηρυχθεί η παύση των εργασιών της πτώχευσης ή έχει επέλθει περάτωση αυτής. Τέλος, σε περίπτωση θανάτου του οφειλέτη ή συνυπεύθυνου προσώπου, όλες οι έρευνες, ενέργειες και μέτρα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ή ληφθεί και κατά των κληρονόμων του.

Exit mobile version