search icon

Οικονομία

Αντικειμενικές αξίες: Σε ποιες περιοχές αυξάνονται και σε ποιες μένουν σταθερές το 2024

Εκπλήξεις σε πολλούς δήμους που υπέβαλαν ενστάσεις - Ποιοι μπαίνουν στο σύστημα τιμών εφορίας, κάτι που φέρνει αυξήσεις σε δεκάδες φόρους που επιβαρύνουν τις μεταβιβάσεις και την κατοχή των ακινήτων - Μεταβιβάσεις ακινήτων: Τέλος στις επισκέψεις σε δήμους και κτηματολόγιο

Τον «εφιάλτη» της… Ιθάκης όπου οι τιμές της εφορίας για τα ακίνητα αυξήθηκαν, εν μία νυκτί, κατά 250% (συγκεκριμένα από 600 ευρώ ανα τ.μ σε 2.100 ευρώ) είναι πιθανό να ζήσουν πολλές από τις 2.167 περιοχές οποίες ετοιμάζονται να μπουν στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών της εφορίας.

Πρόκειται για το 1,5% της επικράτειας, αφορά περιοχές που εντοπίστηκαν μέσω της τελευταίας απογραφής από τη Στατιστική Αρχή το 2021 και πρόκειται να πάρουν νέες και τσουχτερές τιμές φορολόγησης.

Ένταξη στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών σημαίνει αυξήσεις σε δεκάδες φόρους, που επιβαρύνουν τις μεταβιβάσεις και την κατοχή των ακινήτων στις συγκεκριμένες περιοχές στις οποίες εξακολουθεί να ισχύει ακόμη το σύστημα των αντικειμενικών αξιών γης και των τιμών εκκίνησης ελάχιστου κόστους κατασκευής οικοδομής.

Αναλυτικότερα η λίστα περιλαμβάνει τις ακόλουθες περιοχές:

Αμετάβλητες οι υφιστάμενες αντικειμενικές το 2024

Στο συρτάρι μπαίνει καθε πρόταση για νέα τροποποίηση στο υφιστάμενο σύστημα των αντικειμενικών αξίων. Αν και οι υφιστάμενες τιμές θεωρούνται ήδη ξεπερασμένες, θα διατηρηθούν για τουλάχιστον ακόμη ένα έτος και το 2025 θα ενεργοποιηθεί το σύστημα μαζικής εκτίμησης αξίας ακινήτων. Με την αξιοποίηση κατάλληλων αλγορίθμων οι τιμές ζώνης θα «ευθυγραμμίζονται» με την τρέχουσα εικόνα της αγοράς.

Ουσιαστικά θα ξεκινήσει η δημιουργία βάσης δεδομένων με στοιχεία από την κτηματαγορά που θα επικαιροποιούνται σε πραγματικό χρόνο και νέο πληροφοριακό σύστημα που θα αξιοποιεί τα παραπάνω στοιχεία και θα υπολογίζει τις αξίες των ακινήτων.

Εκπλήξεις σε δήμους που υπέβαλαν ενστάσεις

Εδώ και έναν χρόνο οι μισοί δήμοι της χώρας, περίπου 145 στον αριθμό, έχουν υποβάλλει ένσταση με το αιτιολογικό ότι οι τιμές που είχαν καθοριστεί, τον Ιανουάριο του 2022, ήταν υψηλότερες από ότι θα έπρεπε. Ωστόσο, από τότε μέχρι σήμερα σε πολλές περιοχές τα πράγματα έχουν αλλάξει με τις τιμές των ακινήτων να έχουν αυξηθεί σημαντικά και την «ψαλίδα» μεταξύ εμπορικών και αντικειμενικών αξιών να έχει διευρυνθεί.

Τα πρώτα μηνύματα από την αρμόδια Επιτροπή του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας που έχει αναλάβει την εξέταση των ενστάσεων των δήμων δεν είναι ενθαρρυντικά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πολλές από τις ενστάσεις απορρίπτονται ως μη επαρκώς στοιχειοθετημένες.

Μάλιστα φαίνεται ότι εννέα στους δέκα δήμους δεν έχουν επισυνάψει τεκμηρίωση του αιτήματος τους και αποδεικτικά στοιχεία προς την αρμόδια επιτροπή τα οποία αποδεικνύουν, όπως προβλέπονταν στη σχετική απόφαση, τους ακριβείς λόγους για τους οποίους πρέπει να μειωθούν οι τιμές. Αφού ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, έρχεται η σειρά των ιδιωτών εκτιμητών οι οποίοι θα αναλάβουν να προχωρήσουν στον επαναπροσδιορισμό των τιμών ζώνης.

Η «άσκηση» αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το καλοκαίρι αλλά ο πήχης των προσδοκιών μπαίνει στα χαμηλά. Στην Αττική μείωση αντικειμενικών αξιών έχουν ζητήσει οι δήμοι Αθηναίων, Γλυφάδας, Καλλιθέας, Αμαρούσιου, Βριλησσίων, Ζωγράφου,Αγ. Δημητρίου, Παλλήνης, Μοσχάτου-Ταύρου ενώ στην περιφέρεια μεταξύ άλλων διορθώσεις έχουν ζητήσει οι δήμοι Καλαμάτας, Ρόδου, Κιλκίς, Πύλου, Σάμου, Κέρκυρας, Πάτρας, Πύργου, Ιθάκης, Κομοτηνής …

Διαβάστε ακόμη 

Lidl Ελλάς: Επενδύσεις 120 εκατ. ευρώ μέσα στην επόμενη τριετία

Ο ανασχηματισμός (κατά περίπτωση…), η απόβαση στα Χανιά, οι εξαφανισμένοι χορηγοί, η μαρίνα της Lamda και η μετοχή λάστιχο

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Τέλος στις επισκέψεις σε δήμους και κτηματολόγιο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version