Τους «λογαριασμούς» τους με την εφορία θα πρέπει να κάνουν όσοι ενδιαφέρονται να μεταβιβάσουν ή να αποκτήσουν άμεσα ακίνητο. Το 2021 και αφού αποκρυσταλλωθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας, θα «τρέξει» το σχέδιο της εξίσωσης των αντικειμενικών Τιμών Ζώνης με τις εμπορικές. Οι νέες τιμές θα ισχύσουν για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ από την Πρωτοχρονιά, αλλά για τις μεταβιβάσεις ακινήτων από την Ανοιξη του 2021 και μετά.
Σε 80 μέρες αλλάζει ο χάρτης των αντικειμενικών τιμών της εφορίας. Σχεδόν το 99% των κατοικημένων περιοχών της χώρας εντάσσεται πλέον στο σύστημα Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξιών.
Το υπουργείο Οικονομικών έχε παραλάβει τις τελικές εισηγήσεις που του παρέδωσαν οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων και αναζητεί ασυμφωνίες και υπερβολικές αποκλίσεις. Όπου εντοπιστούν, την λύση θα δώσει τρίτος εκτιμητής που θα ορίσει την σωστή τιμή που θα ισχύσει από την Πρωτοχρονιά.
Ωστόσο ορισμένες περιοχές (σε Σαντορίνη, Μύκονο και αλλού) παίρνουν για πρώτη φορά αντικειμενική Τιμή Ζώνης. Και αυτό σημαίνει έως και 500% υψηλότερες φορολογητέες αξίες για ακίνητα που «δανείζονταν» τιμές από άλλα νησιά και περιοχές, πληρώνοντας φόρους σαν να ήταν απλά αγροτεμάχια. Σκοπός του υπουργείου Οικονομικών είναι, από την ένταξη περίπου 3.000 περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα, ιδιοκτήτες πολυτελών ακινήτων να κληθούν να πληρώσουν έως και μισό δισ. ευρώ περισσότερα. Και με αυτά, να χρηματοδοτηθεί περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ, έως 8% το 2021.
Για τους πολλούς πάντως -και παρά τις αυξομειώσεις στις αντικειμενικές- το υπουργείο Οικονομικών προϋπολογίζει να εισπράξει ίδιο ΕΝΦΙΑ με εφέτος (2,69 δισ. ευρώ). Και αυτό εντάσσεται στις συνολικές αλλαγές στον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων το 2021.
Ωστόσο το Δημόσιο προσδοκά όμως και …45% περισσότερα από φόρους μεταβίβασης, γονικών παροχών και δωρεών (246 εκατ. ευρώ έναντι 170 εκατ. ευρώ φέτος), καθώς η αγορά θα αναθερμαίνεται και οι τιμές εναρμονίζονται πλέον με τις εμπορικές αξίες της αγοράς.
Ποιος πληρώνει το «μάρμαρο»
Λίγο πριν την επίσημη ανακοίνωση των νέων τιμών της εφορίας, τις τάσεις που καταγράφονται αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, που δείχνουν ότι στους μήνες της καραντίνας οι τιμές των ακινήτων όχι απλώς άντεξαν αλλά, μετά τις προηγούμενες αυξήσεις, αυξήθηκαν και άλλο πανελλαδικά κατά 4,1%!
«Τυχεροί» θα φανούν έτσι όσοι προλάβουν να πραγματοποιήσουν μεταβιβάσεις, αγορές και γονικές παροχές ή δωρεές, για ακίνητα σε περιοχές όπου το κόστος μεταβίβασης εξαρτάται από τις αντικειμενικές τιμές που θα αυξηθούν.
Και ενώ η «τρέλα» του Airbnb και η ζήτηση ακινήτων στην Αθήνα από Κινέζους, Άραβες και Τούρκους φαίνεται να ανακόπηκε λόγω κορωνοϊού, παράγοντες της αγοράς και στοιχεία από πλατφόρμες αγγελιών (spitogatos.gr) δείχνουν αυξήσεις στα δυτικά Προάστια και στον Πειραιά, αλλά και έως 13% στη Θεσσαλονίκη.