Κύμα αντιδράσεων στους κόλπους των μικρομεσαίων επαγγελματιών προκαλεί η απόφαση της πολιτείας να τους ζητήσει να επιστρέψουν μέρος των επιδοτήσεων που δόθηκαν για το ακριβό ρεύμα κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης. Οι ενισχύσεις αφορούσαν περίπου 1,2 εκατομμύρια δικαιούχους, συνολικού ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ με παροχή ισχύος 35KVA που όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων δόθηκαν παράτυπα στους επαγγελματίες αφού χορηγήθηκαν πριν ακόμη εγκριθεί η σχετική επιδότηση από την ευρωπαΐκή επιτροπή ανταγωνισμού.

Στις επιχειρήσεις αυτές περιλαμβάνονται οι φούρνοι, κομμωτήρια, εστιατόρια ψιλικατζίδικα αλλά και οι αγρότες. Πρόκειται για χρήματα τα οποία είχαν καταβάλει οι πάροχοι ενέργειας πριν ακόμα αποφανθεί η ευρωπαΐκή επιτροπή για την τύχη τους και τα οποία μετά το φιάσκο της επιστροφής τους βρίσκονταν για πάνω από ενα χρόνο σε συζητήσεις με την κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο θα τα εισπράξουν.

Με βάση όσα ανέφερε χθες, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, η επιστροφή χρημάτων, αφορά λιγότερο από το 0,5% των επιχειρήσεων.

Εκτιμάται, δηλαδή, με βάση την εκκαθάριση που έχει κάνει η ΔΕΗ, που έχει το 60% της αγοράς, ότι 2.500 επιχειρήσεις θα πρέπει να επιστρέψουν περί τα 2 εκατ. ευρώ λόγω υπέρβασης κρατικών ενισχύσεων ή λόγω σφαλμάτων ΦΠΑ ή μεγαλύτερης κατανάλωσης. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται η μεγάλη πλειοψηφία που βρίσκεται στη χαμηλή τάση, θα πρέπει να επιστρέψει κάτι παραπάνω από 100 ευρώ, αν και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που υπάρχουν ποσά μεγαλύτερα. Επίσης, όπως αναφέρεται, μέσα από τους ανεκφαλιοποιητικούς λογαριασμούς, άλλες 100.000 επιχειρήσεις θα λάβουν 4 εκ ευρώ, καθώς προέκυψε ότι έπρεπε βάσει κατανάλωσης να πάρουν μεγαλύτερη επιδότηση.

Όπως δήλωσε στο newmoney, ο Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Δημήτρης Βαργιάμης, «Με μια κίνηση αιφνιδιαστική η κυβέρνηση ζητά πίσω την επιδότηση που είχε δώσει το 2021-2022 προς τις επιχειρήσεις, προκειμένου τότε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στο υψηλό κόστος της ενέργειας.

Σήμερα ουσιαστικά ζητά πίσω την επιδότηση και αυτό ενδέχεται προστεθεί σε μια σειρά άλλων επιβαρύνσεων. Ας μην ξεχνάμε ότι οι επιχειρήσεις έρχονται από μια 15ετή τριπλή κρίση (κρίση χρέους, ενεργειακή κρίση, πανδημία) και τώρα, με τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις επιβαρύνονται σε πολλές περιπτώσεις με τον τριπλάσιο φόρο σε σχέση με τον προηγούμενο. Ζητούν λοιπόν από την κυβέρνηση να πάρει πίσω την πράξη για την επιστροφή της επιδότησης. Έχουν έρθει στη γνώση μας περιπτώσεις με μηδενική κατανάλωση ενέργειας και απαιτείται πληρωμή 2 και 3.000 ευρώ, κάτι που εγκυμονεί μεγάλο κίνδυνο. Όλες αυτές οι πολιτικές τις οδηγούν στον κίνδυνο να βάλουν λουκέτο παρά πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τις οποίες, πρέπει να αναφέρουμε ότι δεν υπάρχει χρηματοδότηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου ΜμΕ της ΓΣΕΒΕΕ ποσοστό 25% έχει μηδενική ρευστότητα και σε άλλο ένα 25% τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν για έναν μήνα. Είναι κοινωνική και εθνική ανάγκη να αλλάξει το μείγμα πολιτικών που εφαρμόζεται για να μπορέσουν οι μικρομεσαίοι να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν», τόνισε.

Πάντως, με επιστολή της η ΓΣΕΒΕΕ επικαλούμενη πρόσφατες καταγγελίες από επιχειρήσεις – μέλη της ΓΣΕΒΕΕ κάνει λόγο για αιτήματα επιστροφής χρημάτων από εκκρεμότητες προηγούμενων επιδοτήσεων. Όπως σημειώνει, «χωρίς αιτιολογία από τους πάροχους υπάρχουν επιπρόσθετες υπέρογκες χρεώσεις στους λογαριασμούς ενέργειας, οι οποίες και δεν δικαιολογούνται από τα υφιστάμενα τιμολόγια.»

Η συγκεκριμένη επιστολή διαμαρτυρίας είχε αποδέκτες τρία Υπουργεία και συγκεκριμένα τους κ.κ. Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνο Τσιάρα μετά την έκδοση στις 10.6.2024 –μία ημέρα δηλαδή μετά τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών– της με αριθμό ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/62035/1037 κοινής υπουργικής απόφασης για την επιστροφή των πρόσθετων επιδοτήσεων.

Οι συμπληρωματικοί αυτοί λογαριασμοί ενέργειας, φαίνεται να έχουν στηριχθεί σε μία υπουργική απόφαση, η οποία εκδόθηκε στις 10 Ιουνίου 2024, μία ημέρα μετά τις Ευρωεκλογές, και με την οποία δίνεται στους πάροχους ενέργειας η δυνατότητα να ζητήσουν πίσω ποσά που αντιστοιχούσαν σε επιδοτήσεις που δόθηκαν από τον Φεβρουάριο του 2022 έως και τον Δεκέμβριο του 2023 και είχαν σκοπό να μειώσουν το τελικό πληρωτέο ποσό ανά λογαριασμό, σε μία περίοδο που το ύψος των λογαριασμών ενέργειας «γονάτιζε» τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Το ύψος εκείνης της επιδότησης έφτανε τα 800 εκατομμύρια ευρώ και δόθηκε μέσω του Εθνικού Προγράμματος Στήριξης, χωρίς όμως, όπως φαίνεται, τη σχετική έγκριση από την Ε.Ε.

Έντονα τα παράπονα των επαγγελματιών

Για το ζήτημα που έχει προκύψει με λογαριασμούς ρεύματος επαγγελματιών μίλησε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου σήμερα στο ΟPEN. Όπως εξήγησε, το Ε.Ε.Α. δέχεται τις τελευταίες ημέρες έντονα παράπονα επαγγελματιών στους οποίους έφθασαν λογαριασμοί ρεύματος με μεγάλα ποσά που είχαν καταχωρηθεί την περίοδο 2022-2023 ως κρατική επιδότηση και τώρα τους ζητείται να τα επιστρέψουν.

Αυτό συνέβη, ανέφερε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, γιατί δεν εγκρίθηκε η καταβολή τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση και, μετά από πρόσφατη υπουργική απόφαση, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, οι εταιρείες ξεκίνησαν τη διαδικασία είσπραξης αυτών των ποσών. Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. υπογράμμισε ότι είναι ανεπίτρεπτο να συμβαίνει αυτό, όταν μάλιστα οι επιχειρήσεις δεν είχαν ενημερωθεί πως αυτά τα ποσά θα γίνουν απαιτητά. Και ζητούνται να επιστραφούν, υπό τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην αγορά με την τόση ακρίβεια και το λειτουργικό κόστος στα ύψη.

Επιστολή διαμαρτυρίας

Επιστολή διαμαρτυρίας αναφορικά με την επιστροφή της κρατικής επιδότησης για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας έστειλε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών στις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών, Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και ζητάει την παρέμβασή τους για την ανάκληση της επίμαχης υπουργικής απόφασης.

Αναλυτικά: «Τις τελευταίες ημέρες λαμβάνουμε σωρεία διαμαρτυριών από επιχειρήσεις, που ανήκουν στη δυναμική των μελών του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και όχι μόνο, στις οποίες οι επιχειρηματίες εκφράζουν την αγωνία αλλά και την απορία τους για τις υπέρμετρες χρεώσεις, που υπέστησαν αιφνίδια και άνευ προηγούμενης ενημέρωσης από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, λαμβάνοντας από τους τελευταίους διογκωμένους λογαριασμούς ρεύματος.

Ειδικότερα, οι εν λόγω λογαριασμοί, οι οποίοι φέρουν τον χαρακτηρισμό «Έκτακτος Λογαριασμός» και έχουν εκδοθεί ως επί το πλείστον την 29/06/2024, περιλαμβάνουν ως χρέωση μόνον την επιστροφή της κρατικής επιδότησης, που είχε δοθεί για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τον Φεβρουάριο του 2022 έως και τον Δεκέμβριο του 2023, ζητώντας πρακτικά από τους επιχειρηματίες την ανεπίτρεπτη, κατά την άποψή μας, επιστροφή των επιδοτήσεων ηλεκτρικής ενέργειας, που έλαβαν την περίοδο εκείνη σε μία προσπάθεια ελάφρυνσης τους από τις υπέρογκες αυξήσεις στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και ως μέτρο ενίσχυσης της βιωσιμότητας των επιχειρήσεών τους!

Βεβαίως, στις χρεώσεις αυτές προχώρησαν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας μετά το «πράσινο φως», που έλαβαν από την Πολιτεία με την υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/Δ ΗΕ/62035/1037 Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 3268/ΤΕΥΧΟΣ Β’), η οποία εκδόθηκε την επομένη των Ευροεκλογών, ήτοι την 10.06.2024, όπου δόθηκε επί της ουσίας το δικαίωμα στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας να προβούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, έως την 30.06.2024 στην έκδοση ανακεφαλαιωτικών λογαριασμών με τους οποίους θα ζητούν την επιστροφή των ως άνω επιδοτήσεων, οι οποίες σύμφωνα με εκτιμήσεις ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ, καθώς αφορούν χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες!

Διερωτάται, λοιπόν, εύλογα κανείς: ποια η στήριξη των επιχειρήσεων, όταν εν μέσω πολλαπλών κρίσεων στην εγχώρια οικονομία, η Πολιτεία σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα από τις έντονες διαμαρτυρίες στην αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος ενισχύει με κρατικές επιδοτήσεις την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας των επιχειρήσεων και εν συνεχεία δίνει το ελεύθερο στους παρόχους να ζητήσουν την επιστροφή των ενισχύσεων αυτών;; Και μάλιστα εντός ασφυκτικών και ανελαστικών προθεσμιών, όπως φαίνεται από τους εκδοθέντες λογαριασμούς, οι οποίοι φέρουν ως προθεσμία εξόφλησης την 19/07/2024 ή την 23/07/2024, θέτοντας την λειτουργία των επιχειρήσεων σε κίνδυνο, καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι οι πάροχοι προχωρούν άμεσα πλέον και με μικρές οφειλές στην διακοπή της ηλεκτροδότησης, γεγονός καταστροφικό για τις επιχειρήσεις τη δεδομένη χρονική στιγμή, όπου βρισκόμαστε εν μέσω ίσως του θερμότερου καλοκαιριού τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά και της τουριστικής περιόδου, η οποία είναι σε εξέλιξη.

Γίνεται, ούτως, σαφές ότι η εμπιστοσύνη ανάμεσα σε πολίτη και κράτος, που απαιτεί η σύγχρονη δημοκρατία, κλονίζεται ανεπανόρθωτα με πρακτικές, όπως η παραπάνω, που στερούν από τον πολίτη το δικαίωμα της ενημέρωσης και της αντίδρασης σε ενέργειες, που πλήττουν την υπόστασή του ανεπανόρθωτα.

Λόγω των παραπάνω, εκφράζοντας την ευθεία εναντίωσή μας στις ανωτέρω πρακτικές, που ουδόλως αρμόζουν σε μία δημοκρατική κοινωνία, αιτούμεθα την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων Υπουργείων με στόχο την ανάκληση της επίμαχης υπουργικής απόφασης, που πλήττει ανεπανόρθωτα τεράστιο αριθμό επιχειρήσεων και των οικογενειών τους».

Διαβάστε ακόμη

Πλαίσιο Computers: Οι πωλήσεις ρεκόρ και το νέο κατάστημα στο αεροδρόμιο

Η ελίτ των celebrities και του παγκόσμιου επιχειρείν στον πλουσιότερο γάμο του πλανήτη (pics)

Στο «σφυρί» διαμερίσματα, πάρκινγκ και οικόπεδα με χαμηλές τιμές εκκίνησης

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ