Σε προεκλογικούς ρυθμούς η κυβέρνηση επισπεύδει βαλτωμένα προγράμματα σε τουρισμό, έρευνα και καινοτομία, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ακόμα και για καφέ και εστιατόρια
του Δημήτρη Μαρκόπουλου
Στη μάχη των πολιτικών εντυπώσεων ρίχνεται το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης με πλήθος προγραμμάτων και διευκολύνσεων για τις μικρές επιχειρήσεις, τα οποία δεν έχουν μακρόπνοο χαρακτήρα, αλλά αφορούν το κοντινό προεκλογικό μέλλον.
Συγκεκριμένα, με σαφή στόχευση στις επερχόμενες εθνικές εκλογές ανοίγουν πόροι άνω του 1 δισ. ευρώ σε προγράμματα ενίσχυσης. Αν και παράγοντες του υπουργείου αναγνωρίζουν ότι αυτές οι πολιτικές δεν είναι δυνατόν να φτάσουν μέχρι τη βάση και να ανατραπεί πλήρως μια εικόνα μεγάλων καθυστερήσεων στη διάχυση των ευρωπαϊκών χρημάτων, παρά ταύτα με εντολή από τον αρμόδιο γι’ αυτές τις δράσεις υπουργό Γιάννη Δραγασάκη επισπεύδονται βαλτωμένα προγράμματα.
Δεν είναι καθόλου τυχαία η ανακοίνωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης για την υπογραφή απόφασης που αφορά την καταβολή επιχορήγησης 700 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ) από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για συμμετοχή σε επενδυτικά σχήματα με στόχο τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ομως εκτός αυτού, τις τελευταίες ημέρες επισπεύδονται μια σειρά από δράσεις. Ηδη πρόσφατα προχώρησαν νέες εντάξεις επιχειρηματικών σχεδίων, συγκεκριμένα 172, στη δράση «Επιχειρούμε Εξω», την οποία ενέκρινε η ειδική γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ στο υπουργείο Οικονομίας Ευγενία Φωτονιάτα. Ο προϋπολογισμός τους είναι 7.881.894,38 ευρώ. Συνολικά στη δράση «Επιχειρούμε Εξω» το κόστος ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ και δικαιούχοι είναι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις που αναπτύσσουν ήδη εξαγωγική δραστηριότητα. Το ενδιαφέρον είναι ότι το υπουργείο σε μια προεκλογική φάση διακηρύσσει πως η πρόσκληση του προγράμματος είναι διαρκώς ανοιχτή για υποβολή, καθώς «νέα πολιτική του υπουργείου είναι η άμεση αξιολόγηση». Πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομίας στοχεύει να ολοκληρώνονται οι σχετικές διαδικασίες εντός δύο μηνών, άρα λογικά πριν από τις επερχόμενες εκλογές.
Με γοργό ρυθμό το υπουργείο προχώρησε και την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων που υποβλήθηκαν στη δράση «Ενίσχυση της Ιδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων». Το πρόγραμμα που αφορά χιλιάδες μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις, ανέρχεται σε 411.552.544 ευρώ, δίνοντας τη δυνατότητα για ένταξη 2.527 επενδυτικών σχεδίων.
Ενα πρόγραμμα που επίσης δείχνει να χαίρει μεγάλης προσοχής από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας είναι ο δεύτερος κύκλος του «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ». Η προκήρυξη του νέου κύκλου ξεκινά αυτές τις ημέρες, ενώ ο προϋπολογισμός του θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ. Οι ενισχυόμενες επιχειρήσεις μπορούν να είναι αυτές που ανήκουν στις κλασικές δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης (π.χ. βιομηχανική έρευνα, πειραματική ανάπτυξη, μελέτες σκοπιμότητας), όσες εντάσσονται στον τομέα της καινοτομίας, ενώ προωθούνται δαπάνες και για την πληρωμή συμμετοχών σε εμπορικές εκθέσεις ή την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών. Εξάλλου επιδότηση ύψους 15.000-112.500 ευρώ θα μπορούν να πάρουν χιλιάδες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις μέσω του νέου προγράμματος του ΕΣΠΑ που επονομάζεται «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων». Το ύψος των επενδυτικών σχεδίων που θα υποβληθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα πρέπει να κυμαίνεται από 30.000 έως 150.000 ευρώ και βασικός στόχος είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων.
60 εκατ. ευρώ σε εστίαση
Οπως πρώτοι είχαμε γράψει εδώ και μήνες, το πρώτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που προβλέπει την ενίσχυση υφιστάμενων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο της εστίασης ξεκινά. Προωθείται η δράση που φέρει τον τίτλο «Εργαλειοθήκη Επιχειρηματικότητας: Εμπόριο – Εστίαση – Εκπαίδευση» και ο προϋπολογισμός της (δημόσια δαπάνη) ανέρχεται στα 60 εκατ. ευρώ, κατανεμημένος σε 20 εκατ. ευρώ για κάθε τομέα. Στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει πληρωμές σε μικρά καφέ τα οποία θα λειτουργήσουν ως άτυπα προεκλογικά κέντρα και χώρους εστίασης που για πρώτη φορά θα πάρουν ενισχύσεις, δίχως όμως να υπάρχει σχεδιασμός για τον τρόπο ουσιαστικής ανάπτυξης του κλάδου.
Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, από την 1η Ιανουαρίου του 2019 τίθεται σε ισχύ το νέο πρόγραμμα επιδότησης των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα ηλικίας έως 25 ετών. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η συγκεκριμένη επιδότηση αφορά όλους τους νέους κάτω των 25 ετών, δηλαδή και αυτούς που ήδη εργάζονται, αλλά και όσους θα προσληφθούν μέσα στο 2019. Τέλος, το υπουργείο Εργασίας ολοκλήρωσε την αξιολόγηση των προτάσεων για τη δημιουργία των πρώτων Κέντρων Στήριξης της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ). Εγκρίθηκαν μάλιστα 15 αιτήσεις χρηματοδότησης φορέων, συνολικού προϋπολογισμού 1.904.882,39 ευρώ. Τα πρώτα 15 ΚΑΛΟ θα δημιουργηθούν στις Περιφερειακές Ενότητες Βορείου Τομέα Αθηνών, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Αχαΐας, Μαγνησίας (2), Ιωαννίνων, Κορινθίας, Φωκίδας, Ηρακλείου, Χανίων, Κέρκυρας, Ρόδου, Λέσβου, Λευκάδας. Κάθε Κέντρο επιχορηγείται από το υπουργείο Εργασίας με 127.000 ευρώ.