Η επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας σηματοδοτεί ένα μπαράζ συσκέψεων το Σαββατοκύριακο στο Μέγαρο Μαξίμου, την ώρα που είναι ακόμα σε πλήρη εξέλιξη το τιτάνιο έργο των διασωστών σε Καρδίτσα, Τρίκαλα και Λάρισα, προκειμένου να απεγκλωβίσουν πολίτες και να προμηθεύσουν τους πληγέντες με τις απαραίτητες προμήθειες, καθ’ όσον αυτοί παραμένουν εγκλωβισμένοι.
Συσκέψεις που θα έχουν αποφασιστικό χαρακτήρα, μιας και ο κ. Μητσοτάκης εξήγαγε συμπεράσματα από την αυτοψία του και τις συζητήσεις με τοπικούς άρχοντες των περιοχών.
Όπως είναι φυσικό, σε άμεση προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση της γιγάντιας επιχείρησης και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι καταγραφές και η δρομολόγηση των αποζημιώσεων. Ήδη, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε το πρώτο στίγμα ότι θα αναζητήσει ευρωπαϊκούς πόρους για την ανοικοδόμηση των περιοχών, καθώς οι καταστροφές ξεπερνούν κατά πολύ τις αντοχές του προϋπολογισμού και με ρεαλιστικούς υπολογισμούς υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ σε άμεσο κόστος.
Είναι πρόσφατο, άλλωστε, το παράδειγμα της Σλοβενίας που επλήγη προ εβδομάδων από καταστροφικές πυρκαγιές και έτυχε ευρωπαϊκής στήριξης τόσο για την τρέχουσα όσο και για την επόμενη χρονιά. Ήδη, στο Μέγαρο Μαξίμου διευρευνούν τις προοπτικές ανακατεύθυνσης πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, τη βοήθεια από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε., αλλά και την άντληση πόρων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τα έργα υποδομής. Ήδη έχει υπάρχει σχετική επικοινωνία του κ. Μητσοτάκη με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για το θέμα.
Διαπιστώνοντας το πολιτικά βαρύ κλίμα για την κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε χθες από τη Θεσσαλία το μήνυμα ότι ο ίδιος δεν κρύφτηκε ποτέ στα δύσκολα και ότι η κυβέρνηση θα βάλει πλάτη και θα βοηθήσει την αυτοδιοίκηση στο τιτάνιο έργο που έχει μπροστά της.
Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι εν γνώσει ότι έχουν μπροστά τους δύο mega-projects, την ανάταξη του Έβρου, αλλά και την ανοικοδόμηση της Θεσσαλίας, η οποία έχει υποστεί συντριπτικές καταστροφές, με μακροπρόθεσμο κόστος. Άλλωστε, μεγάλο μέρος της αγροτικής παραγωγής της χώρας προέρχεται από τον κάμπο, κάτι που μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο στα ράφια και στους πάγκους της λαϊκής, τροφοδοτώντας το σπιράλ της ακρίβειας.
Ευρύτερα, ο κ. Μητσοτάκης έχει να κάνει και πολιτικές σκέψεις για την επόμενη μέρα. Κατά κοινή παραδοχή, η κυβέρνηση μετά την εκλογή της βρίσκεται σε μόνιμη στενωπό, αντιμετωπίζει τη μια κρίση μετά την άλλη, ενώ ανά καιρούς είναι αντιμέτωπη με αστοχίες και λάθη. Στο πολιτικό παρασκήνιο έχει ανοίξει μια συζήτηση για το αν μια διορθωτική παρέμβαση στο κυβερνητικό σχήμα θα είχε εκτονωτικό χαρακτήρα. Κάτι τέτοιο δεν θεωρείται βέβαιο και σίγουρα δεν είναι κάτι που ο κ. Μητσοτάκης θα έκανε εν θερμώ, μιας και δεν το συνηθίζει.
Από την άλλη, σχετικές κουβέντες γίνονται και μένει να δούμε τι θα αποφασίσει ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος δεν είναι μεν θιασώτης των ανασχηματισμών, αλλά από την άλλη αντιλαμβάνεται ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα, προϊόν του rotation, δεν έχει ξεκινήσει τη νέα τετραετία με τον καλύτερο τρόπο.
Η επενδυτική βαθμίδα
Μέσα σε αυτό το σκηνικό, πάντως, η κυβέρνηση πέτυχε χθες έναν κεφαλαιώδη στόχο που είχε θέσει ο κ. Μητσοτάκης και μάλιστα εντός του πλαισίου που είχε περιγράψει προεκλογικά, δηλαδή την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός των πρώτων 100 ημερών από τη νέα εκλογική νίκη.
Υπό άλλες συνθήκες, η χθεσινή αναβάθμιση από τον καναδικό οίκο DBRS που είναι αναγνωρισμένος από την ΕΚΤ και προφανώς θα είναι θρυαλλίδα και για άλλους οίκους που έχουν τη χώρα μας στις παρυφές της επενδυτικής βαθμίδας θα ήταν αιτία κυβερνητικού πανηγυρισμού.
Εν προκειμένω, αυτή η διάθεση μετριάζεται, με δεδομένη την καταστροφή, της οποίας το τέλος δεν έχει ακόμα διαφανεί. Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν, πάντως, ότι πρόκειται για εξέλιξη που «αλλάζει το παιχνίδι» για την ελληνική οικονομία, η οποία θα έχει πρόσβαση σε σημαντικά φθηνότερο χρήμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον τραπεζικό τομέα και την ιδιωτική οικονομία.