Ξεπερνούν τα 16 δισ. ευρώ οι προσφορές που έχουν υποβληθεί για την επανέκδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου. Το Ελληνικό Δημόσιο επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το ευνοϊκό κλίμα που επικρατεί στις αγορές ομολόγων, με το επανάνοιγμα της τελευταίας έκδοσης των 10ετών ομολόγων, που εξέδωσε το Ελληνικό Δημόσιο στις 18 Ιουνίου, με επιτόκιο 1,5%, με την οποία εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει περίπου 1,5 με 2 δισ. ευρώ.
Το βιβλίο προσφορών είχε ανοίξει με αρχική εκτίμηση επιτοκίου στο 1,33% και έκλεισε τελικά στο 1,23%
Υπενθυμίζεται αρχικώς, πως στόχος του ΟΔΔΗΧ για φέτος ήταν η έκδοση ομολόγων ύψους 4 – 8 δισ. ευρώ, ωστόσο μετά την πανδημία το ανώτατο όριο αυξήθηκε στα 9,5 δισ. Ηδη μέχρι στιγμής το Ελληνικό Δημόσιο έχει αντλήσει από τις αγορές από την αρχή του χρόνου 7,5 δισ. ευρώ.
Το timing της έκδοσης δεν επελέγη εύκολα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις ημέρες αυτές Ιταλία και Ισπανία ετοιμάζονται να βγουν να δανειστούν θηριώδη ποσά πολλών δεκάδων δισ. ευρώ, οπότε έπρεπε να εξασφαλιστεί πως η ελληνική έκδοση δεν θα επισκιαστεί από αυτές. Επιπλέον η Αθήνα ήθελε να βγει νωρίς στις αγορές, για να προλάβει να αποφύγει το ρίσκο που συνεπάγεται η στρατιωτική ένταση με την Τουρκία, αλλά και η ανακοίνωση στοιχείων για την «ζημιά» του β΄τριμήνου από τον ΕΛΣΤΑΤ (την Πέμπτη 3 του μηνός θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ της χώρας).
Και με μόλις 2 δισ. όμως, στα οποία προσβλέπει, το υπουργείο Οικονομικών «χτίζει» ένα μαξιλαράκι 12 δισ. ευρώ συνολικά ως τώρα που, μαζί με τα διαθέσιμα των κρατικών φορέων και τα 15 δισ. «παρκαρισμένα» δάνεια από το 3ο Μνημόνιο, θα διαμορφώνουν ένα ταμειακό απόθεμα 36 δισ. ευρώ συνολικά, για την αντιμετώπιση των ποικίλλων αναγκών που διαμορφώνονται, από μέτρα ανακούφισης και στήριξης όσων τα έχουν ανάγκη, μέχρι την αντιμετώπιση του Κορωνοϊού αλλά και την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας έναντι των εξωτερικών απειλών που δέχεται.