Έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το νέο δεκαετές ομόλογο, με το ενδιαφέρον να ξεπερνά τα 17 δισ. και την έκδοση να υπερκαλύπτεται πάνω από 4-5 φορές.
Το βιβλίο προσφορών της Ελληνικής Δημοκρατίας στο δεκαετές ομόλογο, λήξεως 2030 άνοιξε το πρωί της Τρίτης, με το αρχικό επιτόκιο στο Mid Swap +170/175bps δηλαδή στο 1,65% με 1,70%, καθώς το mid swap για την 10ετία διαμορφώνεται γύρω από τις -0,05 μονάδες βάσης.
Σε ό,τι αφορά το τελικό επιτόκιο, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου (λήξης 2029) να διαμορφώνεται σήμερα στο 1,39% και στα χαμηλά τριών μηνών και το spread στις 172 μονάδες βάσης, ο νέος τίτλος θα έχει επιτόκιο στη γειτονιά του 1,55%.
Το ύψος της έκδοσης δεν έχει καθοριστεί και αναμένεται να κινηθεί ανάλογα με τις προσφορές, με τις πρώτες εκτιμήσεις να μιλούν για 2- 2,5 δισ. ευρώ. Την έκδοση “τρέχουν” οι έξι διεθνείς τράπεζες οποίες έχουν οριστεί κύριοι ανάδοχοι, BNP Paribas, BofA Securities, Deutsche Bank, Goldman Sachs International Bank, HSBC και J.P. Morgan, ενώ ο νέος 10ετής τίτλος θα έχει ωρίμανση στις 16 Ιουνίου του 2030.
Πριν 4 μήνες -και προ κορωνοϊού- η αγορά «τιμολογούσε» τα ελληνικά 10ετή ομόλογα με επιτόκιο 0,91% στα μέσα Φεβρουαρίου. Ένα μήνα αργότερα, στα μέσα Μαρτίου, όταν ο κορωνοϊός «κτυπούσε» την Ευρώπη και η Ελλάδα έμπαινε στην καραντίνα, το 10ετές ομόλογο εκτινάχθηκε στα 3,8%, δηλαδή 4πλάσιαστηκε το κόστος μέσα σε ελάχιστες εβδομάδες.
Ένα μήνα μετά, στις 15 Απριλίου, το ελληνικό Δημόσιο εξέδωσε 7ετές ομόλογο, αντλώντας 2 δισ. ευρώ, με επιτόκιο που είχε διαμορφωθεί στο 2,05%.
Από τον Μαρτιο παρενέβη η ΕΚΤ η οποία -στο πλαίσιο του προγράμματος QE κορωνοϊου – αγόρασε ελληνικά ομόλογα αξίας περίπου €4,7 δισ. πετυχαίνοντας έτσι την αποκλιμάκωση της απόδοσης και του κόστους δανεισμού.
Το αποτέλεσμα είναι ότι παρά την κρίση του κορωνοϊού ο δεκαετής δανεισμός σήμερα προέκυψε να έχει χαμηλότερο κόστος από τον 7ετή που συνάφθηκε πριν από λιγότερο από δυο μήνες.]