Με πληθωρισμό πάνω από 5% φαίνεται πως θα ταλανίζεται η οικονομία το πρώτο τρίμηνο του έτους, με το πλέον αισιόδοξο σενάριο να προβλέπει μια πρώτη αποκλιμάκωση του της ερχόμενη άνοιξη. Όμως και σε αυτήν περίπτωση η μέση ετησία αύξηση του πληθωρισμού για το 2022 ενδέχεται να ξεπεράσει ακόμα και το 2%, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε ακρίβειας και επιβαρύνσεις στην πραγματική οικονομία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας αναθεώρησε επί τα χείρω τις εκτιμήσεις για την πορεία του πληθωρισμού το 2022 αναφέροντας ότι θα κινηθεί υψηλότερα και θα διαμορφωθεί στο 1,5% – 2% για το σύνολο του έτους έναντι πρόβλεψης για 1% στον προϋπολογισμό που ψηφίσθηκε τον Δεκέμβριο. Και αυτό θα πρέπει να θεωρηθεί ως συντηρητική εκτίμηση!
Η παραμονή των τιμών στην ενέργεια σε υψηλά επίπεδα πυροδοτώντας το κύμα ανατιμήσεων σε ένα ευρύ φάσμα αγαθών και υπηρεσιών, θα κρατήσει υψηλά τον πληθωρισμό για αρκετούς ακόμα μήνες. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, τον Ιανουάριο ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα ξεπέρασε το 5%. Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, έφτασε στο 5,5% από 4,4% τον Δεκέμβριο και 4% τον Νοέμβριο. Την ίδια ώρα στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο σημείωσε νέα αύξηση και διαμορφώθηκε στο 5,1% από 5% τον Δεκέμβριο.
Βασικές αιτίες της συνεχιζόμενης εκρηκτικής ανόδου του πληθωρισμού είναι οι τιμές στην ενέργεια οι οποίες σε ετήσια βάση αυξήθηκαν κατά 28,6% (έναντι αύξησης 25,9% το Δεκέμβριο) και ακολουθούν τα τρόφιμα-ποτά-καπνικά με άνοδο 3,6%, τα μη βιομηχανικά προϊόντα με 2,9% ενώ οι υπηρεσίες παρέμειναν αμετάβλητες σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2021 κατά 2,4%.
Οι γεωπολιτικές εντάσεις, ειδικά στο σκέλος Ρωσίας-Ουκρανίας, αποτελούν έναν πρόσθετο κρίσιμο παράγοντα για την πορεία των τιμών της ενέργειας και την επίδραση τους στις τιμές αγαθών και υπηρεσιών.
Η επίδραση αυτή φαίνεται στο ράλι των διεθνών τιμών σε σιτάρι, καλαμπόκι, σπορέλαια, ζάχαρη, γαλακτοκομικά, καφές. Πολλοί θεωρούν δε ότι το κύμα των ανατιμήσεων δεν αναμένεται να υποχωρήσει άμεσα. Κι αυτό πολύ απλά συνεπάγεται αυξήσεις σε εκατοντάδες κωδικούς προϊόντων στα ράφια των super markets: σοκολατοειδή, μπισκότα, αρτοσκευάσματα, σάλτσες, τυροκομικά, κατεψυγμένα, αλλά και είδη προσωπικής υγιεινής.
Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Γ. Χατζηθεοδοσίου προειδοποίησε ότι θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ανατιμήσεις 30%.
Παρ’ όλα αυτά, ανάλογα με τις εξελίξεις το οικονομικό επιτελείο δηλώνει έτοιμο για να αναλάβει δράση, εφόσον κριθεί αναγκαίο. Αν και οι επιλογές είναι περιορισμένες , σίγουρη θεωρείται η συνέχιση της επιδότησης στο ρεύμα και το Φεβρουάριο.
Παράλληλα, πρόθεση της κυβέρνησης είναι η αύξηση της επιδότησης στις ενεργοβόρες επιχειρήσεις στο 75% έναντι 50% που ισχύει σήμερα. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται το προσεχές χρονικό διάστημα.
Διαβάστε ακόμη
«Αρχοντικό Χατζηγάκη»: Βγαίνει στο σφυρί το 5άστερο «διαμάντι» των Τρικάλων
Αττική Οδός: Πώς θα δοθούν οι αποζημιώσεις – Ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις