search icon

Οικονομία

«Ανοικτούς λογαριασμούς» για τον Νοέμβριο αφήνει η 12η αξιολόγηση

Αυλαία των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα - Ενόψει της Έκθεσης που θα συντάξουν τον Νοέμβριο, οι θεσμοί ανεβάζουν τον πήχη των προσδοκιών για φέτος - Ανάπτυξη ρεκόρ, μεταρρυθμίσεις αλλά και γκρίνιες για την εξόφληση των κρατικών χρεών

Δυναμική μεταρρυθμίσεων και «ράλι» ανάπτυξης πάνω από 6,1% για το 2021, διαβλέπουν για την ελληνική οικονομία οι επικεφαλής των θεσμών στις εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεις ενόψει της 12ης αξιολόγησης υπό καθεστώς αυστηρής εποπτείας της χώρας.

Ενόψει της Έκθεσης που θα συντάξουν τον Νοέμβριο, φαίνεται ότι ανεβάζουν τον πήχη των προσδοκιών για φέτος. Ωστόσο, παρά τη γενική πρόοδο που διαπιστώσουν ότι συντελέστηκε εν μέσω πανδημίας, οι επικεφαλής των θεσμών εμφανίζονται ανήσυχοι για τα σωρευμένα κρατικά χρέη σε ιδιώτες, αλλά και ιδιαίτερα δύσπιστοι πλέον σε υποσχέσεις για δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα για αποπληρωμή των κρατικών χρεών στους ιδιώτες.

Ειδικά για το θέμα των καθυστερήσεων στην απονομή συντάξεων (που από το 2017 ήδη ακούν υποσχέσεις ότι κάθε «τέλη του χρόνου» θα μηδενιστούν αλλά αυτές τελικά αυξάνονται) το υπουργείο Εργασίας έδωσε πιο ρεαλιστικές υποσχέσεις: αντί για συντάξεις-εξπρές «με το πάτημα ενός κουμπιού», δεσμεύτηκε ότι μέχρι την Άνοιξη θα έχει μειωθεί σημαντικά το μεγάλο «στοκ» των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης που ήδη υπάρχει, με το νέο σύστημα απονομών που εγκαινιάζεται.

Συνολικά οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης καθυστερούν να πληρώσουν χρέη 470 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων  τα 360 εκατ. αφορούν τις 200.000 απλήρωτες συντάξεις. Ανησυχία καταγράφεται και για τα χρέη που αφήνουν τα νοσοκομεία σε προμηθευτές (πάνω από 900 εκατ. ευρώ)

Στις συναντήσεις με τους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης κ.κ. Σταϊκούρα και Τσιάρα, απασχόλησε επίσης το «ξεπάγωμα» των πλειστηριασμών, η δημιουργία του φορέα συγκέντρωσης των κατοικιών ευπαθών ομάδων οφειλετών, ο νέος Κώδικας Πολιτικής  Δικονομίας αλλά και η ηλεκτρονική δίκη.

Θετικά εκφράστηκαν οι θεσμοί για την πρόοδο στις αποκρατικοποιήσεις, ενώ ζήτησαν ενημέρωση και για μεταρρυθμίσεις όπως το Κτηματολόγιο και τους νέους Δασικούς χάρτες.

Ανοικτό παραμένει πάντως τι μέλλει με το ενδεχόμενο διανομής «μερίσματος ανάπτυξης» πριν τα τέλη του έτους καθώς η χρονιά κλείνει με θηριώδες πρωτογενές έλλειμμα 7,3% και ταυτόχρονα τα μέτρα καταπολέμησης της ακρίβειας «ροκανίζουν» τα όποια δημοσιονομικά περιθώρια διαφαίνονταν για καταβολή εκτάκτων επιδομάτων σε ειδικές ομάδες. Όπως όλα δείχνουν, οι τελικές αποφάσεις θα πρέπει να αναμένονται στα τέλη Νοέμβρη από τον πρωθυπουργό.

Τότε αναμένεται να ανοίξει η κυβέρνηση και τα χαρτιά της για τον νέο ΕΝΦΙΑ που θα επιβληθεί το 2022 , με βάση τις νέες αντικειμενικές τιμές που θα ισχύσουν σε πάνω από 7.000 περιοχές της χώρας.

Διαβάστε ακόμη:

Ενεργειακή κρίση: Και όμως το πετρέλαιο θέρμανσης έγινε φθηνότερο από το φυσικό αέριο

Καραμανλής: «Ποτέ δεν είπαμε για διόδια στο κέντρο της Αθήνας»

Black Friday: Πότε πέφτει φέτος – Ποιοι είναι οι πέντε κανόνες για τις αγορές

Exit mobile version