search icon

Οικονομία

Αναζητούν λύση κυβέρνηση και funds για τα ακίνητα των ευάλωτων – Οι ενστάσεις των επενδυτών για τον Φορέα

Την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούν οι διά ζώσης συναντήσεις – Ποια θέματα θα τεθούν επί τάπητος στο «τραπέζι» των συζητήσεων και ποια αποκλείονται λόγω… κόστους – Πού «κλειδώνει» η περίμετρος των ακινήτων

Διάλογο με τους επενδυτές που σε πρώτη φάση έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων ανοίγει η κυβέρνηση, θέτοντας στο «τραπέζι» των συζητήσεων όλα τα θέματα που τους απασχολούν, προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα τυχόν παρεμβάσεων.

Όπως επισημαίνουν στο newmoney πηγές με γνώση, τα στελέχη της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ), με επικεφαλής την κυρία Θεώνη Αλαμπάση, έχουν ήδη λάβει τα σχόλια από τα έξι επενδυτικά funds (Fortress, Davidson Kempner, Bain, Bracebridge και CRC) που δήλωσαν καταρχήν «παρών» στη διαδικασία, προετοιμάζοντας έτσι, τον ανταγωνιστικό διάλογο που θα ακολουθήσει.

«Την ερχόμενη Τετάρτη, 26 Απριλίου, θα ξεκινήσουν οι διά ζώσης συναντήσεις. Σε αυτές θα τεθούν επί τάπητος όλες οι παρατηρήσεις από πλευράς τους, με σκοπό στη συνέχεια, να υπάρξουν -εφόσον είναι απαραίτητο- τυχόν παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο και εν γένει, να καταλήξουμε στον τρόπο, με τον οποίο θα λειτουργήσει ο Φορέας, προκειμένου ο διαγωνισμός να περάσει στην επόμενη φάση», σχολιάζουν χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα θέματα που φέρεται να απασχολούν τους επενδυτές είναι, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Η τιμή αγοράς και επαναπώλησης του ακινήτου στον οφειλέτη: Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, το τίμημα που θα καταβάλει ο Φορέας, προκειμένου να αποκτήσει την κυριότητα της πρώτης κατοικίας, θα ισούται με την εμπορική αξία του ακινήτου, όπως αυτή προκύπτει από πιστοποιημένο εκτιμητή. Οι επενδυτές, λοιπόν, ζητούν να μπορούν να αγοράζουν τα ακίνητα σε μειωμένη τιμή μέσω της διαδικασίας του πλειστηριασμού.

Τα «βάρη» του ακινήτου: Ουσιαστικά, ζητούν την απαλλαγή τους από την πληρωμή, για παράδειγμα, των φόρων που σχετίζονται με το ακίνητο (βλ. ΕΝΦΙΑ) ή του κόστους νομιμοποίησης σε περίπτωση ύπαρξης αυθαίρετων κατασκευών.

Η επιδότηση ενοικίου: Εν προκειμένω, η ένστασή τους είναι διπλή και έχει να κάνει αφενός, με το ύψος και τη διάρκεια της επιδότησης και αφετέρου, με τον τρόπο καταβολής της στον Φορέα. Υπενθυμίζεται πως το ύψος της κρατικής επιδότησης επί του μισθώματος που θα πρέπει να καταβάλει ο ευάλωτος ώστε να συνεχίσει να στεγάζεται στο ακίνητο – πρώτη κατοικία κυμαίνεται από 70 ευρώ έως και 210 ευρώ (αναλόγως της οικογενειακής κατάστασης). «Το συγκεκριμένο ποσό ορίστηκε σε μία εποχή, όπου τα ενοίκια ήταν πολύ χαμηλά. Πλέον η αγορά έχει ανέβει, ενώ τα πρώτα δείγματα συντείνουν πως εφέτος η κτηματαγορά θα ενισχυθεί περαιτέρω», εξηγούν πηγές της αγοράς. Αυτό, λοιπόν, που επιδιώκουν τα funds είναι το επίμαχο ποσό να αυξηθεί, σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει με υπουργική απόφαση, προκειμένου να μην επηρεάσει, για παράδειγμα, το επίδομα στέγασης/ενοικίου, αλλά και να επεκταθεί χρονικά, έτσι ώστε να καλύψει το διάστημα μέχρις ότου το ακίνητο περάσει στο δανειολήπτη.

Τουναντίον, όπως είχε γράψει το newmoney, εκτός ατζέντας θέτει η κυβέρνηση το θέμα της παροχής εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου. Κι αυτό γιατί, θα απαιτούσε την εγγραφή τους στο χρέος, γεγονός που πρέπει οπωσδήποτε να αποφευχθεί. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος που απορρίπτεται το κυπριακό μοντέλο, το οποίο έχουν αντιπροτείνει οι επενδυτές.

Αυτό προβλέπει τη σύσταση από την Κυπριακή Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΚΕΔΙΠΕΣ) μίας νέας εταιρείας, στην οποία θα μεταβιβαστούν τα ακίνητα των επιλέξιμων δανειοληπτών. H ΚΕΔΙΠΕΣ ελέγχεται σε ποσοστό 98% από την Κυπριακή Δημοκρατία και συστάθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018, με σκοπό τη διαχείριση του προβληματικού χαρτοφυλακίου δανείων της πρώην Κυπριακής Συνεργατικής Τράπεζας. Το κράτος, λοιπόν, αναλαμβάνει την καταβολή στον Φορέα του καθορισμένου ενοικίου ως κρατική χορηγία, στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του κυπριακού Δημοσίου. Παράλληλα, εγγράφει κάθε χρόνο στον προϋπολογισμό το κόστος που αντιστοιχεί στην επίμαχη χορηγία.

Η περίμετρος των ακινήτων

Βάσει των αρχικών υπολογισμών, στον Φορέα θα μπορούσαν να ενταχθούν περί τα 136.000 ακίνητα, αξίας άνω των 11 δισ. ευρώ. Η τελική περίμετρος, ωστόσο, δεν αποκλείεται να είναι κατά πολύ μικρότερη -περί το ένα δισ. ευρώ- λαμβάνοντας υπόψη και τις χαμηλές «πτήσεις» που καταγράφει το ενδιάμεσο πρόγραμμα. Υπενθυμίζεται πως ο Φορέας προβλέπεται στον Πτωχευτικό Νόμο, με σκοπό να αγοράζει τα ακίνητα των ευάλωτων δανειοληπτών και στη συνέχεια, να τα επαναμισθώνει για ένα διάστημα 12 ετών. Το μίσθωμα θα προκύπτει με βάση απόδοση που θα αντιστοιχεί προς το μέσο επιτόκιο στεγαστικού δανείου με κυμαινόμενο επιτόκιο που ίσχυε, σύμφωνα με το στατιστικό δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κατά τον τελευταίο μήνα, για τον οποίο υφίσταται μέτρηση, αναπροσαρμοζόμενο με επιτόκιο αναφοράς αυτό των Πράξεων Κύριας Αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η αναθεώρηση του μισθώματος θα γίνεται ετησίως στην επέτειο της κατάρτισης της μίσθωσης.

Διαβάστε ακόμη

Ποιες αλλαγές έρχονται στις μισθώσεις Airbnb

Αριστοτέλης Ιγνατίδης (Ari Foods): Η βιομηχανία τροφίμων που εξάγει σε Ευρώπη και ΗΠΑ το 100% της παραγωγής της

To ράλι των αγορών πρόκειται σύντομα να φτάσει στο τέλος του, προειδοποιεί γνωστός επενδυτής

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version