Τρόπους αναβίωσης της ρύθμισης των 100 δόσεων, χωρίς να προσκρούουν στις αντιδράσεις των δανειστών, προκειμένου να τονώσουν τα έσοδα των Ταμείων, αναζητεί το υπουργείο Εργασίας.
Όπως γράφει η «Καθημερινή» αυτή τη στιγμή το σύστημα βρίσκεται σε φαύλο κύκλο. Σχεδόν ένας στους δύο οφειλέτες που εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων έχουν απενταχθεί.
Εις βάρος τους έχουν κινηθεί αναγκαστικά μέτρα, όπως κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών. Σύμφωνα με το ΚΕΑΟ μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 27.502 ηλεκτρονικά κατασχετήρια από τα οποία 23.195 αφορούν επιχειρήσεις σε λειτουργία με μεγάλες οφειλές σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ.
Έτσι, πολλοί εξ αυτών σταμάτησαν να πληρώνουν και τις τρέχουσες εισφορές. Κατά συνέπεια, η απώλεια για το ασφαλιστικό σύστημα είναι διπλή, αφού δεν εισπράττει ούτε ληξιπρόθεσμες ούτε τρέχουσες εισφορές.
Για την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας όμως η είσπραξη των τρεχουσών μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών «πάση θυσία» ώστε να μην καταρρεύσουν τα έσοδα των Ταμείων είναι η απόλυτη προτεραιότητα.
Οι συνθήκες παραγωγικής ασφυξίας που έχουν διαμορφωθεί την αγορά για δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις απειλούν ευθέως και τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς αναμένεται να οδηγήσουν σε κατάρρευση τα έσοδα του νέου Ενιαίου Φορέα Κύριας Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και μάλιστα στον πρώτο, κρίσιμο, χρόνο λειτουργίας του!
Στην προσπάθεια να κρατηθεί «ζωντανή» η ρύθμιση των 100 δόσεων και μαζί με αυτήν και τα έσοδα των Ταμείων εντάσσεται η οδηγία της διοίκησης του ΟΑΕΕ για επανένταξη οφειλετών στον διακανονισμό, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.