Του Κωστή Πλάντζου
Εξωδικαστικός συμβιβασμός, αντικειμενικές τιμές, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και οι έρευνες για τις εισαγγελικές παραγγελίες αποτελούν τα ανοιχτά θέματα, τα οποία θα πρέπει να επιλύσει το ταχύτερο η κυβέρνηση μέσα στις επόμενες εβδομάδες προκειμένου να ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα και έγκαιρα η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση. Στόχος της κυβέρνησης είναι όλες οι εκκρεμότητες να έχουν κλείσει ως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου.
Όπως ανέφερε ο υπ. Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος μετά το πέρας του α’ γύρου των συναντήσεων με τους θεσμούς στην Αθήνα για τα 88 προαπαιτούμενα της τελευταίας αξιολόγησης, «επήλθε συμφωνία στο χρονοδιάγραμμα που πρέπει να ακολουθηθεί και στα εμπόδια που πρέπει να αντιμετωπιστούν», τα οποία «είναι κυρίως τεχνικής φύσεως», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Το εάν θα προκύψουν ζητήματα πολιτικής θα φανεί όταν θα προχωρήσει η συζήτηση σε θέματα ουσίας.
Ο ίδιος χαρακτήρισε «μεγάλης δυσκολίας» το θέμα της αλλαγής των αντικειμενικών αξιών αλλά τόνισε ότι πρέπει να τηρηθούν οι χρονικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, δηλαδή ως το τέλος του μήνα να έχουν επιδοθεί οι νέες τιμές και στη συνέχεια να αλλάξει ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ.
Λίγο αργότερα το υπουργείο Οικονομικών σε άτυπη ενημέρωση του δήλωνε πως «σε πολύ θετικό κλίμα ολοκληρώθηκε ο α’ κύκλος συναντήσεων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών, στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης. Κατά τις συναντήσεις οι οποίες ήταν κυρίως οργανωτικής φύσης :
– Εντοπίστηκαν και συζητήθηκαν οι τομείς οι οποίοι είναι περισσότερο απαιτητικοί από τεχνικής απόψεως.
– Συμφωνήθηκε σφιχτό χρονοδιάγραμμα εργασιών και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών, με ορίζοντα τον επόμενο κύκλο συναντήσεων και την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και με ημερομηνία-ορόσημο για την οριστικοποίηση όλων των θεμάτων που αφορούν στη λήξη του Προγράμματος, το Εurogroup της 21ης Ιουνίου 2018».
Μεγάλη πίεση φαίνεται πως ασκούν οι θεσμοί στο ζήτημα της έρευνας χιλιάδων εισαγγελικών παραγγελιών για υποθέσεις φοροδιαφυγής και διαφθοράς προκειμένου να μη μείνουν στο συρτάρι. Οι θεσμοί ζήτησαν λεπτομέρειες για το πως θα στελεχωθούν και θα λειτουργήσουν οι ελεγκτικές Αρχές για το θέμα αυτό.
Επίσης πιέσεις άσκησαν οι επικεφαλής των θεσμών για να προχωρήσει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός αλλά και οι πλειστηριασμοί, δεδομένου ότι διεξάγονται μετ’ εμποδίων και χωρίς να διαφαίνεται ισχυρό αγοραστικό ενδιαφέρον. Είναι χαρακτηριστικό πως χθες, όπως ανακοίνωσε ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών, απ’ τους 261 πλειστηριασμούς, γόνιμοι κρίθηκαν μόλις οι 76. Οι 135 κηρύχθηκαν άγονοι και 50 ανεστάλησαν κατόπιν συνεννόησης των οφειλετών και του επισπεύδοντα.
Στην φάση αυτή των διαπραγματεύσεων το ΔΝΤ δεν ξεκαθάρισε εάν θα ζητήσει πρόωρη εφαρμογή της νέας μείωσης του αφορολόγητου ορίου αλλά η Αθήνα εκτιμά ότι το Ταμείο θα πάρει θέση αφού πρώτα δημοσιοποιηθούν απ’ την ΕΛΣΤΑΤ τα στοιχεία του α’ τριμήνου του 2018, δηλαδή ως το Μάιο – Ιούνιο.
Μετά και την τελευταία συνάντηση με τον υπ. Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο οι εκπρόσωποι των θεσμών αναχωρούν από την Αθήνα, κάποιοι εκ των οποίων με κατεύθυνση τους Δελφούς για το 3ο οικονομικό φόρουμ που ξεκινά σήμερα.
Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα επαναληφθούν οι συζητήσεις στην Αθήνα με όλες τις ενδείξεις να συγκλίνουν για μετά το Πάσχα.