Σημαντικό οικονομικό όφελος εκτιμάται πως θα αποκομίσουν οι φορολογούμενοι που προχώρησαν φέτος σε ανακαινίσεις, επισκευές και ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων τους πληρώνοντας με ηλεκτρονικό χρήμα για τα υλικά και την παροχή υπηρεσιών. Συγκεκριμένα το εκκαθαριστικό τους για το 2025 υπολογίζεται πως θα είναι χαμηλότερο έως και κατά 3.200 ευρώ!
Τους δικαιούχους, τις διαδικασίες και τις προϋποθέσεις για τη φοροαπαλλαγή περιγράφει η απόφαση που υπέγραψαν οι αρμόδιοι υπουργοί Κωστής Χατζηδάκης, Χρίστος Δήμας και Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Συγκεκριμένα με βάση την απόφαση, το ποσό των δαπανών που σχετίζεται με την ενεργειακή, λειτουργική ή αισθητική αναβάθμιση του κτιρίου μειώνει ισόποσα κατανεμημένο σε περίοδο πέντε ετών, τον φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων μέχρι του αναλογούντος φόρου για κάθε φορολογικό έτος.
Έτσι, για παράδειγμα, αν το ποσό της μείωσης που δικαιούται ο φορολογούμενος είναι μεγαλύτερο από τον φόρο που αναλογεί, το πλεονάζον ποσό δεν επιστρέφεται και δεν συμψηφίζεται με άλλη φορολογική υποχρέωση, δεν μεταφέρεται και δεν εκπίπτει σε επόμενο φορολογικό έτος ούτε μεταφέρεται προς έκπτωση στον άλλο σύζυγο ή στο έτερο μέρος του συμφώνου συμβίωσης.
Το ανώτατο ποσό δαπανών και της μείωσης του φόρου ανέρχεται σε 16.000 ευρώ για όλα τα έτη, ήτοι 2024, 2025, 2026, 2027 και 2028 ενώ το ποσό της δαπάνης για την αγορά αγαθών που λαμβάνεται υπόψη για τη μείωση του φόρου, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/3 του ποσού των δαπανών για τη λήψη υπηρεσιών. Η μείωση του φόρου κατανέμεται στο έτος που πραγματοποιείται η δαπάνη ή μέρος αυτής και στα τέσσερα επόμενα έτη με πλαφόν τα 3.200 ευρώ.
Ποια κτίρια αφορούν οι δαπάνες
Οι δαπάνες αφορούν όλα τα κτίρια ανεξαρτήτως της χρήσης τους, εφόσον δεν έχουν ήδη ενταχθεί ή δεν εντάσσονται σε πρόγραμμα αναβάθμισης κτιρίων ή άλλα προγράμματα ή δράσεις επιχορήγησης και αναγνωρίζονται για τη μείωση του φόρου, εφόσον:
1. Πραγματοποιούνται από 1/1/2024 έως και 31/12/2024 σε ακίνητα που βρίσκονται στην Ελλάδα και η προμήθεια των αγαθών και η παροχή των σχετικών υπηρεσιών πραγματοποιείται από επιχειρήσεις οι οποίες έχουν τη φορολογική κατοικία τους ή διατηρούν μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα.
2. Δεν έχουν εκπέσει ως δαπάνη από τα ακαθάριστα έσοδα επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Στην περίπτωση δαπανών για κοινόχρηστους χώρους που εξοφλούνται από τον διαχειριστή πολυκατοικίας/συγκροτήματος ιδιοκτησιών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ή μέσω παρόχου υπηρεσιών πληρωμών, αυτές λαμβάνονται υπόψη για τους δικαιούχους ανάλογα με τα χιλιοστά συνιδιοκτησίας τους, με βάση σχετική βεβαίωση που χορηγείται από τον διαχειριστή και στην οποία καταχωρείται ο ΑΤΑΚ του ακινήτου το οποίο βρίσκεται εντός του κτιρίου για το οποίο πραγματοποιείται η σχετική δαπάνη.
Ποιες δαπάνες είναι επιλέξιμες
Οι δαπάνες που αναγνωρίζονται για τη μείωση του φόρου είναι:
Α. Δαπάνες λήψης υπηρεσιών
α) Ενεργειακές
– Τοποθέτηση θερμομόνωσης.
– Αντικατάσταση κουφωμάτων, υαλοπινάκων και εξωτερικών προστατευτικών φύλλων.
– Εγκατάσταση ή αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ ψύξης καθώς και των αναγκαίων υποδομών και στοιχείων ώστε να καθίσταται πλήρως λειτουργικό.
– Εγκατάσταση διατάξεων αυτόματου ελέγχου της λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης/ψύξης.
– Εγκατάσταση συστήματος αυτοπαραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος (με ενεργειακό συμψηφισμό), καθώς και συστημάτων ηλεκτρικών συσσωρευτών (μπαταρίες) όταν συνδυάζονται με φωτοβολταϊκά συστήματα.
– Εγκατάσταση συστήματος παραγωγής ζεστού νερού με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
– Εγκατάσταση συστήματος μηχανικού αερισμού με ανάκτηση θερμότητας.
– Αναβάθμιση φωτισμού των κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικίας.
β) Λειτουργικές-αισθητικές
– Τοποθέτηση/αντικατάσταση υδραυλικής εγκατάστασης.
– Τοποθέτηση/αντικατάσταση ηλεκτρολογικής εγκατάστασης.
– Συντήρηση/επισκευή στέγης.
– Επισκευή τοιχοποιίας/Χρωματισμού εσωτερικά και εξωτερικά των κτιρίων.
– Τοποθέτηση σταθερών ή κινητών συστημάτων σκίασης.
– Αναβάθμιση ή εγκατάσταση ανελκυστήρα.
– Εγκατάσταση οικιακών σημείων επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων.
– Αλλαγή ή επισκευή δαπέδων.
Β. Δαπάνες αγοράς αγαθών
– Υλικά θερμομόνωσης
– Κουφώματα, υαλοπινάκων και εξωτερικών προστατευτικών φύλλων προς αντικατάσταση
– Σύστημα αυτοπαραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος (με ενεργειακό συμψηφισμό), καθώς και συστήματα ηλεκτρικών συσσωρευτών (μπαταρίες), όταν συνδυάζονται με φωτοβολταϊκά συστήματα.
– Σύστημα παραγωγής ζεστού νερού με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
– Σύστημα μηχανικού αερισμού με ανάκτηση θερμότητας.
– Υλικά υδραυλικής εγκατάστασης.
– Υλικά ηλεκτρολογικής εγκατάστασης.
– Υλικά τοιχοποιίας/χρωματισμού εσωτερικά και εξωτερικά των κτηρίων, καθώς και λοιπές δαπάνες αγοράς αγαθών αντίστοιχες με αυτές της λήψης υπηρεσιών
Ποιοι δικαιούνται μείωση φόρου
Φυσικά πρόσωπα που έχουν δικαίωμα πλήρους κυριότητας, επικαρπίας ή ψιλής κυριότητας σε αυτό. Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας το ανώτατο συνολικό όριο δαπάνης και η μείωση του φόρου εισοδήματος περιορίζονται με βάση το ποσοστό πλήρους κυριότητας του φυσικού προσώπου που πραγματοποίησε τη δαπάνη. Σε περίπτωση που το φυσικό πρόσωπο που πραγματοποίησε τη δαπάνη έχει δικαίωμα επικαρπίας ή ψιλής κυριότητας στο κτίριο, το ανώτατο συνολικό όριο δαπάνης και η μείωση του φόρου εισοδήματος περιορίζονται ανάλογα με την αξία του δικαιώματος επί της συνολικής αξίας του ακινήτου.
Προϋποθέσεις και διαδικασίες για δαπάνες και παραστατικά
Απαραίτητες προϋποθέσεις για τη μείωση του φόρου αποτελούν σωρευτικά:
– Η απόδειξη πραγματοποίησης των δαπανών με νόμιμα παραστατικά (Τιμολόγιο ή στοιχείο λιανικής πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών), στα οποία αναγράφεται διακριτά το είδος και η αξία των αγαθών και υπηρεσιών , τα στοιχεία (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ) του προσώπου καθώς και τα στοιχεία του ακινήτου (ΑΤΑΚ), εκτός αν πρόκειται για κοινόχρηστα, για τα οποία αρκεί μόνο η διεύθυνση του ακινήτου.
– Η τμηματική ή εξολοκλήρου εξόφληση των δαπανών, ανεξαρτήτως του ύψους αυτών, να έχει πραγματοποιηθεί, εντός του οικείου φορολογικού έτους, με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (e-banking, κάρτες ή ηλεκτρονικό πορτοφόλι) ή μέσω παρόχου υπηρεσιών πληρωμών. Δαπάνες για την αγορά αγαθών και τη λήψη υπηρεσιών που δεν εξοφλούνται με ηλεκτρονικά μέσα δεν αναγνωρίζεται προς έκπτωση.
– Τα παραστατικά να έχουν διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ.
Διαβάστε ακόμη:
Αγορά ακινήτων: Tι προβλέπουν οι αναλυτές για την Ευρώπη το 2025 (γράφημα)
AVIS: Στόχος το 25% των αυτοκινήτων της να είναι «πράσινα» έως το τέλος του 2025
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα