© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Στο συρτάρι βάζει η κυβέρνηση τα περιοριστικά μέτρα που ζητούν ξενοδόχοι, τουριστικές επιχειρήσεις και δήμοι για τα ακίνητα που νοικιάζονται μέσα από πλατφόρμες τύπου Airbnb.
Μετρώντας τις νέες, «χρυσές» επιδόσεις του κλάδου, το οικονομικό επιτελείο αποφεύγει να πειράξει μια πολλά υποσχόμενη αγορά με αξιοσημείωτους τζίρους. Αντί λοιπόν να περιορίσει οριζόντια τη λειτουργία των βραχυχρόνιων μισθώσεων, θα προσπαθήσει να διαχωρίσει τα φυσικά πρόσωπα από ολόκληρες επιχειρήσεις, ελληνικές και ξένες, που κρύβονται και εκμεταλλεύονται το ευνοϊκότερο καθεστώς των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Ετσι, κάποιος που νοικιάζει ένα ή, το πολύ, δύο ακίνητα θα παραμείνει στο καθεστώς των βραχυχρόνιων μισθώσεων, σε αντίθεση με τους «διαχειριστές» ακίνητων (όχι μόνον Ελληνες αλλά και επενδυτές Golden Visa κ.λπ.) που θα ενταχθούν στο καθεστώς νομικού προσώπου και θα φορολογηθούν αναλόγως.
Δήμοι, ξενοδόχοι και τουριστικές επιχειρήσεις ζητούν από την κυβέρνηση περιορισμό στον αριθμό των βραχυχρόνιων μισθώσεων ανά ΑΦΜ (και ανά περίοδο διάθεσης), δημοτικούς φόρους, ΦΠΑ, καθώς και συμμετοχή της γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας στη λήψη αποφάσεων. Οι προτάσεις αυτές, όπως εξηγούν κυβερνητικοί παράγοντες, θα εξεταστούν στο πλαίσιο της ευρύτερης συζήτησης που θα ανοίξει για το στεγαστικό πρόβλημα. «Πάντως όχι τώρα», τονίζουν οι ίδιες πηγές, καθώς το βαρομετρικό στην αγορά και στην οικονομία είναι χαμηλό, ενώ ο πληθωρισμός στη στέγαση τρέχει με ταχύτητες που τον περασμένο μήνα άγγιξαν το 35,4%.
Οι ξενοδόχοι
Οι ξενοδόχοι από την πλευρά τους θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν κερδίζει, αλλά, αντιθέτως, χάνει από τις πλατφόρμες τύπου Airbnb. Υποστηρίζουν πως η μέση τιμή των βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι κατά πέντε φορές μεγαλύτερη από αυτήν της μακροχρόνιας μίσθωσης, γεγονός που δικαιολογεί και εξηγεί τη γιγάντωση του φαινομένου που λέγεται Airbnb. Στα Χανιά, για παράδειγμα, που είναι από τις πρώτες πόλεις στην Ελλάδα στη βραχυχρόνια μίσθωση, με σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις, καταγράφηκε αύξηση των καταχωρήσεων, οι οποίες ανήλθαν για το 2022 στις 10.331. Η τιμή για τη βραχυχρόνια μίσθωση είναι κατά μέσο όρο 47 ευρώ ανά τετραγωνικό (από 20 ευρώ το 2019), ενώ της μακροχρόνιας μίσθωσης είναι 7,7 ευρώ ανά τετραγωνικό (κοντά στα 5 ευρώ ήταν το 2019).
Το 2022 έφτασε να αποτελεί το 14% της συνολικής τουριστικής δαπάνης, μέγεθος που δεν μπορεί να παραμένει χωρίς ρυθμιστικό πλαίσιο, σύμφωνα με τους ξενοδόχους.
Την ίδια στιγμή, παρεμβάσεις σχεδιάζονται και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε πρόταση κανονισμού για την ενίσχυση της διαφάνειας στον τομέα αξιοποίησης των συγκεκριμένων ακινήτων. Μεταξύ άλλων, συστήνει στις γνωστές πλατφόρμες να παρέχουν στοιχεία αναφορικά με τον αριθμό των διανυκτερεύσεων, των μισθωτών αλλά και των εκμισθωτών.
Μάλιστα η Κομισιόν επισημαίνει ότι, παρά το γεγονός πως οι κρατήσεις βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων παρέχουν οφέλη στους εκμισθωτές και στους τουρίστες, μπορούν να δημιουργήσουν ανησυχίες για ορισμένες τοπικές κοινότητες, που αντιμετωπίζουν, για παράδειγμα, έλλειψη οικονομικά προσιτής στέγασης, φαινόμενο για το οποίο έχει κατηγορηθεί η βραχυχρόνια μίσθωση και στη χώρα μας – ειδικά για συγκεκριμένες γειτονιές της Αθήνας και πολύ δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.
Μπαράζ ελέγχων
Την ίδια ώρα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) δρομολογεί μπαράζ ηλεκτρονικών ελέγχων και διασταυρώσεων σε φορολογικές δηλώσεις, στοιχεία από τις πλατφόρμες Airbnb και Booking.com αλλά και σε πιστωτικές κάρτες και τραπεζικούς λογαριασμούς με στόχο την αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων. Στο στόχαστρο βρίσκονται και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που νοικιάζουν τα ακίνητά τους μέσω καταχωρήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Instagram). Οι ελεγκτές αναζητούν όσους εκμισθώνουν ακίνητα μέσα από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων αλλά κρύβουν από την Εφορία τα εισοδήματα που εισπράττουν ή δηλώνουν μικρότερα ποσά για να γλιτώσουν φόρο.
Πρώτοι από τα «σκάνερ» των ελεγκτών θα περάσουν ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων τύπου Airbnb που δεν έχουν δηλώσει τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων, όπου γίνονται οι κρατήσεις των ακινήτων ή έχουν δηλώσει λανθασμένα στοιχεία για τα ακίνητά τους. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει φορολογικός έλεγχος στα εισοδήματα που έχουν δηλώσει οι ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης. Η ΑΑΔΕ θα διασταυρώσει τα στοιχεία που αποστέλλουν οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης με τα εισοδήματα που έχουν εμφανίσει οι φορολογούμενοι στις φορολογικές δηλώσεις – και συγκεκριμένα στο έντυπο Ε2.
Διαβάστε ακόμη
Cheniere: Θα διπλασιαστούν οι εξαγωγές αμερικανικού LNG στην ΕΕ
Τι κρύβει και τι φέρνει η ιστορική για την Ελλάδα συνεδρίαση του Eurogroup