Περισσότεροι από 1,6 εκατ. συνταξιούχοι θα δουν αυξημένες τις συντάξεις τους από τον ερχόμενο Ιανουάριο, αντί για τον ερχόμενο Απρίλιο που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.
Συγκεκριμένα, με τις συντάξεις Ιανουαρίου 2023 (που θα πληρωθούν πριν τα Χριστούγεννα) θα δοθεί η αύξηση που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριακό Μητσοτάκη στην ΔΕΘ, όχι όμως στο 6% άλλα στο 7%.
Πρόκειται για μια πρώτη αύξηση που θα βασιστεί στις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού για τον ΑΕΠ και τον πληθωρισμό. Όταν τα ετήσια στοιχεία οριστικοποιηθούν τότε θα κλειδώσει και το ποσοστό αύξησης και θα γίνει νέα εκκαθάριση στις συντάξεις . Με τα μέχρι τώρα δεδομένα η τελική αύξηση των συντάξεων (με την εκκαθάριση Απριλίου) μπορεί να φτάσει και μέχρι το 8% (αν δεν το ξεπεράσει).
Τι θα γίνει πρακτικά; Το υπουργείο οικονομικών θα καταθέσει στην Βουλή ειδική νομοθετική ρύθμιση πριν το τέλος του 2022. Με βάση τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού του 2023 θα οριστεί ένα ποσοστό αύξησης που θα «περάσει» στις συντάξεις Ιανουαρίου. Εφόσον διατηρηθούν και στο τελικό κείμενο, οι εκτιμήσεις που υπάρχουν και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για ρυθμό ανάπτυξης 5,3% το 2022 και πληθωρισμό στο 8,8%, τότε οι αύξηση στις συντάξεις για το νέο έτος θα φτάσει στο 7,05%. Έτσι 1,68 εκατ. συνταξιούχοι, το 80% – 85% θα δουν ακέραια την αύξηση της τάξεως του 7% στις συντάξεις Ιανουαρίου. Εάν όμως η ανάπτυξη ή και ο πληθωρισμός διαμορφωθούν υψηλότερα τότε το επιπλέον ποσό αύξησης (π.χ. 1%) θα προστεθεί στις συντάξεις Απριλίου.
Σε κάθε περίπτωση, οι αυξήσεις θα εξασφαλίζουν ότι 1 στους 2 συνταξιούχους θα λάβει τουλάχιστον μία επιπλέον σύνταξη (αρκετοί και ποσά μεγαλύτερα από μια επιπλέον σύνταξη). Όσοι αποχώρησαν μετά τον Μάιο του 2016 με 30 και άνω έτη ασφάλισης και δεν έχουν προσωπική διαφορά θα πάρουν ολόκληρη την αύξηση του 2023 ενώ αν το εισόδημά τους είναι πάνω από τα όρια επιβολής της εισφοράς αλληλεγγύης θα κερδίσουν και από την κατάργησή της.
Συγκεκριμένα οι αυξήσεις στις αποδοχές των συνταξιούχων προκύπτουν από :
• το «ξεπάγωμα» των τακτικών αυξήσεων από τις αρχές του 2023, που, όπως προαναφέρθηκε, θα είναι τις τάξεως του 7%,
• την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης,
• την καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ στα τέλη του τρέχοντος έτους,
• την καταβολή της 4ης ετήσιας δόσης, που προβλέπεται στον ν. Βρούτση, για συνταξιούχους που υπέβαλλαν αίτηση πριν τον Μάιο του 2016 με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης.
Ας δούμε μερικά παραδείγματα:
• Συνταξιούχος που λαμβάνει τον μήνα 850 ευρώ. Στο υποθετικό σενάριο ότι οι αυξήσεις θα κλείσουν στο 7%, το μηνιαίο όφελος που θα έχει θα είναι περίπου 59,5 ευρώ, ενώ το ετήσιο 71 ευρώ.
• Συνταξιούχος λαμβάνει σήμερα σύνταξη 900 ευρώ και δηλώνει εισοδήματα από άλλες πηγές 6.200 ευρώ συνολικά το έτος. Με αύξηση των συντάξεων κατά 7% και το όφελος από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, το συνολικό ετήσιο όφελος ανέρχεται στα 822 ευρώ (756 ευρώ από την αύξηση 7% και 66 ευρώ από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς).
• Συνταξιούχος που υπέβαλλε αίτημα συνταξιοδότησης πριν τον Μάιο του 2016, με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης, λαμβάνει των 514 ευρώ τον μήνα. Με το σενάριο της αύξησης 7%, το μηνιαίο του όφελος από αυτή την αύξηση θα είναι 36 ευρώ και το ετήσιο 432 ευρώ. Παράλληλα, θα λάβει επιπλέον αύξηση 2,83% λόγω της 4ης ετήσιας αύξησης που προβλέπεται στον ν. Βρούτση με βάση τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης, δηλαδή επιπλέον 174 ευρώ τον χρόνο.
Διαβάστε ακόμη:
Μύκονος: Το «πριγκιπικό» ακίνητο στα Ματογιάννια ξανά στο σφυρί (pic)