Απρόοπτη εξέλιξη λαμβάνει το θρίλερ με τα αναδρομικά εκκαθαριστικά φόρου που απέστειλαν μαζικά οι εφορίες σε πάνω από 70.000 φορολογουμένους, καλώντας τους να πληρώσουν φόρους για αδήλωτα εισοδήματα του 2013 και προηγουμένων ετών. Μετά την αποκάλυψη της είδησης από το ΘΕΜΑ την Κυριακή, εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι εισέρχονται στο Taxisnet για να διαπιστώσουν αν εκδόθηκε «ερήμην» νέο εκκαθαριστικό φόρου σε βάρος τους, ή όχι.
Ωστόσο δεν ήταν λίγοι και εκείνοι που έσπευσαν ήδη πρώτοι στις εφορίες από τις οποίες εκδόθηκαν τα χρεωστικά εκκαθαριστικά, για να δηλώσουν αντιρρήσεις και να αμφισβητήσουν τα ποσά των οφειλών που βεβαιώθηκαν «οίκοθεν» σε βάρος τους. Ακόμα και βουλευτές που είχαν λάβει αναδρομικά, φέρονται οργισμένοι επειδή πλήττονται αδίκως και ζητούν από τον διευθυντή της εφορίας τους να ανακαλέσει τα χρεωστικά σημειώματα, υποστηρίζοντας πως έχουν υποβάλει από μόνοι τους πριν το 2019 συμπληρωματικές δηλώσεις για τα εισοδήματα που έλαβαν αναδρομικά και αφορούσαν έτη προ του 2014 -χρονιά κατά την οποία όμως έπρεπε να τα είχαν δηλώσει στο αντίστοιχο Ε1 για το έτος στο οποίο τα αναδρομικά ποσά ανάγονταν.
Και ευρύτερα όμως, οι έφοροι γίνονται αποδέκτες διαμαρτυριών δεκάδων φορολογούμενων, με το αιτιολογικό ότι:
– ορισμένες εφορίες -όχι όλες- απέστειλαν χρεωστικά εκκαθαριστικά σε όσους παρέλειψαν να περιλάβουν στην δήλωση Ε1 το 2014 τα αναδρομικά που είχαν λάβει (με δικαστικές αποφάσεις ή λόγω καθυστέρησης πληρωμών εφάπαξ, μισθών, αποζημιώσεων κλπ) χωρίς να διασταυρώσουν όμως πρώτα μήπως οι φορολογούμενοι τα δήλωσαν εκ των υστέρων με συμπληρωματικές (τροποποιητικές) δηλώσεις. Στις περιπτώσεις αυτές, οι φόροι έχουν πληρωθεί και τα νέα εκκαθαριστικά θα πρέπει να διαγραφούν.
– κάποιες εφορίες άθροισαν στη δήλωση ενός μόλις έτους (δήλωση Ε1 του 2014 για εισοδήματα 2013) όλα τα ποσά των αναδρομικών που η ΑΑΔΕ εντόπισε πως δεν είχαν δηλωθεί την χρονιά εκείνη. Αυτό οδηγεί σε υπερβάλλουσες χρεώσεις φόρων, εν σχέσει με το εάν τα ποσά αυτά επιμερίζονταν σε κάθε έτος ξεχωριστά στο οποίο ανάγονταν πραγματικά.
– δεν εκλήθησαν πριν γίνει η τελική βεβαίωση, για να απαντήσουν αν έχουν δηλώσει και αν πλήρωσαν τους φόρους για τα εισοδήματα αυτά, ή όχι.
– το ελληνικό Δημόσιο υποβάλλει τους πολίτες (ή τους κληρονόμους τους) στη βάσανο να θυμηθούν ή να αναζητήσουν αποδεικτικά στοιχεία για να βρουν το δίκιο τους, αν και έχει περάσει πάνω από μια πενταετία από τότε που πήραν τα λεφτά που δικαιούντο -αλλά το Δημόσιο τους είχε στερήσει ή περικόψει. Αν δεν καταφέρουν να βρουν το δίκιο τους, κινδυνεύουν να πληρώσουν εις διπλούν τους φόρους για τα χρήματα που κέρδισαν με κόπο, χρόνο, δικαστικούς αγώνες και μεγάλα έξοδα…
Για όλα τα παραπάνω, οι εφορίες αναμένεται να ζητήσουν οδηγίες για την άμεση αντιμετώπιση και την αποφυγή περαιτέρω ταλαιπωρίας των πολιτών, στις περιπτώσεις που έχουν ήδη εκπληρώσει τις φορολογικές υποχρεώσεις που τώρα τους επιβάλλονται.