Απροστάτευτη παραμένει η ακίνητη περιουσία των Ελλήνων απέναντι σε πυρκαγιές, πλημμύρες και σεισμούς! Μόλις το 18,3% των κατοικιών είναι ασφαλισμένο. Όμως και από αυτά που προστατεύονται, το ένα στα δύο είναι υποασφαλισμένο, καθώς δεν έχουν κάλυψη για καιρικά φαινόμενα και σεισμούς.

Η μείωση 10% στον ΕΝΦΙΑ, η οποία εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2024 σε κατοικίες ασφαλισμένες για φυσικές καταστροφές (πυρκαγιά, πλημμύρα, σεισμό), δεν φαίνεται να είχε σημαντικό αντίκτυπο στην αύξηση της ασφάλισης ακινήτων. Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών (ΕΑΕΕ), το ποσοστό ασφάλισης των κατοικιών στις 31 Μαρτίου 2024 ήταν μόλις 18,3%, ελαφρώς αυξημένο από το 18,2% του Δεκεμβρίου 2023.

Η έρευνα της ΕΑΕΕ, η οποία βασίστηκε σε 1.166.065 ασφαλιστήρια συμβόλαια, αποκαλύπτει ότι μόνο το 55,8% των ασφαλισμένων κατοικιών ήταν προστατευμένο από καιρικά φαινόμενα και σεισμό. Τα ενυπόθηκα δάνεια παίζουν καθοριστικό ρόλο, με το 60,9% των ασφαλισμένων κατοικιών να συνδέεται με ενυπόθηκο ενδιαφέρον.

Η Αττική κυριαρχεί στον αριθμό ασφαλισμένων κατοικιών, με 455.646 συμβόλαια, που αντιστοιχεί στο 45,8% του συνόλου. Ωστόσο, τα ποσοστά στην περιφέρεια Θεσσαλίας παραμένουν χαμηλά, με μόλις το 14,7% των κατοικιών να είναι ασφαλισμένες, παρόλο που η περιοχή έχει πληγεί σοβαρά από φυσικές καταστροφές.

Σύμφωνα με έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), στην Ελλάδα η ασφάλιση έναντι ζημιών αντιστοιχεί στο 1,4% του ΑΕΠ, ούτε το μισό από το 3,1% που είναι ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι Έλληνες δεν ασφαλίζουν τις κατοικίες τους, ακόμα κι αν ανήκουμε στη νότια ζώνη της Ευρώπης, που θεωρείται υψηλού κινδύνου. Ενδεικτικά, σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου τα ποσοστά είναι 3,1% στην Ισπανία, 2,7% στην Πορτογαλία και 2,4% στην Ιταλία.

Νέες κυβερνητικές παρεμβάσεις

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει νέες παρεμβάσεις για το 2025 με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας απέναντι στις φυσικές καταστροφές. Οι βασικές αλλαγές περιλαμβάνουν:

  • Διπλασιασμό της έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ από 10% σε 20% για κατοικίες αξίας έως 500.000 ευρώ που είναι ασφαλισμένες έναντι φυσικών καταστροφών.
  • Υποχρεωτική ασφάλιση για κατοικίες αξίας άνω των 500.000 ευρώ, με προθεσμία έως την 1η Ιουνίου 2025. Σε διαφορετική περίπτωση, οι ιδιοκτήτες δεν θα δικαιούνται αποζημίωση από το κράτος.
  • Από την 1η Ιουνίου 2025, όλες οι επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 500.000 ευρώ θα πρέπει να ασφαλιστούν έναντι φυσικών καταστροφών.
  • Από την 1η Ιανουαρίου 2025, όλα τα οχήματα ιδιωτικής και επαγγελματικής χρήσης θα πρέπει να περιλαμβάνουν κάλυψη για φυσικές καταστροφές, με το κόστος να κυμαίνεται από 7 έως 13 ευρώ ετησίως.

Οι νέες αυτές παρεμβάσεις στοχεύουν στην ενίσχυση της προληπτικής προστασίας απέναντι στις φυσικές καταστροφές, καθώς αυτές αυξάνονται σε συχνότητα και ένταση.

Διαβάστε ακόμη

AirDNA: Στα 28,9 δισ. τα συνολικά έσοδα στην Ευρώπη από τα «Airbnb» το καλοκαίρι – Τα νούμερα στην Ελλάδα (πίνακες)

ΤΧΣ: Προς αλλαγή του ορίου της κλίμακας στο placement της ΕΤΕ

Ράλι στα «ασφαλή» assets, αναταράξεις σε μετοχές και ομόλογα μετά την επίθεση του Ιράν (γραφήματα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα